Hogyan tudom bővíteni egy routerrel felépített hálózat DHCP szolgáltatásait?
Mondjuk egy napig nem voltam rendszergazda nagy cégeknél, hol ennyi kliens van, de szerintem egy ilyen számú kliensnél már nem nagyon használnak DHCP -t. Órási lenne a káosz. :)
#2. voltam.
"Erre azért lenne szükségem, mert néha nem elég az amit a router ki tud osztani mennyiségileg. "
Milyen hálózat ez, ahol 253 IP-cím nem elég?
Iskola? Cég? Hotspot? Szolgáltató?
Egyébként ennyi adatból a legbiztosabb:
A router osszon DHCP-n keresztül IP-címet csak nagyobb tartományból, szóval:
* a LAN oldali IP-címet átírod 192.168.0.1-re
* az alhálózati maszkot átírod 255.255.255.0-ról 255.255.0.0-ra.
* így a DHCP-tartomány is módosítható - akár elvileg 192.168.0.2 - 192.168.254.254-ig - de érdemes ezt ésszerű keretek között tartani (pláne annak függvényében, hogy mennyi IP-címet képes kezelni a router), és hagyni pár IP-címet a kiosztható IP-címtartomány elején az AP-nek (az adminisztrálhatóság céljából)
* Az AP-t szimpla bridge-ként használod, LAN oldali IP-címe például 192.168.0.2 legyen (ezért is kellett a router DHCP-tartományát szűkebbre venni).
De pontosabb információt az eszközök gyártójának. típusának, illetve a felhasználás körülményeinek ismeretében lehetne mondani.
Pontos típusok?
172.16.X.X-es privát tartomány?
G.
"Ezért nem tudom bővíteni az alhálózati maszk átírásával a DHCP keretét"
Nem csak az alhálózati maszkot kell átírni, hanem a router LAN oldali IP-címét,az alhálózati maszkját ÉS a DHCP-tartományt - utóbbit már ha engedi nagyobbra venni.
De mint mondtam: pontosabb információt az eszközök gyártójának. típusának ismeretében lehetne mondani. Illetve hogy minek ennyi IP (iskola? cég? vagy mi ez?)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!