Milyen NAS-t vegyek?
Szeretnék venni egy NAS-t otthonra. Amire szükségem lenne: webes felületen bármikor elérhető, de a HDD-t a webes felületén ki lehessen kapcsolni. Szóval csak akkor menjen a disk, ha én engedélyezem, egyébként csak az admin felület működjön. Létezik ilyen?
Egyéb dolgok amik jól jönnének: pontosan 2 disket támogat (többre nincs szükség), RAID1-ben, szóval mind2 diskre ugyanaz kerül, lehetőleg HDD nélkül adják, max 50.000 ft. (diskekkel persze lehet picit több)
Ezzel azért nem teljesen értek egyet, pl az én régi, kb 5-6 éves 2TB-os Iomega NAS-om nem tud ilyet. Persze az csak 1 disk-es, beépített lemezzel. Ezt szeretmém cserélni. Webes felületen ki tudom kapcsolni magát az eszközt, de a disket nem. Az pedig nem jó nekem, távolról szereném ki/be kapcsolni.
De ha a manapság kaphatóak tudják ezt, azt örömmel hallom. Biztos vagy benne, hogy mindegyik?
Esetleg egy konkrét példát tudsz írni?
"webes felületen bármikor elérhető, de a HDD-t a webes felületén ki lehessen kapcsolni"
Általában ezt a gyári NAS-ok tudják:
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
Illetve - ha magad akarod kialakítani a NAS-t (régi gépből, miniPC-ből + vinyó + pendrive/SSD a rendszernek) - a NAS-ra kihegyezett disztribúciókban is van erre mód:
* [link]
* [link]
Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy ennek van-e a merevlemezek számára élettartam/fogyasztás szempontjából nagyobb mértékű haszna.
De ehhez lehetne benne egy 8-16-32-64 gigás tárhely külön, ami nem HDD. Ilyen nem létezik? Ha kell, bele tudok dugni egy körömnyi méretű pendriveot, de ehhez úgy érzem már vmit "hackelni" kell, nem a gyári redszerrel működne.
A routerek is megoldják ezt...
#6: köszönöm, ez hasznosnak tűnik, megnézegetem.
"van-e a merevlemezek számára élettartam/fogyasztás szempontjából nagyobb mértékű haszna"
Hát, én azért csak remélem, hogy jobbat tesz neki, ha nem megy folyamatosan/kapcsol be csak úgy bármikor, hanem csak havonta pár alkalommal amikor nekem szükségem van rá. De ha nem is számít élettartamban/fogyasztásban, a hangja miatt mindenképp kellene.
"De ehhez lehetne benne egy 8-16-32-64 gigás tárhely külön, ami nem HDD. Ilyen nem létezik?"
A gyári NAS-okban - a routerekhez hasonlóan - az alaplap tartalmaz egy flash-meghajtót: azon van a rendszer.
Ha te magad rakod össze a dolgot (régi számítógépből/miniPC-ből), akkor a rendszert egy külön pendrivera/SSD-meghajtóra kell raknod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!