Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi a különsbég az AMD APU-s...

Mi a különsbég az AMD APU-s videomegoldása és az Intel szintén CPU-ba épített IntelHD GPU-k között?

Figyelt kérdés

Anno minden VGA diszkrét volt. Aztán a VGA-kat rápítették az alaplapra. Aztán az Intel bepakolta a GPU-t a CPU-ba, i3/i5/i7 series IntelHD gpu-k, ezek lettek az iGPU-k.

És jött az AMD, ami a CPU-ba épít Radeon GPU-t, és elnevezi APU-s CPU-nak.

De voltaképp mi a különbség egy APU-s AMD FX series CPU és egy i5 Intel IntelHD-s CPU között?

Ezek a chip-ek minden gyártói marketingkamu ellenére csak általános célra jók, játékra nem. HD video decoding erre jó max. Hiába Radeon akkor se jó játékra max kocajátékosnak, az IntelHd-ről meg ne is beszéljünk.

De nem is ez a lényeg hanem technikailag miben jobb/más az AMD megoldása?

2015. dec. 23. 09:11
 1/10 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
24%

az intel is APU mar eleg reg, talan Ivy (3000) szeria ota

intel az mar eleg nagy lepeselonyben van a piacon "IGP" teren is

intelnek erosebb IGP ji vannak csak sajnos napjainjban horribilis meregdraga cpu kban van leginkabb jelen, tok ertelmetlenul... pont a celkozonsegtol vagjak el a lehetoseget, de talan azert hogy az AMD tudjon ervensesulni a piacon

attol fugg mire nem jo szerinted...

nem "hardcore gamer" eknek szant a mostani APU kinalat...

de HD koruli felbontason, a legtobb mai nagyigenyut is medium korulin is viheti elvezheto fps el

az mas kerdes hogy valakinek a 980TI/Titan X + i7 @ 6GHz is keves

akkor is ha veletlen 200fps t ad a kedvelt jatekjaban mert ugye 4K ban 999fps t varna (valoban) Ultra n...

egy hasznos kerdes

http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__6..

szoval a kerdeshez ujbol annyit hogy amd nem jobb csak megfizethetobb a piacon

intelbe az olcsobb megoldasok is dragabbak

de egy egyszeru dvga nelkuli intel kondig igyis kihozhato, es az igenytelen jatekok azon is menni fognak

azt kell megertened hogy ma még az APU az nem az Ultra 4K 3D jatszadozasrol szol, de nemnis high fhd rol

2015. dec. 23. 09:31
 2/10 A kérdező kommentje:

Engem nem is a játkoldal érdekel hanem technikai oldal.

Tkp tök uaz a kettő megoldás technikailag?

Csak mert az AMD nagyon verte a mellét amikor kijött az FX series CPU-ban a Radeon chipekkel és nem értettem miért. Hiszen az intel már régesrég uezt tette az IntelHD-vel most mire ez a nagy melldöngetés?

Azt hittem valamit technikailag nagyon tud az AMD APU amit az IntelHd nem.

2015. dec. 23. 09:38
 3/10 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

"max kocajátékosnak"

amugy mit is varsz?

nem tetszik hogy vga t kell venned?

vagy az nem tetszik hogy draga ha jatszani akarsz?

mindenkepp kell valami kompromiszum (sokat fizetsz, alacsony grafika/felbontas, vagy nem jatszol ami szamodra nem megfeleloen megy)

ha csak technikailag akarsz mar apu t hasznalni akkor sajnos kell varnod valamenyit, par uj szeriat biztosan...

de a jovo az lesz valoszinu hogy a memoriat a vireokartyat es a processzort egy "szuper APU" felvaltsa, csak igy van eselye a tovabbi fejlodesre technikailag majd

2015. dec. 23. 09:53
 4/10 A kérdező kommentje:

"nem tetszik hogy vga t kell venned? "

Hát nekem ez van, ennyiben "érint" a dolog:

MSI GTX 980 4GD5T OC GTX980 4GB GDDR5 OC PCIE

"olcsóbb" darab, mondhatni jóráas...

