Hogyan lehetne megoldani? Menthetetlen az ügy?
Öcsémnek van egy Toshiba laptopja... sajnos most itt nem tudom leírni a típusát, nincs előttem, de annyit tudok mondani, hogy 1-2 éve elviekben korszerűként volt árulva... Szüleim fizettek is érte, mint a katonatiszt, bár az valóban nem biztos, hogy az árért a legjobbat kapták.
Lényeg az, hogy elviekben annyira nem rossz.
Öcsémnek az egyetem alatt sikerült orbitálisan széttörnie... az LCD üvege gyakorlatilag 4 "kontinensre szakadt", ebből 1-nél van kép. A többinél az LCD széjjelfolyt, 1-2 ponton maradtak csak szellemkép-foltok a valós képből.
Magyarán szörnyűséges roncs látvány.
A SmartTV-hez beállította filmnézésre, meg hogy ha érdemben valamire szüksége van, amit számítógépen tud lebonyolítani, akkor a TV képernyőjéről intézi vezeték nélküli egérrel.
A gépen UEFI Win10 lett telepítve, ennek megfelelően az UEFI utoljára bekapcsolva lett hagyva - bár ez lehet, nem releváns a kérdésemet illetően.
A gép jóideje a TV alatt állt, lemerült vezetékes egérrel.
Amikor beállítottam az új WiFi router-t FTP szerverrel együtt, mindent erről a gépről intéztem, s hogy akkor minden boldogságosan meg legyen oldva, telepítettem pl. TeamViewer-t, fájlmegosztást, stb.
A TeamViewer működik is csodálatosan, automatizáltam amit csak lehetett, telefonos vezérlésen keresztül úgy lehet filmet nézni erről a (szegény, jobb időket is megélt) laptopról, mintha távirányító lenne az ember kezében.
Egy dolgot viszont hiányolok:
Akkor lenne igazán tökéletes a dolog, ha hálózaton keresztül is be lehetne kapcsolni a laptopot, vagy legalább alvó állapotból felébreszteni.
A GOND
viszont az, hogy amíg a WinFos 10 ((mert ettől a kérdéstől/szituációtól függetlenül egyébként az)) nem indul el, egyszerűen nem ad képet (v. nem irányítja át a képet) a grafikus vezérlő a VGA kimenetre.
Van a laptopnak VGA és HDMI kimenete is... HDMI kábelem sajnos nincs (de gondolom azon se működne), VGA kábelen van összekötve a TV-vel...
És egész egyszerűen addig nem ad VGA-n képet, amíg nem indul el a WinFos. Sem BIOS-ból, sem más, az "öröklött videómdot" használó státuszból sem.
A billentyűzeten is van funkciógomb a váltásra - legalábbis az egyik funkciógomb ikonja nagyon arra hajaz -, de nekem az sem működött. =(
Így viszont esélyem sincs a távoli bekapcsolást/felébresztést beállítani - akár van, akár nincs.
Mint írtam, a széjjeltört LCD egy kisebb területén még, bár vibrálva, de megjelenik a kép, ez lényegében a BIOS help-oldalsávjának EGY RÉSZÉT - és sajnos még ennek SEM AZ EGÉSZÉT - teszi ki : ahhol rövid ismertetőt ad az aktuálisan kiválasztott menüpontról.
Bár próbáltam, sajnos ez túlontúl kevés ahoz, hogy navigálni tudjak.
-----------------
Mégis mi a franc lehet, ami miatt a TV-re VGA-n nem megy ki a kép, amíg nem áll fel a rendszer?
Én nem hiszem, hogy gondja lenne azzal, hogy nem HD felbontású a kép... már régebbi XP-s gép, valamint egy RaspberryPI is volt rákötve egy ideig, ezekről sokkal kisebb felbontást is elfogadott a TV, magyarán nem szűrt felbontásra.
Vagy ez a BIOS-ban lenne beállítva, hogy ne adjon VGA-n képet? (akkor a WinFos driver azt hogy tudja felülírni)
Előre is köszönöm!
A gond az, hogy a BIOS-ban jó eséllyel az elsődleges megjelenítőként még mindig a notebook LCD monitora van megadva, majd a windows felállása után érzékeli a már megadott parancsot, a TV legyen az új elsődleges megjelenítő.
Megoldani úgy tudnád, ha BIOS-ban átállítanád az elsődleges monitort, de az a széttört LCD miatt meg esélytelen.
Esetleg megpróbálhatod szétszerelni félig-meddig és a monitor kábel csatlakozóját kihúzni az alaplapból, ha elég okos, akkor átáll elsődlegesként a TV-re, hiszen nincsen másik opció monitorként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!