Milyen lap-topot ajánlanátok?
100.000 Ft- és 120.000 Ft között gondoltam... ha nem is fajtát írok fel, pl .: hp xy45
nekem elég lenne az is, hogy legalább mekkora legyen a memóriája meg ilyen paramétereket... sőt ink az kellene :)

Elöljáróban:
Fujitsu-Siemens-t messze kerüld el!
MSI ár értékben a legjobb bár az anyagminősége nem mindig a legjobb (HP-é pl nagyon kézbe való :)), Lenovo (régen IBM), Dell, Toshiba pedig nagyon jók (de általában értékükhöz képest drágák de atomstabilak, ez nagyjából a HP-ről is elmondható, és a supportjuk kiváló), illetve az ACER még jön fel és erős ár/értékben mondjuk mostanában nem a legjobb. Ugyanazért a pénzért inkább egy gyengébb jobb nevű cucc mint az övék.

No pár ajánlatom volna (növekvő ársorrendben), nézz rá:
GIGABYTE Q1580M V1 112.230 Ft
HP Presario CQ61-320SH VJ549EA 119.564 Ft
ASUS K51AC-SX037D 116.020 Ft
120 E Ft fölött ami még talán beleférne a költségvetésbe és jó lehet.
ACER Aspire 5542G-302G32MN LX.PHP0C.025 131.069 Ft
Ebből már a HDMI csatit sem spórolták el. :)
Vissza kell vonjam az előző kijelentésemet az ACER-ről, úgy látom megint jól játszik az árakkal, volt egy szériájuk amit kicsit túláraztak de ezek szerint megtalálták a helyüket. :)
TOSHIBA Satellite A300-29K 124.673 Ft
És még egy ACER
ACER Aspire 5536G-642G25MN LX.PAZ0C.008 123.352 Ft

Személy szerint én a 130 e Ft-os Acer-t választanám ezekből vagy a 119 e Ft-os HP-t ha az ár nem mehet 120 fölé.
Remélem tudtam segíteni.
De a Fujitsu-ról amit írtam azt tartom. Azt kerüld.
Acer nem egy Lenovo meg Dell de egész jól feljött, mint az MSI. Lehet hogy nem fogják bírni 10 évig mint pl egy jó Lenovo, de megérik a pénzüket.
köszönöm szépen a kommenteket :)
az elsőre a válasz, hogy itthoni használatra kellene.
de későbbiekben, pár év múlva fősulira is kellene...
hát nekem is a szivemcsücske az acer :P nem tudom pár éve az tetszett meg :P
de ha még valaki olyanokat is írna nekem, hogy a memóriája mettől ajánlott meddig... meg ilyen proci vagy micsodák xP ezek is érdekelnének, mert így igazából ehhez a részéhez nem nagyon értek :$
a linkeket is nagyon köszönöm :)(K)
jaah kimaradt!
ami linekekbe ott szerepel akármelyikben is, hogy notebook... az nem aza icike picike??
mert én azt hallottam, hogy a notebook aza nagyon kicsi :$