Enegm (újra) csak a technikai oldala érdekelne.

2015. dec. 23. 09:58
 5/10 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#2 AMD volt az elso aki osszegyurta rendesen az IGP reszt a CPU resszel

"egysege" vagyis az egeszet tudjak a programozok barmire hasznalni leginkabb az igp t fogjak be cpu munkaba

intel eloszor csak siman belerakta az IGP t a cpu melle, a "professzor lapkajara odaforasztotta" vagyis szimplan atkerult az alaplaprol be a processzorba, de semmi technikai ujitast nem tett akkor még hogy a cpu kozvetlen kapcsolatban legyen az igp vel "egysege" valjon vele

most meg mar eljott az az ido hogy a pcie vga kon tul lassunak szamit a ddr5 vagyis elkezdetek osszegyurni ezeken is a vram ot a gpu val

prohardver.hu n eleg sok cikk van mindenrol, szakmaian reszletesen leirjak mikor milyen techet vezetek be es hogyan es miben

2015. dec. 23. 10:01
 6/10 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

[link]

ez lesz majd az elso "szuper APU" ?

sok ido lesz mire atlagfelhasznalo is ilyeneket hasznalhat, ami kivalthat egy i5/7+970/980+16GB parost pl. egyetlen egyseggel

azert hotermeles lesz ott rendesen... pl.

2015. dec. 23. 10:07
 7/10 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

[link]

igen Ivy volt az elso "Intel APU" csak amd levedte maganak az APU brand ot...

[link]

az elso amd apu a llano

2015. dec. 23. 10:16
 8/10 anonim ***** válasza:

Az AMD amikor felvásárolta az ATI-t (2006-ban) már akkor megálmodta az APU-kat és elindította a Fusion projectet. Az első ilyen megoldásuk csak mérnöki fázisig jutott, csúszott a fejlesztés (anyagi nehézségek stb). Az Intel megelőzte őket, igaz először az IGP-t külön lapkán pakolta a CPU magok mellé, ami azért elég kókány megoldás (mint a Pentium-D), csak hogy megelőzhesse az AMD-t. A kisebbik gyártó ugyan csúszott (sőt házon belül az asztali megoldást is megelőzte a Llano-t az alacsony fogyasztású Brazos). Az eredetileg tervezett 2009-es rajt helyett a Llano végül 2011-ben debütált és a CPU magok illetve az IGP közös lapkán kaptak helyet és külön buszrendszeren kommunikálhatnak. Az AMD is folyamatosan fejleszti az APU egységeket és lépésenként egyre közelebb kerülnek az eredeti álomhoz, amiről kiderült, hogy nem is olyan egyszerű összehozni (egyszerű, generációkon keresztül is kompatibilis heterogén programozhatóság). Az AMD más nagyobb cégek a HSA alapítványba tömörülve fogalmazták meg és fektették le a heterogén programozhatóság követelményeit és a chipjeiket ilyen irányba kezdték el fejleszteni (az Intel nem társult). Az alapvető APU követelményeknek már az Intel Ivy Bridge processzorok is megfeleltek, de a HSA-tól még messze van. Az AMD eddig legfejlettebb, HSA kompatibilis APU-ja a Carizzo, ami nem jött ki asztalra. Az Intel időközben összehozott erősnek mondható IGP-ket is (Iris Pro), igaz felső kategóriás chipekbe vannak pakolva jó drága pénzért, de már el tudják kalapálni a lassan 2 éves Kaveri IGP-ket is (egy mezei Intel HD grafikára azért ez nem jellemző, főleg hasonló ársávban). Az, hogy mikor lesznek ezek az IGP-k általános oldalon is magas szinten kihasználva, azt nem tudni, mert jelenleg még mindenki a játékos teljesítményét lesi ezeknek a chipeknek, ami akárhogy is, nem az első számú lényeg (bár ez is fontos szempont lett). Kérdés, hogy a következő lépcsőben mit tud az AMD felmutatni 14nm technológiával (reméljük belepasszíroz legalább 768 shadert az IGP-be). Amúgy ez egy régebbi 2012-es video, de jól szemlélteti egy ilyen egység hasznosságát, főleg ahol kis helyen, relatív kevés energiával kell gazdálkodni:

