Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért nem lehet feljebb...

Miért nem lehet feljebb tuningolni egy Intel i5 6500-as CPU-t? Lock-olva van?

Figyelt kérdés
Szeretném feljebb húzni a kérdésben szereplő processzoromat. Vízhűtés van rajta, a VGA-n is, továbbá 4db 2000 RPM-es venti figyel a házban. Bőven lehetne húzni, mert van, ami lehűtse. Az alaplap (ASUS Z170 Pro Gaming) gyári szoftvere (Ai Suite III) automatikusan felhúzza a processzort 3,2GHz-ről 3,69GHz-re. Ezen az értéken lustán, hűvösen totyog. Nincs vele gond, de mehetne tovább is. A legdurvább stressz teszten sem megy feljebb 59°C-nál most. Ha az Al Suite III-ban manuálisan akár csak egyel is megpróbálom feljebb rakni a BCLK-t, azonnal kifagy a gép, még a reset gombra sem reagál. Ha BIOS-ban próbálom meg, úgy először úgy tűnik jó lesz. Elmenti az új beállítást, viszont a Windows már nem indul el. Azért szeretném feljebb húzni, mert a hűtés brutális, az alaplap erős, elvileg bírná szerintem és olvastam a neten, hogy mások ugyanezt a procit simán 4GHz-en járatják. Nekem mi nem engedi? Az alaplap? Van ebből a prociból lock-olt és unlocked verzió?

2016. febr. 19. 11:08
 1/7 anonim ***** válasza:

Alapjáraton ez nem egy tuningolható proci.

A turbója 3,6-ig megy, a BCLK pedig ezeket z170 chipseten kb ~100 Mhz-et tud még emelni, így jön ki a közel 3,7 Ghz.

Ennél magasabb frekiken már indulási problémákról számoltak be a felhasználók, pl. tomshardware-en is.

Rendes tuninghoz K szériás, azaz szorzózár mentes processzorra lesz szükséged.

2016. febr. 19. 11:20
 2/7 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

"lock olva van?"

hat nem tuningra adta ki Intel....

nem tudom mit is szeretnel

#1 +1

ez nagyon jo hogy legalabb a "gyari" maxot stabilan birja

csereld le es akkor még tobbet is ki tudsz hozni belole mint 4GHz (6600K bol)

2016. febr. 19. 11:25
 3/7 anonim ***** válasza:

Az alaplapnak is vannak limitjei. i3-6320-as procit felhúztak már 5,4GHz-ig, így feltételezhetően az i5-6500 is bírja.

[link]

A hűtés ezek szerint megfelelő, de a tápellátás is? Ha nem, akkor lehet ennek oka, a 3,7GHz teljesen korrekt ettől az alaplaptól.

2016. febr. 19. 12:14
 4/7 anonim ***** válasza:
,,Ha BIOS-ban próbálom meg, úgy először úgy tűnik jó lesz. Elmenti az új beállítást, viszont a Windows már nem indul el." Nekem ez nagyon úgy tűnik, hogy megfelelő feszültséget nem állítottál hozzá! Azt is növelni kell, mert a proci magasabb órajellel több áramot kér!
2016. febr. 19. 14:07
 5/7 A kérdező kommentje:

@Gondolkozok

A táp nem hiszem, hogy nem elég nagy. 700 Wattos.

2016. febr. 19. 15:23
 6/7 A kérdező kommentje:

"Nekem ez nagyon úgy tűnik, hogy megfelelő feszültséget nem állítottál hozzá!"

Melyiket növeljem ezek közül? Ezeket mind lehet állítani a BIOS-ban:

CPU Core/Cache Voltage, DRAM Voltage, CPU VCCIO Voltage, CPU System Agent Voltage, CPU Standby Voltage

2016. febr. 19. 15:25
 7/7 anonim ***** válasza:

"A táp nem hiszem, hogy nem elég nagy. 700 Wattos"

Mi köze a stabilitásnak a teljesítményhez? Ha úgy ugrál a feszültség, mint kecskeszar a deszkán, akkor lehet akár 20 milliówattos is.

2016. febr. 19. 16:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!