UTP fali aljzatot hogyan?
No közben kicsit utánajártam a témának. Kell bebetonozni gégecsövet a furatba, ha szépen akarom megcsinálni, aztán ahhoz lehet rögzíteni karmos módszerrel. Ez kb. úgy néz ki, hogy van rajta csavar, amit ha húzok, akkor a karma (fémkampó szerű micsoda) egyre jobban nekifeszül a cső falának.
Vezetéket nem adnak a két aljzat közé. UTP esetében nem jó falba a patch kábel úgy rémlik, hanem valami masszívabb kell, amit lehet tépni össze-vissza. Itt konkrétan annyira nem számít, mert 15 centi kell belőle, de azért megadom a módját.
Közben megrendeltem a szükséges kellékeket.
A sebesség terén úgy döntöttem, hogy készülök a jövőre, szóval cat6a-nak megfelelő kábeleket használtam a falban is és patch kábelnek is azt vettem. Ezen 10g tud átmenni. A router, hálókártyák csak 1g-t támogatnak, egyelőre elég is a gigabites net, mert a HDD-re úgyis kb csak ennyivel lehet írni. Később 10g-re váltásnál majd hálókártya csere kell, illetve SSD-re kell cserélni a tároló egységet, ami most jelenleg olyan 5g körül tud írni, olvasni. Jelenleg belső hálóra a 10g switch ami elérhető, olyan 2-300k körüli áron, router 3-4 misi körül van. Várni kell még valószínűleg egy évtizedet, mire minden megolcsósodik, meg úgy döntenek az itthoni szolgáltatók, hogy gigabit feletti net sebességet is szolgáltatnak. Amit tudtam így lecseréltem árnyékolt cat6a-ra. Kábelek terén érdemes megemlíteni, hogy az árnyékoltat nem UTP-nek, hanem FTP-nek vagy STP-nek hívják. A kettő között az a különbség, hogy külön-külön árnyékolják e a nagy kábelben lévő kis ereket, vagy sem. Lényegi különbséget szerintem ez nem jelent, úgyhogy bármelyiket érdemes megvenni.
Az aljzat terén keystone modulos megoldás mellett döntöttem, mert több mindent be akarok zsúfolni egyetlen aljzatba, nem csak egy dugót, és így sokkal olcsóbb megoldani, mint kész aljzattal. Egyáltalán nem is találtam olyan aljzatot, amibe 2 UTP meg 1 koax belemegy, illetve, ami 2 UTP-vel volt az már a méreg drága kategóriába tartozott. Vettem egy ilyen keyston aljzatot mindkét oldalra: [link] , ebbe 3 keystone modul pattintható be.
Vettem hozzá keystone modulokat, pl cat6a STP-hez ilyesmi való: [link]
Kábel terén fali kábel kell, a patch kábel nem jó, mert a keystone modul hátuljába kell betűzködni mind a 4 érpárt. Ha ezek az erek belül sodort és nem tömör rezet tartalmaznak, akkor könnyen megszakadnak, nem lesz tökéletes az érintkezés, ami zavarni fogja az adatforgalmat. Éppen ezért pl nem jó nagyon ráncigálni megtördelni a patch kábelt. Fali kábelnél is ugyanúgy figyelni kell, hogy cat6a STP legyen. Általában lehet kábelt kapni Obi-ban, Praktiker-ben, illetve számtech boltok méterre, viszont ezek az eddigi benyomásom alapján nincsenek felkészülve cat6a STP-re, és abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán falba való tömör rezes kábeleket árulnak. Webshopokban sem igazán lehet méterre kapni, a legkisebb, amit találtam az 100m-es tekercs volt, de általánosságban a 300m a jellemző. 150Ft/m áron vannak az ilyesmik, szóval 15k vagy 45k között lehet választani. Ha valakinek sok kell, akkor ez annyira nem probléma, nekem viszont csak 10cm kellett. Az egyetlen hely, amit hosszas kérdezősködés után találtam és ad méterre ilyen kábelt, az a kábelfutár volt. Vettem náluk egy 1000MHz-es 1m-es darabot: [link] meg akkor már ha ilyen kedvesek voltak, vettem szerelt cat6a patch kábeleket is, bár ennek még jó darabig semmi jelentősége nem lesz, mert a cat5e is viszi a gigabites netet. A MHz érték minél magasabb annál jobb egyébként egy kábelnél. Cat6a esetén azt hiszem érdemes 500MHz fölötti kábelt venni.
A szereléshez szükség van betűzőre, vagy 110-es szerszámnak is hívják. Ezt elég sok helyen kapni, szóval nem részletezem. Kell még kábel blankoló, meg kábel vágó olló. Koax-nál is hasonló a helyezt, ott még krimpelő vagy kompressziós fogó kell, mert F anya van a keystone modul mindkét oldalán. A patch kábelek szereléséhez UTP-nél is kell krimpelő, de én már eleve szerelt kábeleket vettem, hogy ne kelljen bajlódni velük.
Nagyjából ennyi a szükséges. Most ott tartok, hogy még az aljzathoz való karom, ami hiányzik, mert nem volt az aljzat csomagjában. Úgyhogy külön kell majd megvennem valahol. Valószínűleg elektronikai, hálózatos, stb. boltokban lehet kapni, de szerintem az utazgatás helyett netről rendelem majd ezt is. Többe fog kerülni a szállítás, mint az áru, de ez van. Amint minden kellék megjött, nekiállok szerelni.
Azért árban irdatlan összeg ez a kábelezés. Csak a két aljzat 2 STP-vel és 1 koax-al olyan 15 pénzbe fáj, plusz a szerszámok 10-10 pénz UTP-hez és koaxhoz. Ezen kívül még vettem egy csomó kábelt kb 10 pénz összértékben. Szóval nagyjából olyan 50-re fog kijönni ez az egész projekt. Legközelebb már lesznek szerszámok, meg lesz tapasztalat, úgyhogy olcsóbban megúszom majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!