Manapság mennyi VRAM elegendő? Az i5 tényleg jobb játék szempontból, mint az i7?
Nézegettem a videókártyákat, és játékok követelményeit. Úgy vettem észre, hogy 4GB fölé nem nagyon megy még egyik sem. Tulajdonképpen ha most veszek egy 4GB-s kártyát, az meddig lesz elég? Egy 6GB-s még esetleg belefér ha a jövőre nézünk? Továbbá egyszer feltettem egy kérdést, amelyre azt a választ kaptam, ne vegyek i7-et, mert az 75 játék szempontjából sokkal jobb. Ez igaz? Ha igen, mi teszi jobbá?
(Ne ítéljetek el, fiatal vagyok, de érdekelnek ezek, valahonnan meg kell tudnom. :D)
A Ramnak a videokártya szintjéhez kell megfelelni.
Lehet gyenge a kártya a saját ramjához. Például gtx750 2gb-ig tud igazán jól menni; hiába lenne 4 nem tudja kihasználni.
4 giga gtx950-től, r9-től érdemes venni.
i7 erősebb i5-nél már most picivel. Jövőben meg biztosan érzékelhetőbb lesz még jobban a különbség, ahogy egyre több játék fogja használni 8 szálat.
Hyperthreading a játékban hátrány, mint előny.
Másrészt úgyse tudod kihasználni, mindent 2 magra optimalizálnak, mert ugye low-end PC konfigon is futniuk kell, amit a játékokra MINIMUM System requirementben írnak rá.
Nézz csak meg egy játékot egy Hyperthreadelt P4-en, és egy kezdő első generációs core2-n. Érezhető a különbség, hogy az a mag valódi vagy sem.
i5 nem jobb... i7 jobb, azért mondják, hogy nem kell, mert i5 is elég játékra... De az i7 már nagyobb munkákra (render, 3D...) sokkal alkalmasabb mint a kisebb tesó. Irodai munkára (office stb..) meg netezésre, igénytelenebb játékosoknak (akiknek a medium is elég) megfelel az i3 is.
i3-napi alap használat, igénytelenebb játékosok
i5-igényes játékosok
i7-nagyobb és teljesítményigényes folyamatok végzése
Egy 2GB-s kártya is elboldogul a mai játékokkal, bár van pár, ami megizzasztja. A 4GB jelenleg mindenre elég, persze nem ezt kell nézni. Például egy 750Ti 2GBs és 4GBs változata is jelen van a piacon, ám a 2Gbst érdemesebb megvenni. A VRAM mellett fontos az órajel is.
Kb azt kérdezed, hogy ha veszel egy autót 40 literes benzintankkal, az elég lesz-e pár évig, vagy vegyél-e inkább 60 literest.
Az égvilágon semmi értelme.
R9 390 pl. 8GB-s és a GTX 1070 és 8GB VRAM-al jön. A nagyobb részletességű textúrák több helyet foglalnak, ezért kell elsősorban a több videomemória. Általában az adott gpu teljesítményéhet igazítják a vram méretét és sebességét egy videokártya esetén. Ezért van a legolcsóbb videokártyákon 512MB vagy 1GB GDDR3-as memória, mert a gpu olyan gyenge, hogy több és gyorsabb memóriát nem tudna kihasználni (ha többet raknának rá, az csak fölöslegesen növelné a kártya gyártási költségeit). Aztán 20-30K között már 1GB GDDR5 vram szokott lenni (az ilyen 20-30K-s, 4GB-s kártyákat kerüld el), mert a gpu számítási sebessége igényel 1GB-nyi adat ideiglenes tárolását a videokari memóriájában és a gyors "adatcsere" miatt a DDR5 sebessége is ki lesz használva. 30-60K általában 2GB GDDR5 szokott lenni, 60-80K 4GB DDR5, 80K fölött meg 8GB és több, ahogy haladunk feljebb az árral jön a GDDR5X majd a HBM is. Néhány kivételtől eltekintve elegendő az a VRAM, amennyi egy adott videokártyán van (az olcsó 30K alatti kategóriában parasztvakításnak szánt 4GB DDR3 és mondjuk egy GTX 960/R9 380 esetében a 2GB már kevésnek bizonyulhat).
Tehát nem amiatt fog elavulni egy videokártya, mert kevés lesz a rajta lévő memória, hanem azért, mert a számítási képessége kevés lesz idővel az új játékok élvezhető fps-el való futtatásához. Megjósolni, hogy meddig lesz elegendő egy videokártya nem nagyon lehet, mert a felhasználói igények eltérők (grafikai beállítás, fps és játékműfaj), illetve bármikor jöhet egy vga generáció között jelentősebb lépés, ami a régebbi kártyák hamarabbi elavulását okozhatja és a VR is terjed.
Én 2 éve vettem a GTX 750 Ti 2GB videokártyámat, számomra a mai napig elég még a legújabb játékokhoz is. A 2GB vram erre a kártyára pont optimális, de kezdem néha-néha azt észrevenni az újabb játékoknál, hogy bírna egy picit többet a gpu, de betelik a vram (ami szaggatáshoz vezet).
Szóval (elsődlegesen) ne vram méret alapján vegyél videokártyát. i5 elég játékra, persze a legerősebb kártyák mellé (pl. GTX 1080) már egy i7-et ajánlatos berakni, mert limitálhat egy i5. Az i7-et a HT teszi jobbá. Ugyanaz, ami jobbá tesz egy modern i3-at egy Pentiumnál, csak i5 vs. i7 esetében jelentősebben.
Van egy valami, amit a felhasználók túlnyomó többsége elfelejt, amikor i5 vs i7 problémán gondolkozik, az pedig az, hogy a processzort nem csak az adott játék használja, hanem minden háttérben futó program, beleértve a szolgáltatásokat, a skypetól kezdve az automatikus windows frissítéseken át a streamelésen, teamspeakig és vírusirtóig minden.
Ezeket is ugyanaz a processzor kezeli. Itt arról van szó, hogy aki ennyi mindent csinál a játék mellett, annak szüksége van HT-s processzorra, mert jelentős teljesítményjavulást fog elérni, videokártyaigényes játékok esetében is.
Aki "tudatos gamer" és megpróbálja optimalizálni a számítógépét és a játékot a legnagyobb teljesítményre,
annak (stratégiai játékok kivételével) nincs szüksége i7-s processzorra.
A HT egyébként rengeteg hőt termel, ezért i5-6600K-nak sokkal nagyobb a tuningpotenciálja, mint az i7-6700K-nak (kiv ha kikapcsoljuk a HT-t, csak akkor meg minek vettük?), így sokaknak az jobb választás.
A többit meg már leírták a többiek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!