Az előbbi linkelgetős vagyok újra. :)
A nagyon pici Noti az a NETbook, azaz csak netezésre jó, bár ma már ez sem igaz.
Lényeg, a 12" és az alatti képernyőátmérőjű hordozható gépek a netbookok. 12"-13"-ig lehet őket subnotebooknak nevezni, de a netbookok népszerűségének köszönhetően ezek lassan kihalnak (én legalábbis így látom, csak egyre kevesebb cég pl. SONY gyárt még ilyet).
No akkor neked pár infó.
Rögtön egy link Intel procikról (közte van mobil proci is, de csak ha bele akarod ásni magad különben hagyd ki).
Ha beszélsz valamilyen idegen nyelvet angol német olasz spanyol lengyel (meg még van pár amit az oldal tud) akkor ajánlom az alábbi oldalt olvasgatásra értékelések böngészésére.
No akkor paraméterekről pár szó.
Nem a procival kezdem mert az hosszú. :)
RAM: Minél több annál jobb. :) De azért ne egyszerűsítsük így le.
Ha Windows XP-t akarsz használni vagy valamilyen 32 bites operációs rendszert (Vista32 vagy Win7 32, Linuxok) akkor 3 giga RAM-nál több nem kell neked, mert az OP rendszer nem fogja tudni jól kezelni. De egyébkéntis 100 E Ft-ba jó ha belefér a 3 GB RAM több nem. És gondolom te sem erőgépet akarsz vagy nem ennyit szánnál rá.
DDR1-2-3. MA már szerelnek Notikat DDR3-al de nem jellemző még, max a 4 magos procikkal épített gépeket, a DDR2 már nem egy mai technológia a DD3 is van vagy 2-3 éves ha nem tévedek de most ért még csak be. A Mobil eszközök piacán még a DDR2 ami hasít. Mást nem nagyon kell tudni. Ha DDR3 az újabb mint a 2, elvileg jobb is, bár ez attól függ milyen programot és operációs rendszert futtatsz. 32 biten 3 gigáig minél több annál jobb, 64 bites oprendszernél 4 giga fölött érdemes gondolkozni (mégegyszer mondom 100 E Ft-ból nem nagyon fogsz, de nem is kell).
Video kártya. Mééég mindig nem a proci. :)
Ha csak netezni meg irodai alkalmazásokat akarsz futtatni a gépen akkor megteszi az Intel GMA950 vagy Intel X3100 netán X4500 (jelzik még itt ott HD4500-ként is), vga kártyák. FONTOS, az Intel HD4500 nem összekeverendő az ATi Radeon HD4xxx-es sorozat bármelyik kártyájával, az AMD/ATi és nem intel!
Az X3100 már elkezeli a Vista Aero Glass felületét. Azt a szép füstüveges dizájnt, ha az érdekel. 4500 meg már tud futtatni HD filmeket, mert van hardeware-es HD dekódere. Ha HD filmet akarsz nézni a gépen akkor kell. De ha a kijelződ nem Full HD akkor nem sok szükség van rá (Full HD: 1920*1080-as natív felbontás) SVGA XVGA WXVGA típusjeleknél (ezt a monitor leírásánál lehet látni) nem nagyon kell. Tudom ez így kusza, egyszerű ha azt nézed melyik notnál mit jelölnek meg monitor felbontásnak. 1366*valamennyit szoktak újabban használni vagy 1440*valamit meg 1680*xx de mindegy 15"-os képátmérőnél az 1280*1024-es normál vagy az 1366*xx szélesvásznú felbontás még bőven jó és nem csinál ocsmány képet.
Ha játszani is szeretnél a gépen, akkor telepítsd a DOS box-ot és játsz retro játékokkal :D 100E FT-os lapin mai korszerű játékok nem nagyon mennek. De azért a lehetőség. Sok gépet szerelnek mobil VGA chippel is, pl nVidia 8400 meg 9400 vagy ATi 4200 netán 4330 vagy 4530 esetleg 4650 kártyákkal. Minél nagyobb a szám annál komolyabb video kártyáról beszélünk. Ha nagyon leegyszerűsítem akkor így lehet felfogni most ebbe nem ennék bele nagyon mert ezek mind alkalmasak ma már Win7 csillogó villogó felületek futtatására meg HD filmekre játékra mérsékelten de 2-3 éves játékok is elfutnak rajta jól, szóval szórakozás is belefér. Videokártyáról kb ennyit érdemes tudni egy laikusnak laptop esetén, főleg ha nem komoly játékokat akarsz játszani rajta (remélem nem, mert akkor szorozzuk meg legalább 3-al az összeget talán 4-el is).
Na és akkor a proci.
Első körben Intel procik:
Most az i7 meg i5 négymagos Intel procikról nem beszélnék, mert az ilyen áron m ég nem kapható tehát irreleváns nekünk.
Mi marad.
T és P széria.
Látsz procikat hogy T3000 meg T4400 meg P8400 stb stb.
A T egy régebbi a P egy újabb processzor architektúra. Itt is igaz, minél nagyobb a szám annál fejlettebb a proci. Órajel. 2.0GHz alatt ne vegyél ma már gépet. Nem csak ciki, a mai pazarlóan programozott progik mellett szart sem ér.
