Laptopszétszerelés. Egy ponton tatja, van ötleted, hol?
Kb tíz csavar tartja a laptop hátulját. Mindet kiszedtem. Szeretném kifújatni kompresszorral, ezért távolítanám el a fedlapját, de egy ponton még tartja, a dvd író felett. Azt kihúztam a helyéről, az alatt találtam még egy csavart, kicsavartam, de még mindig, annak környékén tartja valami.
Ötlete van valakinek, mi foghatja? Valami irányadó ötlet is jó, merre tovább, hogyan tovább, hogy a fedlapot el lehessen távolítani.
Nem hinném, hogy pasztázták, vagy valami gyenge anyagot tettek rá. Menni a forróság, hány fok? Van benne VGA külön?
Ez pl egy monitorozó prg. Proci, VGA, HDD?
Előző: az orrom előtt pasztázta a szerelő, bár alig kapargatta le a régit, azt mondta, nem rég pasztázták, még rá se száradt igazán a korábbi tulaj általi pasztázás.
A lényeg, hogy a napokban az orrom előtt pasztázta a szerelő, 3 helyen.
Egyébként nem használok windows-t, hanem évek óta csak linuxot. Debian alapút szoktam.
Néztem a hőfokot, mindegyik érték átlag 10 percenként 15 celsiussal emelkedik, kb 50 celsiusról indul. Ergo Kb 20 perces üzemidő alatt már 80 celsiusnál, vagy 85-nél tart (95-él magától szétkapcsol a laptop).
Az előző előtti szerint a ventikkel lehet gond, ma lesz lehetőségem megnézni.
(Gondolom egy laptophűtő nem sokat javítana a túlmelegedésen, jól sejtem?)
Előző, annyiból igazad lehet, h esetleg gyenge anyagot tett rá a szerelő, ezt nem tudom...
Hogy érted, h VGA külön?
Amúgy pontosítanom kell: a hdd nem melegszik. Se tapintásra, se értékre.
De a laptop többi része igen -fejből arra emlékszem, h a CPU-kra mindenképp jelezte a gyors hőfoknövekedést a linuxom-, és enyhe égett műanyag szaga van minden automata szétkapcsoláskor (amikor 95 celsius fokos).
A laptop bő 10 évvel ezelőtt gyártott.
Sokat segítene egy-két fotó.
Réz lapított hőcső van? Ha pörög a venti, lehet a hőcsőben már nincs alacsony nyomás (lyuk) és már nem ér semmit.
Köszönöm a segítségeket, és bármikor írhattok még, el fogom olvasni és reagálni is fogok mielőbb, de őszintén szólva kissé belefáradtam a "szerelgetésbe" laikusként, na meg, gondolom ha rossz a venti, akkor venni kellene újat, de én 5 ezer FT-ért sokkal jobb minőségű asztali gépet is tudok venni használtan, tehát nem akarok rákölteni. A szerelőnek így is hiába adtam ki pénzt.
Igen, lapított rézcső hűtő van benne, ha jól értelmezem.
Youtube-ról szedtem le disassembly-ket, Samsung R55-S laptop:
Youtube-on rákeresséssel megleled ezen videókat, ott látni, ahogy szétkapják, adok 3 youtube video címet (technikailag nekem így most egyszerűbb) :
Disassembling Samsung R55 Laptop
SAMSUNG SENS R55 노트북 분해(Laptop disassembly)
Repair Laptop Samsung R55 R50 FAN Cleaning
Köszönöm a válaszokat, a privát infóra itt reagálok: az infókat megjegyeztem, de jelenleg nem látom értelmét azt felhasználni, és pedig pont azért, amire te is hivatkozol, mert én is így látom: ennek a bő 10 éves laptopnak a javítási költsége szerintem is esélyesen többe kerül, mint amennyit ér, ill mint amennyiért eladható volna.
Az előzőekre:
Egyfelől esélyesnek látom azt a verziót, amire valaki már felhívta időközben a figyelmem: legalább egy venti nem működik, vélhetően. (De az is tuti, hogy legalább az egyik működik, mert hallom a hangját.)
Másfelől: köszönöm az újabb infókat, életemben először használok laptopot, semmi összehasonlítási alapom sincs. Csak annyit tudok mondani az utóbbi két válaszra (köszönöm nektek is az újabb ötleteket, meglátásokat), hogy igazatok lehet, én speciel semmiféle kifújó levegőt nem érzékelek a tenyeremmel a laptop egyik oldalán sem, a rácsoknál se.
Forró levegőt érzek, 5-10 perc elteltével már, de semmiféle "fújatást".
És mindig csak az egyik oldala forró 15-20 perc elteltével, akkor is, ha gyakorlatilag passzív a gép.
Ellenben a hdd nem melegszik különösebben, ha jól emlékszem a detektálás adataira.
Amikor szoftveresen detektálom, akkor kb 5 percenként kb 15 celsiussal növekszik a két CPU hője, és kb 47 / 50 celsiusról indul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!