Mi a különbség a HDD és SSD tárolókapacitása között?
SSD memória csipeken tárolja, közelebb áll a memóriakártyák pendriveokhoz mint a HDD -hez.
Az SSD fő előnye, hogy rendkívül gyors, mozgás nem befolyásolja...
Persze a mivel korlátozott mennyiségű, gyorsan írható-olvasható memória chip fér el egy panelen, így a kapacitás is limitáltabb.
A HDD -k esetén 2-3 tányér mind két oldalán szinte már molekula szinten tudják írni-olvasni, ami sokkal nagyobb adat sűrűséget, és tároló kapacitást jelent.
igen, ha adatot akarsz tárolni, akkor még mindig a HDD a jobb.
SSD rendszernek kiváló.
Valahogy így igen.
De! A SSD chippeknek van még egy olyan hátránya, hogy limitált a használhatósága is. Azaz: nem lehet végtelenségig írni/olvasni. Persze a cégek minél nagyobb élettartamot akarnak, így fejlesztik ezt is.
Míg a HDD-k esetén mágneses pólus váltás történik, ami közvetlen érintkezés elkerülésével ír/olvas a lemezre/ről.
Mivel van egy olyan törvény: "Ami elromolhat, az el is romlik." Így semmi se garancia arra, hogy gari lejárta után is évekig jó lesz.
Tehát:
Gyorsaság kell: SSD
Nagyobb kapacitás: HDD
Vannak már olyan hybrid hdd-k amikben ssd is van.
Az ssd nagyon jó a gépben, pár másodperc alatt bebootol a géped, villámgyors lesz a rendszer.
Ám adattárolásra a hdd még mindig sokkal olcsóbb.
A szokásos megoldás az, hogy veszünk egy kisebb ssd-t, arra telepítjük a rendszert és a fontos alkalmazásokat.
Veszünk egy jó nagy hdd-t is, és a képeket, zenéket, filmeket... pedig azon tároljuk.
Játékok igény függőek, - ha van pénz nagyobb ssd-re a hdd mellé akkor jól jöhet hogy fél perc helyett 5 sec alatt tölt be egy pályát, térképet...
Vagy eleve hybrid meghajtót veszel. Bár itt nem te állítod be hogy mire mennyi kell ezért ez nem feltétlen annyira jó megoldás.
Én csak annyival egészíteném ki, hogy igenis létezik nagyobb SSD, mint 480GB. (Mivel írtad, hogy nem láttál 480GB-osnál nagyobbat, és hogy várni akarsz, hogy fejlesszék őket...) Létezik, csak épp csillagászati árakon. Van már 60TB-os SSD is, egy kisebb lakás áráért... A Samsungnak volt tavaly egy 16TB-os modellje, $10 000-os árcédulával.
Hogy a konzumer kategóriás termékeket vegyük, itthon a legnagyobb SSD, amivel találkoztam, 4TB-os, 500 ezer Ft.
Ami ennél reálisabb, és még elérhetőnek számítana hétköznapi embereknél is, az egy 1TB-os SSD, 95 ezer Ft-tól kezdődően 180 ezer Ft-ig kapható (mondjuk, én személy szerint 1TB-os SSD-ből már nem Samsung 850 EVO-t vennék).
Mint előttem is írták, a legtöbben azt csinálják, hogy egy kisebb (120-250GB) SSD-re rakják az op.rendszert és az alapvetőbb programokat, játékokat, amit szeretnének, hogy gyorsan töltsön be. Mellette tárolásra meg HDD-t használnak. Nekem egy 250GB-os Samsung 840 EVO SSD-m van, mellette egy 1TB WD Black HDD.
Ha nem előre összerakott gépet akarsz venni, ahol irreális felárért kicserélik (!) a HDD-t SSD-re, a legjobb választás egy min. 120GB-os SSD + 1TB (vagy igény szerint több) HDD.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!