Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az honnan deríthető ki, hogy...

Az honnan deríthető ki, hogy egy videokártya adott felbontáson mekkora képfrissítésre képes?

Figyelt kérdés

Van pár "videokártya" a laptopjaimban, illetve asztali gépekben, és jó lenne tudni, milyen frissítésre képes 1920x1080-as felbontáson. Van erre valamilyen leírás?

Gondolkoztam 144+Hz-es monitorokon, kérdés, hogy el-

bírják-e.

A kérdéses kártyák/chipek:

GTX960M, GTX970M, GTX1050Ti, GTX1070

2017. szept. 16. 23:57
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nincs, mivel az, hogy mekkora frame rátára képesek, az a konkrét terheléstől függ, ami programonként eltérő. Meg hát az is befolyásoló tényező, hogy milyen hardverelemek vannak mellette.
2017. szept. 17. 00:32
 2/11 A kérdező kommentje:

Nekem nem az FPS a lényeg, hanem hogy 1920x1080 (monitornak natív) felbontáson a 144Hz vagy a 240Hz-et bírja-e?

Nem játékra kell, hanem munkára, és a 60Hz az én szememnek igencsak villog.

2017. szept. 17. 01:08
 3/11 anonim ***** válasza:
0%
álltalában 60Hz vagy 75hz ...
2017. szept. 17. 01:22
 4/11 anonim ***** válasza:
A válasz továbbra sem változik. A GPU konkrét terhelésétől függ, hány framet képes másodpercenként előálíltani, ez nem csak játékok esetében áll, hanem általános használat esetében is. Ha elég erős, akkor 240Hz-es képfrissítésen sem lesz gond vele. De ilyesmit nem írnak le pontosan, mivel renszer és terhelésfüggő. Amit leírnak, az maximális felbontás, esetleg még hozzápasszintják, hogy 60Hz-es képfrissítésen értendő.
2017. szept. 17. 01:49
 5/11 A kérdező kommentje:

A frissítési frekvencia nem ugyanaz, mint az FPS. Az egyik

hardware szintű dolog, a másik pedig a terhelés függvényé-

be változik. Elindítom windowst, ott a login screen. A

kijelzőnek akkor is 240Hz-en kell frissíteni, mert az a

hardware layer, de csak egy statikus képet kap, a

videokártya számítási terhelése ez esetben 0.

Amikor kiírják, hogy max felbontás 7680x4320@60Hz

ez azt takarja, hogy ekkorát tud 60-en kitolni a

monitornak. Ez nem jelenti azt, hogy egy játék is

elfut ennyin, DE a monitor szinkronjele 60Hz-en

fog továbbra is futni.

Engem az érdekel, hogy pl 1920x1080-on képes-e 240Hz-

es szinkronnal menni.

2017. szept. 17. 04:38
 6/11 anonim ***** válasza:

"A frissítési frekvencia nem ugyanaz, mint az FPS. "

Igen, ezzel én is tisztában vagyok. De ez még mindig nem változtat a válaszon. Ha a videokártya nem képes másodpercenként 240 képet kigenerálni, adott terhelés alatt, akkor nem fog a 240Hz optimálisan menni. Mert nincs mögötte minden frissítésnél új frame. Ha képes, akkor nincs akadálya. Az, hogy a monitorod milyen gyakran frissít képet a videokártyát egy fikarcnyit sem érdekli. A videokártya dolgozik ahogy tud, a monitorod meg legfeljebb többször befrissíti ugyanazt a képet. TEhát a kérdés MÉG MINDIG ugyanoda vezet vissza: Ha képes a videokártya teljesítményével kiszolgálni a 240Hz-et, akkor jó lesz. Ha nem, akkor nem. Nincs hard-coded limitálás. Minden a teljesítménytől függ. Ha nagyon akarod, visszaszámolhatod a maximum felbontás/ráta kombóból a neked tetsző felbontást. pl 4320p@60Hz az 2160p@240Hz-el egyenértékű. Aztán hogy ez a valóságban is így van-e, azt a teljesítmény majd eldönti.

2017. szept. 17. 05:12
 7/11 anonim ***** válasza:
De ha nagyon limitálásokról beszélünk, ami belimitálhatja a képfrissítést, az nem a videokártya, hanem a kimeneti port.
2017. szept. 17. 05:16
 8/11 A kérdező kommentje:

Kimeneti portok tudják, mármint HDMI/DP verziók már megfelelőek, elvileg tudják. 1070-ről találtam egy

nvidia cikket, hogy ez már tudja a 1080p@240Hz,

ami azt sejteti, hogy az előzőek nem igazán tudták

még. Ez is egy nvidia official cikk volt, de az

adatlapokon nincs más info.

2017. szept. 17. 05:41
 9/11 A kérdező kommentje:

Még mindig ott a gond egyébként, hogy 2 dologról beszélsz.

Ez olyan, mintha 240-et pislognál másodpercenként. Az

baromian nem érdekli a szemed, hogy most olvasol vagy

filmet nézel, a lényeg, hogy ennyivel pislogsz. Ami

kép épp ott van, azt látod.

Az jelátviteli freki a 240Hz. Most hogy a kimeneten épp

melyik kép van, szintén nem releváns, mert lehet csak

190 kép lesz, lehet csak 1. De ha nem tudja áttolni a

240 Hz-et a chip, akkor felesleges akkora monitort venni.

Itt a lényeg, hogy ezen a frissítési frekin dolgozik-e

a monitor. Nem kötelező a videokártyának folyamatosan

rajzolnia, ahogy nem is rajzolja ki 240x ugyanazt a

képet.

2017. szept. 17. 06:30
 10/11 anonim ***** válasza:
A kérdés az, hogy KÉPES-E olyan gyorsan rajzolni, ha szükséges. Az, hogy hány képet tud átvinni csak a kimeneti port által van befolyásolva, a GPU maga kizárólag abban limitálhatja a történetet, hogy hány képet képes előállítani másodpercenként. Ez pedig, mint már háromszor is elhangzott, a kártya teljesítményétől, és a terhelés mértékétől függ.
2017. szept. 17. 14:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!