Intel Atom Cherry Trail proci elég Chromecasthoz, vagy nem bírná?
Tervezek venni egy olcsó Windows 10-es laptopot egy Atom x5-Z8300 processzorral. Nem használnám olyasmire, ami akár ezt a harmatos processzort is megizzaszthatná, egyvalamit kivéve: böngésző tab castolása a Chromecastomra.
Focimeccseket szeretnék laptop helyett TV-n nézni, lehetőleg kábelezgetés nélkül, és van egy Chromecastom, tehát adja magát a dolog. De ahhoz ugye tömörítenie kell a tabon megjelenő képet, és nem tudom, hogy bírná-e a 30 képkockát.
Elvileg kéne neki, hiszen az ennél még egy fokkal gyengébb Androidos telómról simán megy a dolog. A Chromecast weboldalán viszont PC-khez i3-as processzort írnak minimum követelménynek, ami jóval erősebb nála. Próbáltam guglizni, de nem találtam egyéb információt.
A kérdésem tehát: bírja vagy nem bírja?
A Chromebook-ok is tudnak jó minőségben tabot castolni, pedig azok se combosabbak az általam kiszemelt gépnél. De gondolom a Chrome OS (akárcsak az Android) a közös fedél alatti fejlesztés miatt olyan optimalizációkat vethet be, amelyeket a Windows lehet, hogy nem tud. Így a Google-féle eszközök gyengébb hardverrel is röhögve castolnak. Ez megmagyarázná, hogy Windowshoz miért annyival magasabbak a hardver követelmények. De ez csak az én elméletem.
Jó lenne tudni, hogy gyakorlatban is ez a helyzet-e.
z8300 nem a legjobb. Nagyon harmatos. Valószínűleg
dadogna becsülettel.
pl egy Thinkpad Tablet 2 720p lejátszásnál már dadog
(akármelyik dekóderrel), azonkívül melegszik, és vannak
igen szép fáziskésései.
Z, N, J szériás laptopokat kerüld, ha egy mód van rá.
Ááááá, erre pont most jelentik be hogy a Chrome-ba beleraknak egy kísérleti funkciót ami a streamelt videót közvetlenül továbbítja a Chromecastnak újratömörítés nélkül, akkor is, ha az oldal nem támogatja a közvetlen castolást.
Ekkora mázlim nem lehet!
Ott viszont a szűk keresztmetszettel lehet gond.
1000-es LAN linkkel már lehet esélyed, ha semmi mást
nem csinál a laptop, viszont wifi-n nem sok esély,
ugye kódolás (már a wifi csatorna kódolása), transmitt,
ezek mind HW-t igényelnek, ami nem biztos, hogy normáli-
san át fogja tudni küldeni a cuccot.
Na, végül csak megvettem.
Meg voltam győződve róla, hogy az óva intésed alaptalan mivel a Chromecastot támogató oldalak mint Youtube, Netflix, nem húzzák a mobilt/gépet és nem is használják a wifit az eszközön, csak a stream URL-jét közlik a Chromecast kütyüvel ami a stream letöltését onnantól maga intézi. Azt hittem hogy ez az új funkció is így működik.
Nos, ebben tévedtem, és neked volt igazad, legalábbis részben. Nem az URL-t passzolja át, hanem valóban a gépre tölti a streamet, és küldi tovább dekódolás, megjelenítés nélkül a Chromecastnak. Így közel 0% CPU helyett 50%-on megy a több megabites bejövő és kimenő wifi miatt. De megy! Mégpedig hibátlanul, szaggatás nélkül HD-ben.
Igaz ami igaz, ezzel párhuzamosan már nem lehet túlságosan terhelni a gépet mert akkor leromlik a stream. De olvasgatásra még teljesen jó. Összességében elégedett vagyok a helyzettel.
Köszönöm a hasznos hozzászólásaidat! Még ha végül nem is fogadtam meg őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!