Számítógépet vennék 250 000-ból mit ajánlotok?
Már összeírtam nagyjából egyet mit szóltok hozzá?
Ház táp nélkül
Zalman Z1 NEO fekete számítógép ház
10.779 Ft
Tápegység minőségi
Zalman 700W ZM700-TX fekete tápegység
18.446 Ft
Intel 1151 alaplap
Asrock B150M PRO4S alaplap
25.038 Ft
Intel 1151 processzor
Intel Core i5-7500 BX80677I57500 processzor
60.979 Ft
DDR4 memória
Kingston 8GB DDR4 2400MHz HyperX Fury Black HX424C15FB2/8 memória
21.843 Ft
Videokártya nVidia
Gigabyte GTX1060 3GB GDDR5 GV-N1060G1 GAMING-3GD videokártya
74.942 Ft
SSD 2,5"
Kingston 120GB SUV400S37/120G SSD
18.619 Ft
Merevlemez Asztali
Toshiba 1TB 64MB HDWD110UZSVA merevlemez
15.092 Ft
Optikai meghajtó
LG GH24NSD1 SATA fekete OEM DVD író
3.806 Ft
Összesen: 196.235 Ft + Áfa 249,218 Ft
Amit futtatni szeretetnék:
GTA V
Fallout 4
Rust
Háznak:
Raijintek Arcadia
Tápegységnek, ami valóban minőségi:
Fractal Design Integra M 450W
Alaplap, AM4:
MSI B350m Pro-VDH
CPU:
AMD Ryzen 5 1500X + LC-CC-120
DDR4 RAM:
Crucial DDR4 8GB 2400MHZ
VGA maradhat.(feltúrtam mindent, nem hiszem el hogy nincs egy db RX 580 4GB..., de még 480 se)
SSD:
Intel 540S 120GB
Optikai meghajtónak meg ha kell akkor Lite-On IHAS szériából keresgess.
Ha Intelt akarsz akkor
Alaplap: Asus STRIX B250G GAMING
Táp: be Quiet! Pure Power 10 CM 400W
Meg proci hűtőnek be Quiet! Pure Rock, ez jó a Ryzenra meg az Intelre is.
Hát... alapvetően nem rossz konfig. A CPU vitába nem szólok bele. Ha játékra kell, jó az AMD is. Egyes professionális szoftverek nem szeretik a Ryzen-t még.
De mondom, kb tökmindegy.
A videokari a monitor függvénye. Egy 1060-assal mondjuk 1440p-ig jó vagy, FullHD-ban meg király.
Azért ha van egy 4K display otthon, talán nézni kéne egy 1070-et. De az nagyon már árkategória.
Optikai meghajtó... hát... ha muszáj.. én nem láttam DVD-t még vagy 10 éve XD
Amivel viszont gond lesz, az az SSD. Értem én, hogy anyagilag is van keret, de 120 gigán elég nehézkesen fogsz elférni... Belakja már a windows is gyorsan, meg ha ráteszel 1-2 office-t meg photoshopot, máris csak a baj lesz a szabad hellyel...
Szerintem menj el 250-ig valahogy, ha megoldható.
vinyó... azzal meg az a baj, hogy 7200 rpm-es. Az megdöglik kb 2-3 éven belül...
Inkább az intelliPowereseket javaslom. Az tudja szabályozni a pörgési sebességét. És hála az égnek akkor se nagyon megy 5400 fölé.
Ilyenek pl a WD Red vinyók (eredetileg NAS-ba tervezve, szóval 24/7-es használatra)
Az sokkal-sokkal tartósabb.
Meg persze drágább is, de szerintem megéri.
Picit lassabb is, de mivel a rendszer SSD-n van, ez kb egyáltalán nem fog érdekelni.
Játékok, filmekhez torrenthez teljesen jó.
Az enyém is ír vagy 90 megával...
Aztán még a RAM-ba hadd kösseb bele.
Képzeld el, hogy van 1 kutad, amibel van 4 liter víz, és van hozzá egy szivattyúd, ami ezt kiszívja 1 liter / 1 perc alatt.
A szomszédnek meg van 2 kútja, mindkettőben van 2-2 liter víz, és mindkettőhöz jár egy ugyanilyen szivattyú.
Gondolom sejted, hogy míg neked 4 perc, neki csak 2 kell a víz kiszivattyúzásához.
Na ezt hívják Dual Channel-nek. És ezért kell 2db ugyanolyan memória. vagy 2x2 db, ha 4-et támogat az alaplap. (a kis könyvben vagy színekkel jelzik, hogy melyikek vannak párban)
1 db memóriát csak akkor vegyél, ha biztos vagy benne, hogy maximum a következő hónapban fogsz még kapni pontosan ugyanolyan modult.
