Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » 4k monitort 1080p-ben lehet...

Virsli123 kérdése:

4k monitort 1080p-ben lehet használni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Vettem egy 4k-s monitort gyönyörű képe van, de amikor visszaveszem a felbontást 1080p-re borzalmasan homályos lesz az egész.(betűk,játékok,szöveg stb)

A videókártyám egy gtx970 g1 szóval azzal nincs gond, csak egy gta5 ultrán már húzósabb téma neki, és ezért veszem vissza a felbontást.

Még mielőtt kérdeznétek azért vettem 4k-s monitort mert áron alul tudtam rárakni a mancsom.

Szóval, hogy tudnám úgy megerőszakolni a monitorom,hogy a 1080p ugyanúgy nézzen ki ezen is mint a régi 30 ezer forintos full alap monitoromon?

2016. márc. 7. 17:00
 1/4 anonim ***** válasza:
50%
Sehogy, felteszem a 4k s monitorod nem akkora, mint a régi 1080p s, 22-24" felett már nem éles az 1080p.
2016. márc. 7. 17:11
 2/4 anonim ***** válasza:
64%
használj olyan felbontást, ami a mostani 4k-s felbontásának a fele/negyede. A lényeg, hogy 2 valamelyik hatványával oszd le, és nem lesz homályos.
2016. márc. 7. 17:16
 3/4 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

ratudod kotni a masik monitort is a vga ra..

szoval mi a gond? elfglalaja egesz asztalt az uj monitor? alakits ki mindkettonek helyet

ilyen hatalmas monitoron nem igazan lehet jo kepet varazsolni, de probalkozni kell sokaig...

2016. márc. 7. 17:22
 4/4 Imi3est válasza:

Bár már valószínűleg nem aktuális a kérdésed (6 éves), de azért írok egy választ, hátha segít másoknak:

A 4k monitorok valamiért ha 1080p-s képet kapnak akkor nem éles a képük, hanem elmosódott kicsit. Elvileg pedig logikus lenne hogy éles legyen, mert a 4k pont duplája mindkét irányban, vagyis egy fullhd pixel négynek felel meg 4k-n. Persze lehet kivétel, nem ismerem az összes monitort, lehet hogy van olyan ami ügyesen megoldja hogy éles legyen a kép.

Erre a probélmára én két megoldást tudok: Az egyik a windows-ban levő skálázás (win 10-ben legalábbis biztos, régebbi verziókban nem tudom). Ez addig jó lehet amíg nem akar valaki játszani, és nem régebbi programokat használ ami nem támogatja ezt. Itt skálázásnál 200%-ot (vagy akármennyit) állítunk be, és a betűméret így állítható kisebb 4k monitorokon is a kívánt szintre.

A másik megoldás ami játékok alatt is működik: amd videókártyákon van egy opció, úgy rémlik "integer scaling" a neve, amivel a fullhd felbontású játékot lényegében minden irányba duplázva 4k képként küld ki a monitorra. Ezzel teljesen éles lesz a kép és nem is lassítja videókártyát, mert nem kell semmi okos algoritmus a felskálázáshoz. Nvidia kártyákon is talán van ilyen funkció az újabbakon.

2022. ápr. 27. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!