Ventillátor szabályzó progi vagy valami?
Szóval. Adott egy NEM PC ventilla! Egy régi szerver gépből szedtem ki. Szép nagy lapátjai vannak. 12volt. 12cm. És képes ~3-5k fordulaton menni. a kiosztás rajta nem egyezett meg a szokásos ventillákéval amik pcbe valóak szóval felcseréltem. Kipróbáltam működik. Viszont nemlehet szabályozni. Legalábbis nemtaláltam se progit (SPeedfan-el próbálkoztam sikertelenül)
Illetve biosban beállítottam a SmartFan-t de vagy megsem indul. Vagy 12v-ot kap és maxon pörög ami 1 irtóra hangos. 2 irtóra erős azért... :D
Próbáltam neki adni molexről 7v-ot. Nemtud elindulni tőle... Kevés neki.
Szóval hátha valakinek van valami ötlete. Bitang egy venti. Szóval mindenképp szeretném hasznosítani :D
Majd még lehet megpróbálkozom azzal hogy másik tápról csak kipróbálás kedvéért adok neki 10v-ot hogy mit csinál. De előtte szeretnék pár véleményt. Nemszivesen vennék vagy csinálnék csak azért egy külső szabályzót.
Hátha van valakinek valami ötlete.
Mivel írtad, hogy hardveresen nem tudod szabályozni, akkor ezt a kis elektronikát ajánlanám, melyet otthon egyszerűen elkészíthetsz olcsón, kb. 200 Ft max.
A gép tápjáról meg tudod hajtani, több ventit is ráköthetsz, mert a stabilizátor Ic 1A-ig bírja.
Ha 200 miliamper fölött terheled az Ic-t akkor hűtőbordát igényel.
Olvastam. Mondom. Leírtad h 200ft stb. De valami egyéb?! :D Köszönöm a kapcsolási rajzot! :) Egyébként hardveresen nembiztos h nemtudnám megoldani. Inkább aztmondanám én nemértek hozzá... Mivel speedfan-ban semelyik ventit nemtudtam állítani...
Viszont ha bármelyikre bekapcsolom a smartfan-t biosban az kordában tartja őket kivéve ezt az egy behemótot! :D
Énis hardveres megoldáson gondolkoztam de nemtaláltam még semmit! Szóval megkönyítetted a dolgom! :D
Köszönöm még1x ! :D
Ez a "bitang" ventilátorod milyen értékeken mozog?
Volt, watt fordulatszám stb. ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!