Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A videóvágás milyen hardvert...

FunnyFace kérdése:

A videóvágás milyen hardvert vesz igénybe?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Elkezdett érdekelni a videóvágás, de a mostani gépem nem igazán bírja, ezért elkezdtem nézegetni a hardvereket, de nem igazán tudom, hogy a videóvágás mit is vesz igénybe és mit kellene fejleszteni.

Le tudnátok írni nekem, hogy a videóvágás mit is vesz igénybe?

Ez alatt azt értem, hogy például a játékhoz a videókártya a legfontosabb, ha fogalmazhatok így.

Előre is köszi.

2015. dec. 2. 13:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Erőset :)
2015. dec. 2. 13:38
 2/11 anonim ***** válasza:

attól függ milyen renderre gondolsz. Mert videót vágni lehet simán összeilleszteni az elemeket, meg lehet bele 3d-s elemeket beúsztatni, stb.

Sima render főleg processzort meg RAM-ot eszi le, de ha van benne pl fénytörés, 3d-s animációk azt többnyire már a videokártya számolja.

2015. dec. 2. 13:39
 3/11 A kérdező kommentje:

[link]

Ez a gép elegendő lenne, ha leginkább csak vagdosom a videót, de lehet, hogy később már tennék bele effekteket és egyéb extrákat.

Előre köszi.

2015. dec. 2. 13:41
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Előre összerakott pc-t ne vegyél!
2015. dec. 2. 13:45
 5/11 anonim ***** válasza:

Hát úgy, igazából majdnem minden fontos. Én 3 éve kezdetem el videót szerkeszteni így van tapasztalatom.

1: HA nagy projektben vagy benne, és 10-20 videofájl-lal dolgozol egyszerre, akkor a HDD sebessége a fontos. Sokszor van/volt az, hogy otthagyom 2 órára a gépet, visszaérek és ahogy elindítom a videót, a hang elindul, de a gép még most tölti vissza a videókat, ami ilyenkor kb 10-20 mp ami zavaró. (Megnyitott program esetén.)

A másik. Amikor beleraksz egy effektet, akkor szaggat. Nem tudom miért. Tehát például beleraksz egy olyan effektet, hogy itt és itt legyen egy fehér pont. Olyan mintha egy lámpa lenne ott. (Például így lehet azt megcsinálni, hogy egy kocsin nincs feloltva a lámpa, és effekttel "felkapcsolják") Nekem ennél az egyszerű effektnél a gépem kifagy. Amit észrevettem, hogy a proci használata megy fel hirtelen de nem 100-ra, azért mert túl rövid az effekt, hogy idejében feldolgozza és megjelenítse.

Tehát a proci is fontos.

A másik a RAM 4 GB RAM-mal a sony vegas még elboldogul de az Adobe After Effects már egyáltalán nem. 8GB azért legyen, de lehet 16 GB is, majd leírom később, hogy miért.

Aztán ott van a VGA. A videokártya leginkább a renderelésnél teljesít jó szolgálatot. Jó persze az effekt is ott van, de nálam az effektnél valahogy mindig a processzorra kerül a teher és nem a VGA-ra ezért szaggat. Ne kérdezd miért. A VGA renderelésnél jó. Például egy 2,5-3 perces videó kevés-közepes mennyiségű effekttel csak procival 6 perc lerenderelni. VGA-val pedig 3-3,2 percig tart egy ilyet lerenderelni.

A RAM, pedig azért fontos, mert ezzel kiválthatod a HDD-t. Persze ennek vannak kockázatai is. Tudniillik ugyanis, hogy a RAM leggyorsabb periféria, amely adatot kezel. Például 2,5-3,0GB/másodperces írásra/olvasásra képesek. Ezzel szemben egy HDD 100/150MB míg egy SSD 400/500 MB-ra képesek A RAM pedig kb 6x gyorsabb az SSD-nél. 16 GB RAM ott kerül kihasználásra, hogy létrehoznak belőle 1 db 8 GB-os partíciót, és 8 GB-ot meghagynak a rendszernek. A 8 GB-os memórián amin a rendszer van, elfut a vágóprogram, és a másik 8GB-os partíción pedig a vágáshoz szükséges fájlokat helyezik rá. AZért mert a RAM-DISK (keress rá youtube-on "ram disk speedtest) olyan gyors, hogy nagyon hamar és gyorsan be tudja importálni a videókat és társait. Fontos tudni, hogy a RAM által létrehozott partíción lévő adatok elvesznek, ha a gép leáll. Ugyanis a RAM csak addig tárolja az adatokat, amíg áram folyik át rajtuk. A RAM-DISK-kel egy nagyon gyors meghajtót kapsz, ugyanakkor, ha áramszünet minden adatodat buktad, ami azon volt rajta.

valahogy így lenne a sorrend.

