Hogy néz ki egy kiszáradt kondenzátor?
Az idő múlásával lecsökken az elektrolitkondenzátor kapacitása. Ha hűtőborda mellett van akkor a nagyobb hőtől akár 1-2 éven belül is jelentkezhet ez a kiszáradás. Ha kimennő feszültség simítás a feladata akkor a brummfeszültség megnövekedhet.
Nekem épp a monitoromba épített hangerősítőben jött elő ez a probléma, mivel a kínaiak a viszonylag meleg hűtőborda mellé helyeztek el számos elkót. Így az erősítő recsegett és alig erősített a hangon. Az új elkókat egy kis trükkel távolabb helyeztem a hűtőbordától.
Ez függ attól hogy mekkora hőhatás éri, például egy hűtőborda közelében. Például a PC tápegységemnél kb. 10 év alatt sem észleltem ilyen problémát, valószínű nem helyezték közel egy meleg hűtőbordához. Meg a simító kondik kapacitása is elég nagy, így egy kis kapacitás csökkenés észre sem vehető. Meg azt a tápot ventillátor is hűti.
Itt egy idézet:
"Ha levesszük az erősítő tetejét, találunk benne legalább két darab nagyméretű kondenzátort.
Ezek szerepe az, hogy nagy áramfelvételeknél amolyan pufferként ellássák feszültséggel az
erősítőt. (Az egyenirányított váltófeszültség ún. pulzáló jellegű, ezért a kondenzátor "simítja"
a pulzálást)
Ezek a kondenzátorok elektrolitfolyadékot tartalmaznak megfelelő anyagba felitatva.
Az idő múlásával a kondenzátor kiszárad, lecsökken a kapacitás. Megnő az alapzaj,
nagy hangerőnél lefullad az erősítő.
Ebből következik, hogy egy 10-20 éves korú erősítőnél első lépés a tápegység elkóinak
cseréje."
Forrás: [link]
Ezen a képen nagyon jól látható, hogy a kondenzátor teteje szétnyílt és az elektrolit kifolyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!