Mindenütt azt olvasom, hogy a cache lényegesen drágább, mint a normál, nagyobb memória. Mitől drágább? Különleges anyagokból vagy macerásabb eljárással készítik? Előre is köszönöm a válaszokat! :-)
2016. szept. 15. 07:39
1/7 3 napos mákos lecsó válasza:
Gyorsabb.
2016. szept. 15. 07:49
2/7 anonim válasza:
A cache bele van építve a processzorba.
2016. szept. 15. 08:18
3/7 anonim válasza:
Amennyire én tudom a cpu cache nem gyorsabb mint a hagyományos ram, csak épp az elérési ideje gyakorlatilag nulla, mert ahogy írták fizikailag a processzor mellett van, nem kell szólni az alaplapnak, hogy szóljon a memóriának hogy küldje\fogadja az adatot, csak egyből dolgozni vele. Nincs igazán értelme az áráról beszélni, mert hacsak nem vagy cpu/hdd gyár semmire nem tudod használni.
2016. szept. 15. 09:42
4/7 anonim válasza:
SRAM-ból van, ami lényegesen drágább, mint a normál DRAM. Az előbbiben a bitek egy flip-flopban (két stabil állapottal rendelkező logikai áramkör, amelynek állapota a bemenetre adott jellel változtatható) tárolódnak, ami 8 tranzisztorból, vagy 4 tranzisztorból és egyéb passzív áramköri elemekből áll össze.
A DRAM-ban ezzel szemben egyszerű kondenzátorok tárolják a biteket, így maga az adattárolás jóval kisebb területen megvalósítható. Hátránya többek között, hogy tovább tart kiolvasni belőle az adatot.
Szóval a cache attól drágább, hogy bonyolultabb az előállítása, több helyet foglal az integrált áramkörön, és több áramot is fogyaszt.
2016. szept. 15. 10:03
5/7 anonim válasza:
Ja igen, mégvalami: SRAM az statikus RAM, mert a flip-flopot megvalósító áramkörben egy stabil állapot áll fenn, az addig tárolja az adatot, amíg tápfeszültséget kap. DRAM = dinamikus RAM, mivel az adatot tároló kondenzátorok önkisülési ideje kb. 50-60 ms, azaz 1 századmásodperc alatt eltűnne belőle az összes adat, ha a vezérlő nem frissítené folyamatosan.
2016. szept. 15. 10:08
6/7 anonim válasza:
Egyébként régen a cache is az alaplapon volt. Csak a 486-ban jelent meg az integrált cache, és az alaplapi cache nagyjából a Pentium 2 idején halt ki.
2016. szept. 15. 10:36
7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, az elejét én is tudtam, csak nem magyarázta meg, hogy mitől drágább.
Köszönöm, 4-6# válaszadó, így már világos minden! Ma is tanultam valamit :-)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!