1:CPU

2:RAM

3:VGA

A 2. és a 3. felcserélhető. Nekem ezek a tapasztalataim! Remélem segítettem, Ha bármi kérdésed van, akkor írj.

2015. dec. 2. 13:47
 6/11 anonim ***** válasza:

A fent linkelt géppel az a gond, hogy a tápegysége nem valami jó.

SSD-t kivenném belőle, a táppal együtt, és vennék egy normális tápot rá+ha kijön akár egy i7-et is.

A RAM pedig 2x4-be legyen.

2015. dec. 2. 13:49
 7/11 anonim ***** válasza:
Videóvágáshoz minimum 8, inkább 16gb ram, egy jobb i5 processzor, plusz ha nem akarsz állandóan a fájlokra várni, akkor SSD is.
2015. dec. 2. 14:09
 8/11 anonim ***** válasza:
64%
És a Radiumot meg hasonló helyeket kerüld el.
2015. dec. 2. 14:09
 9/11 anonim ***** válasza:

Minden fontos.

Alaplapból azért kell jó, mert a rengeteg extrának valószínűleg hasznát veszed. Ha olcsót használsz, akkor a HDD lassú lesz, nem tudod összefűzni az SSD-ket, gyengébb lesz az internetkapcsolat, rosszabb a hangvezérlő, kevés bővítési lehetőség fog rendelkezésre állni és kevésbé lesz megbízható.

Processzorból azért kell jó, mert az maga a számítógép szíve, ez végzi az alapvető műveleteket. Ha olcsót használsz, akkor a számítógép érezhetően lelassul.

Ramból azért kell jó, mert azt használják a programok ideiglenes tárhelyként. Ha a programok átlépik a tárhelyet, akkor drasztikusan lelassul a működés.

Videokártyából azért kell jó, mert egy videovágásban kizárólag az végzi a videók renderelését. Ha olcsót használsz, szintén lassú lesz.

SSD-ből azért kell jó, mert anélkül az operációs rendszer és a programok töltési ideje jelentősen megnő. Ha olcsót használsz, könnyen tönkremehet és idő múlásával még a HDD-nél is lassabb sebességet érhet el.

HDD-ből azért kell jó, hogy legyen megbízható tárhelyed. Ha olcsót használsz könnyen tönkremehet és a fontos adatok elvesznek.

Tápegységből azért kell jó, mert ez látja el az egész gépet árammal. Ha olcsót veszel, akkor zavaróan hangos lesz és kockára teszed a számítógép összes alkatrészét.

Házból azért kell jó, mert fontos, hogy szellős legyen, tompítsa a zavaró hangokat. Ha olcsót veszel, akkor többek közt magas hőmérséklet fog belül uralkodni, ami az alkatrészek élettartamát jelentősen megrövidíti.

2015. dec. 2. 14:32
 10/11 anonim ***** válasza:

Attól is függ az egész, h milyen progival vágsz... Adobe Premiere Pronál jobb az Intel és Nvidia páros. Ha veszel egy gtx 970-et vagy magasabb tudású kártyát, akkor mivel ezek rendelkeznek cuda maggal (ennél olcsóbb nvidia kártyák is), így be tudod állítani azt h ez dolgozzon a preview ablaknál, így levesz egy kis terhet a prociról. (gpu hardveres gyorsítás)

(egyik válaszolónál is azért szaggathat az előnézetmód, mert a procit nagyon terheli vele)

Összerakott gépet NEM veszünk. Amit linkeltél, abban a táp instant KUKA. 220k a keret? Ha annyi, mindjárt írok én neked videóvágáshoz konfigot.

(Egyébként félmilliós vagy akár milliós összegű gépeket is meg lehet akasztani videóvágással, ha rohadt sok effektet használsz...)

2015. dec. 2. 14:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!