Miért nem lehet feljebb tuningolni egy Intel i5 6500-as
CPU-t? Lock-olva van?
Figyelt kérdés
Szeretném feljebb húzni a kérdésben szereplő processzoromat. Vízhűtés van rajta, a VGA-n is, továbbá 4db 2000 RPM-es venti figyel a házban. Bőven lehetne húzni, mert van, ami lehűtse. Az alaplap (ASUS Z170 Pro Gaming) gyári szoftvere (Ai Suite III) automatikusan felhúzza a processzort 3,2GHz-ről 3,69GHz-re. Ezen az értéken lustán, hűvösen totyog. Nincs vele gond, de mehetne tovább is. A legdurvább stressz teszten sem megy feljebb 59°C-nál most. Ha az Al Suite III-ban manuálisan akár csak egyel is megpróbálom feljebb rakni a BCLK-t, azonnal kifagy a gép, még a reset gombra sem reagál. Ha BIOS-ban próbálom meg, úgy először úgy tűnik jó lesz. Elmenti az új beállítást, viszont a Windows már nem indul el. Azért szeretném feljebb húzni, mert a hűtés brutális, az alaplap erős, elvileg bírná szerintem és olvastam a neten, hogy mások ugyanezt a procit simán 4GHz-en járatják. Nekem mi nem engedi? Az alaplap? Van ebből a prociból lock-olt és unlocked verzió?
A hűtés ezek szerint megfelelő, de a tápellátás is? Ha nem, akkor lehet ennek oka, a 3,7GHz teljesen korrekt ettől az alaplaptól.
2016. febr. 19. 12:14
4/7 anonim válasza:
,,Ha BIOS-ban próbálom meg, úgy először úgy tűnik jó lesz. Elmenti az új beállítást, viszont a Windows már nem indul el." Nekem ez nagyon úgy tűnik, hogy megfelelő feszültséget nem állítottál hozzá! Azt is növelni kell, mert a proci magasabb órajellel több áramot kér!
2016. febr. 19. 14:07
5/7 A kérdező kommentje:
@Gondolkozok
A táp nem hiszem, hogy nem elég nagy. 700 Wattos.
2016. febr. 19. 15:23
6/7 A kérdező kommentje:
"Nekem ez nagyon úgy tűnik, hogy megfelelő feszültséget nem állítottál hozzá!"
Melyiket növeljem ezek közül? Ezeket mind lehet állítani a BIOS-ban:
CPU Core/Cache Voltage, DRAM Voltage, CPU VCCIO Voltage, CPU System Agent Voltage, CPU Standby Voltage
2016. febr. 19. 15:25
7/7 anonim válasza:
"A táp nem hiszem, hogy nem elég nagy. 700 Wattos"
Mi köze a stabilitásnak a teljesítményhez? Ha úgy ugrál a feszültség, mint kecskeszar a deszkán, akkor lehet akár 20 milliówattos is.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!