Megéri még Sandy (vagy Ivy) Bridge CPU-t venni?
Sandy i3-at vennék játékra, később cserélném Ivy i5-re.
Csak van néhány gondom az LGA 1155-tel kapcsolatban:
1. Nehéz hozzá kapni alaplapot. LeC-nél bontatlanul csak H61 van, B75 csak hátlappal. Vagy nem számít? Mit adnának még egy bontatlan alaplaphoz? A kézikönyvet megtalálnám a gyártó honlapján is?
2. Ezekhez az alaplapokhoz Bios frissítés kell, hogy befogadják az Ivy procikat? Ha igen, hogyan lehet ezt megcsinálni? Felismeri az alaplap a procit, és még a Biosban tudom frissíteni pendriveról magát a Biost? Vagy akár Windowst is telepíthetek, és onnan is frissíthetem a Biost?
3. Bizonyos újabb technológiák hiánya. Gondolok itt a SATA3-ra, USB 3.0-ra, PCI-e 3.0-ra, illetve a DDR3 1600 MHz-re. Ezek mennyire számítanak. Nem szeretnék ennyi minden miatt Z77 alaplapot venni, mert akkor már nem éri meg 1155-re építkezni.
Vagy olcsóbban jönnék ki Haswell i3-mal? 1150-re olcsóbbak az alaplapok, és eléggé felszereltek a H81-esek is.
RAM-ból valószínűleg 2x4 GB-ot használnék. VGA-t később vennék hozzá, CPU-tól függően, hogy ne legyen nagy bottleneck.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Annyit még hozzátennék, hogy Haswellig mindent használtan vennék.
Mennyire érné meg a Skylake? Abból is próbálnék használtat, de az árakat elnézve max Pentiumot tudnék belőle venni, amit fejleszteni csak sokkal később tudnék. Így jobban járnék akár egy Sandy i3-mal is?
Melyik lehet a legjobb?
1. Használt Sandy i3, amit Ivy i5-re bővítenék.
2. Használt Haswell i3, amit i5-re bővítenék.
3. Új vagy használt Skylake Celeron/Pentium, amit (már valószínűleg csak Kaby Lake) i3/i5-re bővítenék.
Vagy a Sandy i3 már túl gyenge, kell ott az i5?
Én ugyan ebben a helyzetben vagyok. Egy i3-3220at szereztem be 14k-ért lapot meg 1 hete nem találok hozzá.
Most találtam egy b75öset amihez minden megvan 12k-ért remélem össze jön. Vettem egy lapot előtte de 2 napig bírta.
Vannak h67-es és b75ös lapok néha olcsón azokkal jól lehet járni. Amit én néztem pl van rajta pci-e 3.0 is de az se baj ha csak 2.0 lenne, usb-ből is van rajta 3.0 bár engem ez megint csak pont nem érdekel. Az 1600mhz-et meg elég sok h61-es lap is támogatja.
Igazából jó 1155re építeni használtan mert relatív olcsó bele egy i7-2600 is. De egy jó lapot ki kell fogni hozzá
Igaz, nem írtam teljesen jól az 1600 MHz-et. Az Intel weboldalán a Sandy procikhoz 1333 MHz-est ír támogatottnak, hiába támogatja az alaplap az 1600-ast is.
Így nem is működne 1600-on, vagy be kell állítani valamit (pl. feszültséget)?
Vagy ajánlottabb 1333-ast venni? A fejlesztés miatt inkább 1600-ast vennék. Vagy be lehet állítani, hogy 1333-on működjön?
Ez az XMP profil minden alaplap biosában beállítható?
Továbbá hogyan működik a Bios update, hogy Ivy procit is befogadjon az alaplap?
Igen ezek már támogatják az XMP-t.
A frissítés semmi extra, leszeded a gyártó honlapjáról a legfrissebb BIOS-t és telepíted. Legtöbbször már UEFI-ből vagy akár Windowsból is frissítheted a gyártó által biztosított programmal.
De ha az alaplap alapból nem támogatja az Ivy procikat, csak Bios frissítéssel, akkor ha teleteszem a procit, hogyan ismeri fel?
Vagy egyszerűen felismeri, de a használathoz frissítenem kell a Biost? Pendriveról is engedi frissíteni, akár a Biosból?
Igen már mindenhol UEFI-t használnak, de nem lesz vele gondod. A legtöbb alaplapot 3 féleképpen frissítheted.
1, Közvetlenül internetről az UEFI-ből 2, Pendrive-ra letöltöd és úgy(van, hogy HDD-ről is ki tudod választani és nem kell pendrive) 3, Windowsból a gyártó által biztosított program megcsinálja helyetted.
Nem tudom mi történne, gondolom frissíteni biztos tudnád a lapot akkor is ha nem ismeri fel a procid.
Viszont azt írtad, hogy először Sandy-t vennél és úgy cserélnéd.
Egyszerűen felteszed akkor a legfrissebb bios-t (ami akkor is ajánlott ha nem cseréled le Ivy-re) és az akkor is jó lesz a CPU-t cserélsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!