Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Külső merevlemez meghajtó...

DreamWeaver kérdése:

Külső merevlemez meghajtó csatlakoztatása mellett miért nem bootol fel a windows?

Figyelt kérdés

Sziasztok! A napokban vettem új gépet. A telepítés összes hóbelevanca után csatlakoztattam a négy külső vinyómat. Eddig működik is. Amikor viszont újraindítom a gépet, a windows nem bootol fel. Azaz felbootol, ha csak a négyből kettő külső meghajtó van fent. Ha indításnál mind a négy csatlakoztatva van, a boot a windows telepítőt indítja el, betölti a windows fájlokat, aztán ugráló fekete képernyő, majd behozza a BIOS-t. Ha ezek után kikapcsolom a gépet, lecsatlakoztatom a négyből kettő külső vinyót, majd restart, gond nélkül felbootol és feláll a rendszer. Aztán ha már felállt a rendszer és úgy csatlakoztatom a két másik külső lemezt, simán kezeli és működik. Na persze, ezzel végülis a probléma megoldva, csak a napi szintű fel- és lecsatlakoztatások egyrészt nem biztos, hogy jót tesznek az USB portoknak, sem a fali elosztónak, másrészt az elmúlt 10 évben általam használt jóval "butább" gépek esetén ilyen probléma nem merült fel.

BIOS-ban beállítottam a standard Boot sorrendet, első a CD/DVD író, második a windows meghajtója. Kipróbáltam, hogy a nyolc USB port valamelyik másik két portjára rakom a fennmaradó két külső vinyót. Valamilyen netes fórumon olvastam, hogy akkor léphet fel a probléma boot során, ha a windows nem megfelelő helyre mutat, pl. particionálási okok miatt. Ezt bár nem értem kristálytisztán, de tény, hogy telepítésnél nem particionáltam, a teljes helyi lemezt úgy ahogy van meghagytam a windowsnak. (Ezt sem most csináltam először) Ezek után utólagosan kettéosztottam a lemezt. A probléma ugyanúgy megmaradt.

Mind a négy külső meghajtó Samsung. A kettő 1 TB-osat viszi a boot, a 3 TB-osat és az 5 TB-osat a két kicsivel együtt már nem. Ezt mondjuk még nem próbáltam ki, hogy a két kicsi helyett a két naggyal próbálok felbootoltatni. Nem tudom, ennek van-e valami jelentősége. A két kicsi USB2-es, a két nagy USB3-as. Maga az alaplap (ASUS H110M-A) USB3 támogatottságú. De ez sem releváns, csak az adatátvitelben. Mind a négy meghajtó adatmeghajtó, rendszerfájlokat egyik sem tartalmaz.

Próbáltam minél több részletet megadni. Ha valakinek volt már hasonló tapasztalata, tippeiteket, megoldásaitokat előre is köszönöm.

2016. jan. 18. 16:44
 1/2 levis56 ***** válasza:
2016. jan. 19. 06:00
 2/2 levis56 ***** válasza:
2016. jan. 19. 07:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!