Bár még akkor is inkább javasolt KIT-ben venni. Akár 2x4-et is, mert ha olyan alaplapod lesz, amin 4 slot van, ott még lesz lehetőség bővíteni. akár még 2x8-cal is, és úgy már azért 24 giga elég jó. :D
Alaplap:
Megveheted azt, amit kinéztél, és működni is fog, de nem biztos, h ajánlott, mert nem hajtja ki a proci minden tudását.
A 100-as szériát a Skylake-hez terveztél (6 ezerrel kezdődő prociszál, pl 6700K), ezek a H170, B170, B150, H170 stb.
A Kaby Lake-hez az új 200-as széria javasolt. Hogy azokon belül melyik chip mit tud, annak nézz utána te.
100-as szériában úgy volt, h a B150 volt közepes, H170 volt az erősebb, Z170 pedig ami overclock-képes (K procikhoz)
Persze ettől még a legtöbb 100-as alaplap elkezeli a Kaby Lake-et is, max bios frissítés kell neki. Csak nem biztos, h pl az nvme drive-ok támogatása olyan stabil lesz...
Játék szempontjából semmit nem számít a dual channel. Ryzen vagy I5, játékra az is mind1.
Nekem is 120-as SSD van, még van rajta 30 gb játék is és így sem lakta be a windows, szóval az is elég mindenre, de abból inkább M2-t vennék, sokkal gyorsabb, vagy ha Sata3, akkor HyperX Savage, gyorsabb, mint az SUV.
Optikai meghajtó felesleges.
Tápból BQ Pure power 10 400 watt, sokkal jobb, mint az a 700-as Zalman.
Merevlemezből bármelyik meghalhat.
#7.
"A videokari a monitor függvénye. Egy 1060-assal mondjuk 1440p-ig jó vagy, FullHD-ban meg király.
Azért ha van egy 4K display otthon, talán nézni kéne egy 1070-et. De az nagyon már árkategória."
QHD játékra édes kevés a 1060, fölig a 3GB-os, arra a felbontásra már 1070 az ajánlott.
4K játékra meg nincs normális 1 GPU-s VGA.
"Amivel viszont gond lesz, az az SSD. Értem én, hogy anyagilag is van keret, de 120 gigán elég nehézkesen fogsz elférni... Belakja már a windows is gyorsan, meg ha ráteszel 1-2 office-t meg photoshopot, máris csak a baj lesz a szabad hellyel...
Szerintem menj el 250-ig valahogy, ha megoldható. "
Egyéni dolog, van aki elfér, van aki nem.(gondolom ezzel a kérdező is tisztában van)
"vinyó... azzal meg az a baj, hogy 7200 rpm-es. Az megdöglik kb 2-3 éven belül... "
Ja, persze azért van nálam már nem egy 7200 RPM-s HDD ami legalább 6-7 éve üzemel, a fordulat szám nem befolyásolja az élettartamot.(legalábbis olyannyira nem hogy pár évente lehalnak)
NAS HDD otthoni felhasználásra teljesen felesleges, azt az igényt egy WD EZEX is teljesíti.
"Aztán még a RAM-ba hadd kösseb bele. "
A Dual-Channel a memóriaműveleteket gyorsítja ami IGP esetén hoz jelentős változást.Ryzen-k esetén tudtak igen nagy változást okozni OC RAM-k Dual-Channelben.
Intel esetén észrevehetetten a különbség.
"Megveheted azt, amit kinéztél, és működni is fog, de nem biztos, h ajánlott, mert nem hajtja ki a proci minden tudását. "
A kihajtásra csak ennyit tudok mondani, igazi szakszó...
De ma már persze minden mindent ki és elhajt...
A B150-es lap BIOS frissítéssel ugyan úgy működik mint egy B250-es, semmi különbség és hidd el nem fogja vissza.
"kihajtja". nem gondoltam, hogy részletezni kell, de pl egy optane gyorsítót nem fog vinni egy 100-as szériás alaplap csak ey 200-as.
"4K játékra meg nincs normális 1 GPU-s VGA."
Ez elég sok dologtól függ. Elsősorban attól, hogy mekkora FPS a cél. Ha megelégszel a 60-nal (mutass egy annál gyorsabb 4K monitort...), akkor GTX 1080, Titan X(pascal), Titan Xp, GTX 1080 Ti
AMD oldalról pedig a Vegák jönnek, amik ilyesmi kategória.
A sima 1080 nem garantált, hogy minden játéban hozza a stabil 60-at, de a tesztjeim alapján 40 alá sose ment.
"van aki elfér, van aki nem."
Ez tény, anyámék elférnek egy 60-ason is, de ők csak neteznek. Egy átlagfelhasználó elég sokat tud telepíteni.
"inkább M2-t vennék"
Mint mindenki, csak nem épp marginális az árkülönbség :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!