Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » HP Compaq Presario CQ57-re xp...

HP Compaq Presario CQ57-re xp telepítése?

Figyelt kérdés
Gyárilag win 7 van rajta, két giga rammal, szerettem volna xp-t rárakni, azt képzeltem hogy simán felrakom, ezzel szemben olyanokkal szopat, hogy cdről telepítve még telepítés közben kék halált dob, usbről meg nem látja a merevlemezt. Biosban meg minden le van butítva, olyanokat láttam, hogy firmwaret kell upgradelni... Most félretéve azt, hogy mit kívánok az ilyen p*cspörgettyű megoldásokért, meg lehet oldani az xp telepítést anélkül, hogy rommá hekkeljem az lapost?

2016. febr. 13. 17:43
 1/8 anonim ***** válasza:
Jó kérdés. Nekem engedi az XP-t feltenni a laptopom most is arról írok.
2016. febr. 13. 19:51
 2/8 CspCsj ***** válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=zkeQkTyZtQg

Nem látok a BIOS-ban AHCI beállítást, így valószínű, hogy a gyártó olfaláról az AHCI driver-t kellene a WinXP telepítőbe integrálni (mondjuk nLite programmal), vagy floppy-ról a telepítés elején betölteni (ez nem tudom mennyire könnyen kivitelezhető).

Harmadik mód, ha Win7 alatt VirtualBox vagy VMWare programban telepítesz egy virtuális WinXP-t ami egy ablakban fog működni (kiteheted teljes képernyőre is). Persze ezt csak speciális szoftverek esetén ajánlom, ami máshogy nem bírható működésre.

[link]

2016. febr. 13. 20:13
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, a problémám az egyébként, hogy irgalmatlan lassú, azért kéne downgradelni.
2016. febr. 14. 12:52
 4/8 CspCsj ***** válasza:

1.

Win7-re minden driver (illesztőprogram) telepítve van? Eszközkezelőben ellenőrizheted, hogy van-e felkiáltójeles/ismeretlen/egyéb eszköz.

2.

Merevlemez milyen állapotban van? Hibák esetén az is okozhat lassulásokat.

HDSentinel milyen kondíciót jelez? [link]

3.

Egyébként milyen processzor lehet a gépben? Ennyi memória mellett talán az a gyenge láncszem.

Start menü > Számítógép menüponton jobbegérgomb > Tulajdonságok > itt kiírja.

4.

Van valami specifikus Windows-os program ami miatt XP-t akarsz?

Ha főleg internetezésre használod, akkor alacsony erőforrásokra optimalizált Linux-ot is kipróbálnék.

DVD-re írható, vagy pendrive-ra is tehető a telepítője. Bekapcsoláskor kipróbálás módban indítva nem nyúl a merevlemezhez, csak a memóriát használja (persze így kicsit lassabban tölt be) de tesztelésre ideális.

Általában a hang és az internet egyből működik rajta. (wifi jelszót persze nem találja ki)

Pendrive készítés: [link]

DVD készítés: [link]

Képes bemutató pár Linux változatról:

[link]

[link]

[link]

2016. febr. 14. 14:26
 5/8 A kérdező kommentje:
Az az igazság, hogy muterom gépe, nem tudom mennyire tudna megbarátkozni egy más kezelőfelülettel, talán még az xp is kínai lenne neki elsőre.
2016. febr. 14. 16:03
 6/8 A kérdező kommentje:

AMD Dual-Core E-300 1,3 Ghz proci van benne, driverek fent, bad sector nincs a vinyón. Elvileg más rendszert se nagyon tudnék feltenni, mert ha jól emlékszem valami natív módot kellene a vinyóra kikapcsolni biosban, viszont a köcsögök gyakorlatilag lockolták a biost, szóval kb a boot ordert meg az időt lehet alapjáraton beállítani.

Amúgy most reseteltem az egészet, úgy fest fészbúkozni, levelet olvasni meg youtubeon videókat nézni elég lesz egy ideig.

2016. febr. 14. 16:13
 7/8 CspCsj ***** válasza:

Sajnos ez a processzor a kétmagosok legalsó kategóriája. (épphogy az egymagosok szintje fölött van)

Biztosan sokakat zavar egy másik rendszer kinézete, de alapszintű használathoz, - vagyis asztali ikonokról indítva pár programot - szerintem mindegy milyen rendszer van a gépen.

2016. febr. 14. 16:42
 8/8 A kérdező kommentje:
Szerintem is, de az öregek már csak ilyenek, nem szeretik a változásokat.
2016. febr. 15. 10:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!