https://www.youtube.com/watch?v=4xRi-f9rmOg

Játék + konvertálás + HD videolejátszás egy időben egy laptopról. Persze ez sem a heterogén felhasználás, hanem a különböző alegységek párhuzamos kihasználhatósága (CPU+GPU+UVD). Ár/értékben és szolgáltatásban szerintem nem rosszak az AMD APU-k sem. Nekem a HTPC-ben van egy A8-7600-os egység konfigurálható TDP-vel (45W vagy 65W), 4 CPU maggal (2 Steamroller modul), 384 shaderes GCN GPU-val, hardveres UVD és VCE alegységekkel megtámogatva, az északi híd teljes integrálásával stb. Ezt a chipet 25k-ért vettem és ezért a pénzért szépen megdolgozik. A nagy gépem persze jóval erősebb, de ez pici (ITX), halk és teljesen kezelhető. Sőt még játszani is szoktam a TV-n Full HD felbontáson (oké nem Witcher 3, meg AC Unity) néhány kisebb gépigényű vagy régebbi játékkal (a régi gépem [Phenom II X4 + HD5750] teljesítményét hozza kisebb fogyasztással, halkan és helytakarékosan a TV-hez kötve formás ITX házikóban).

És hiába simogatják magukat az Intel fanatikok, hogy a csúcs Intel IGP milyen erős lett, amikor az i7 6770K integrált GPU-ját is 75%-kal veri az A10 7870K:

[link]

Én szimpatizálok az AMD-vel is, mert az elmúlt 15 évben raktak Ők is az asztalra és nem egyszer jól jártam magam is a termékeikkel, mind CPU, mind GPU fronton. Persze nem tartom magam szemellenzősnek és érdekelnek a hardveres dolgok minden téren, igyekszem a tényekhez is ragaszkodni. De nem bírom, amikor átmegy a dolog fanboykodásba meg fikázásba, felsőbbrendű kinyilatkoztatásokkal meg hasonlók. Attól is frászt kapok, amikor azt írják mondjuk 10% teljesítménykülönbségre, hogy "földbe döngöli" vagy "szétalázza". Az is szánalmas, ha valaki azzal nyugtatja magát a HD4000 IGP mellett, hogy legalább az Iris Pro 6200 erős lett. :)

2015. dec. 23. 10:33
 9/10 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

nem csak az iris pro jo, nem kell a legerosebbet nezni se amd se intel oldalarol

es nem azert irtam mintha barmi olyanra utaltam voln amit te irsz

mert a kerdezo mindketott gyengenek tartotta, en meg egyiket sem

ellenben arra a celra amire kerdezo szeretne 980 kivaltasa, napjainjban még nincs APU, pedig szep lenne foleg jo olcson :P

2015. dec. 23. 10:46
 10/10 anonim ***** válasza:

Ok. Igyekeztem általánosságban fogalmazni, ne vedd magadra ha nem inged. :)

Amit még nem említettem az a dual graphics, ami ugyan nem jelent túl komoly előnyt, de bizonyos területeken az is jól jöhet (főleg ha jól is működik). Mondjuk egy 25-30k-s APU mellé tesz valaki egy R7 250 videokártyát, akkor Intel HD esetén az IGP tétlen marad, míg egy modernebb AMD APU össze tud vele dolgozni. Az ötlet és a lehetőség nem rossz papíron, de megint csak gamer szempontból jobban jár az ember egy sima CPU-val és egy R7 260X kártyával. Én az APU egységek fő létjogosultságát, mini és mobil megoldásoknál látom (HTPC, Laptop, tábla stb). Mivel az ARM is a HSA tagja, így lehetnek (vagy már vannak?) ARM APU-k mobiltelókba is.

2015. dec. 23. 11:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!