Ha lehet 2.4 és 3.0 GHz közt keresgélj.
AMD (na ebben kevésbé vagyok otthon):
A kulcsszó neked a Turion. Ez az AMD mobil procijainak típusjele.
Turion 64 X2 / Turin X2. ezeket a típusjelzéseket keresd, mert ezek a kétmagos procik. Nem mondtam még? Single Core (azaz egy magos procit NEHOGY vegyél!) 100 ruppóból már bőven kijön egy kétmagos tehát ez a cél. ;) Két mag jobb mint egy. :)
Itt találsz leírást a procikról megjelenésükről árukról meg felépítésükről.
Erről is elmondható. Ahogy nő a szám úgy lesz egyre fejlettebb és komolyabb a CPU.
VIGYÁZZ a Turinon név alatt szeretnek cigánykodni, és Sempron procit elsózni. A Sempron EGY magos! Ne keverjen meg a dolog. Sempront NEM veszünk akárki akármit is mondjon. ;) Bízz bennem így látatlanban is, nem akarsz te Sempront. Tudom...
Tehát Atholon X2 TK TL QL (ezek is kétmagosak) ezekkel fogsz a legtöbbet találkozni eben az árszegmensben.
Gyakorlatilag őket is a Turionokhoz lehet sorolni.
A QL 2 éves a TK/TL 3 éves széria. Érdemes a QL-t keresni, és abból is minél nagyobb számút.
60-67.ig.
Órajelet nézd. Nagyon nem tudok mit mondani a különbségről egy 60 és pl 65 közt. Órajelben magasabbak a nagyobb számúak, más különbséget nem láttam hacsak nem a proci saját belső memóriája, mert az még a típus növelésével szokott nőni.
Az intel mindig több belső memóriát épít a procijaiba. Vitáznak, hogy kell e annyi vagy elég e az AMD által produkált mennyiség. Mindenesetre most az intel az erősebb a procik piacán, ellenben az AMD költséghatékonyabb. Magyarul lehet hogy egy intel proci drágább lesz 25%-al de csak 10%-al tud majd többet.
Neked épp ezért az AMD-t javasolnám inkább. Órajelben és magok számában minél több annál jobb. :) DE egy magos SEMPRON nem merj venni mert letagadom, hogy segítettem. :)
Egyébként ha gondolod keress meg privátban szívesen segítek kiválasztani az ár/értékben neked legjobban megfelelőt. MSN-en vagyok, és ha engem kérdezel nem csak egy embert kérdezel, hanem vagy 4-5 überkocka embert akik érdemben tudnak segíteni és akik dolgoztak is Laptopokkal (mármint értékesítés szervizelés ilyesmi).
Mégvalami.
Csatlakozók. Leginkább a HDMI a lényeg, hogy tudja e vagy sem. Ha tudja hozzá tudod kötni HD TV-khez a géped és azon is dolgozhatsz és megy a kép meg a hang, nem kell szívni vele fölöslegesen. Mondanám még hogy érdemes figyelni tud e FireWire-t mert azon gyorsabb adatáramlás lehetséges mint USB-n de ma már alig valami / valaki használja, főleg, hogy nyakunkon az USB 3.0 és az jelenleg lepipálja.
Ja ha a gépben azt látod, hogy SSD merevelmez. Az jóóó! Csak qva drága, és kisebb, mint a hagyományos merevlemezek és SSD-re se win XP-t se Vistát nem érdemes telepíteni mert hamar megpukkan. De egyébként Win7 alá az SSD merevlemezek a legjobbak. Nem hiszem, hogy ebben az árszegmensben találsz ilyet de láttam már pókon falat szóval jobb ha megemlítem.
Na a képernyőre még visszatérek kicsit.
A a felbontási szabványoknak legjobb lenne ha magad néznél utána. Fejből én sem vágom és nem tudok okosat mondani.
Esetleg ennyit tudok segíteni.
Gondolom 14-17"-os kijelzőben gondolkodsz nem ultra kicsi 11-12 vagy épp extrém nagy 21"-os lapiban.
15-16" környékén fölösleges az 1680*1050-es felbontásnál nagyobb. Sőt már az is sok és bőven sűrű akkorka felületen az emberi szemnek.
1366*768 (feljebb nem tudtam, azóta utánanéztem a linkelt képen) és 1440*900-as felbontás bőven elég lesz neked. Ja ezek szélesvásznú felbontási szabványok, mert ma már "This is the new shit" ahogy Manson pap mondaná. :)
No remélem ezzel tudtam hozni némi fényt a mobil informatikai ismereteidbe (egy gyertyánál erősebb fényre nem számítok de remélem segítettem).
És ha van még kérdés megint csak bíztatlak keress bátran privátban.
Aloha, Shalom, Sayonara meg miegymás...

Nekem a DELL totális csalódás... :(((((
Soha többet...
Toshiba vagy Lenovo, ezt ajánlom. Sok sikert hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!