Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Kiütötte a gépemet egy közelbe...

Kiütötte a gépemet egy közelben becsapódó villám, minden tönkrement?

Figyelt kérdés
Ha bekapcsolom a gépet se kép se hang. Meg lehet úszni egy tápcserével a dolgot, vagy jó eséllyel minden alkatrész tönkrement? A router is tönkrement egyébként. Na szóval ez egy 8 év körüli régi gép. Arra gondoltam megpróbálom megcsinálni a tápot. Már a szétszedésénél bajban voltam, 4 közül csak egy csavar jön ki, a többi könnyedén elforog jobbra-balra egyaránt, de nem jönnek ki, ezzel mit lehet csinálni. Egyébként számítástechnikai boltba magyarázta az eladó hogy multiméter segítségével meg lehet tudni jó-e a gép. Na meg olyan is előfordult már, hogy egy rossz videókártyát odaadtam egy ismerősömnek, és mondta pár nappal később hogy néhány kondenzátort kellett kicserélni (kb. 50 forintjába került), és jó lett a videókártya. Na én is ilyeneket szeretnék. Ezen már semmit nem tudok elrontani, kis teljesítményű és régi. Persze nem várom el hogy regényeket írjatok, hálás lennék néhány hasznos linkért, minden olyanért ami segítségemre lehet a megoldásban. Tudom hogy szerintetek nem érdemes vele foglalkozni, de 1. én szeretek bütykölgetni, örülnék ha picit jobban értenék a gép hardveres részeihez, 2. azért nem olyan rossz gép, win xp elfut rajta, szüleimnek jó lenne, van olyan ismerősöm akinek rosszabb gépe van.
2016. jan. 17. 13:36
 1/5 anonim ***** válasza:
a biztosító fizet villám kárra ha benne van a csomagban
2016. jan. 17. 13:37
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Azért nekem vannak fenntartásaim, ha három elforgó csavar kifog rajtad, talán nem az alaplap forrasztásával kellene kezdeni a gyakorlást. Egyébként töréstől hajlításon keresztül a csavar szétfúrásáig elég sok lehetőséged van.

Ha se kép, se hang, akkor gondolom a táp se kapcsol be, első körben meg kéne nézni a benne lévő biztosítékot és kicserélni, az tuti kiment. Át kéne nézni a kondikat a tápban, van-e olyan, amiből kifolyt az elektrolit, kiszakadt, vagy púpos a teteje. Meg kéne nézni, van-e égésnyom a panelen. Ugyanígy meg kéne nézni az alaplapon a kondenzátorokat, illetve hogy nem égett-e meg a tápcsatlakozó. De (és nem sértésnek szánom) hogy én nem adnám a kezedbe az alaplapomat, ha három csavar miatt is tanácsot kell kérned, az tuti.

2016. jan. 17. 14:05
 3/5 Reiber Péter ***** válasza:

NE nyúlj a tápba EMBER!

Az életeddel és a családod életével játszol!!

Egy csavart nem tudsz kiszedni basszus....., szerezz egy másik tápot legalább, avval próbálgass!

Ha nincs is forrasztópákád, eleve mit szeretnél kezdeni vele, még ha látnád is mi ment ki a tápban...,(nem fogod, mert egy villám kivasalja a fél tápot, és akkor örülj, mert "megfogta" és nem ment tovább a lapba vagy másba)!

Az alaplapot, hdd-ket, mindent lepróbálhatsz, attol neked nem lesz bajod --max a gépnek mégnagyobb ha elcseszed--, de a táp belsejébe NE piszkálj bele!

Eleve kondenzátort cserélni nem olyan egyszerű, hogy kihúzod és bedugsz egy másikat, ilyen szinten forrasztani nem lehet gyakorlat nélkül, hiába látszik egyszerűnek, nem az.

Maga egy normális forrasztóállomás többe kerül, mint egy alap gagyi videokártya, és a PC hardver kifejezetten híres arrol, hogy egyszerhasználatosra csinálják.

Rohadt nehéz kultúráltan kiszedni a furatba ültetett alkatrészeket is, a felültszerelt cuccokbol pedig még a nagyobbakhoz is rutin, biztos kéz jó szem, és alapos ismeretek kellenek, pl mit honnan melegítek, mi mit bír ki, mit lehet erővel segíteni kicsit és mit tilos, stb.

2016. jan. 17. 14:51
 4/5 A kérdező kommentje:
Azért mert nem tudom kiszedni az elforgó csavarokat attól még nem kell lenézni :) Nem vagyok otthon, csak egy svájci bicska áll rendelkezésemre. Otthon vannak szerszámaim, forrasztóm is, gépész suliba jártam amugy.
2016. jan. 17. 17:25
 5/5 A kérdező kommentje:
Egyébként igazatok van, táppal tényleg nem érdemes szórakozni, a 220 nem játék. Mondjuk ha le van földelve rendesen a gép akkor lehet nem ráz meg. Eszembe jutott egy kellemetlen történet. Haveromnál gépeztem, felraktam a fejemre a fejhallgatót, haverom pedig a számhoz nyomta a mikrofont és jól megrázott xd Nincs rendesen leföldelve a gépe és ha a gépházhoz hozzá érsz ráz.
2016. jan. 17. 17:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!