Ha egy gépnek alaplaphibája van, az attól még működhet?
Elsőre hülyének tűnik a kérdés, de kifejtem bővebben.
Pár hete olyat csinál a gépem, hogy bekapcsoláskor nincs pittyegő hang, nem alszik el a piros lámpa, és a kezdőképernyőt /CPU típusa, RAM mennyisége, meghajtók stb./ sem hozza be, hanem csak feketeség van. A Restart gombbal nem lehet újraindítani, a Power gombbal nem lehet kikapcsolni. Csak úgy kapcsolható ki, ha kihúzom a tápkábelt a tápegységből. Ezután visszadugom, újra bekapcsolom, de megint nem megy tovább, és megint csak kihúzva tudom kikapcsolni. Ezt 2-3-4-szer egymás után eljátszom, ezután viszont beindul rendesen, Windows-zal, mindennel együtt szépen.
Egészen tegnapelőttig, amikor is húztam volna ki a kábelt /mert természetesen elsőre nem indult el a gép normálisan/, de egyszer csak magától lekapcsolt mielőtt kihúztam volna a kábelt. Azért csak kihúztam a kábelt, visszadugtam, e be ár nem tudtam kapcsolni.
VISZONT!
Akárhányszor kihúztam, majd visszadugtam, a gép ugyan nem indul el, de a CPU ventilátora forgott néhányat. Illetve az alaplapon lévő zöld színű LED továbbra is égett, ha be volt dugva a tápkábel /ez mindig csak akkor ég, ha van áramforrás/.
Ezen az oldalon azt mondták nekem, hogy táphiba, mert a gép indulna, de az akadozó áram miatt nem tud. Viszont a számítógép szerelő és a barátnőm egyik ismerőse /aki nem szerelő, de nagyjából ért a gépekhez/ azt mondta, hogy alaplap hiba.
A gépet tegnapelőtt óta nem tudtam használni, mindig csak ez volt, hogy ha visszadugtam, akkor párat forgott a ventilátor. Illetve 2-3-szor bekapcsolt visszadugás után, bár a piros lámpa újra égve maradt, nem volt pittyegés és kezdőképernyő sem.
Ma viszont az volt, hogy próbaképpen újra kihúztam és visszadugtam, újra beindult. A Restart gombbal újra tudtam indítani és elindult a gép rendesen!!! Most is róla írok.
Ezek után ez most alaplap, vagy tápegység? Egy haldokló táppal szerintem még el-eldöcöghet a gép, de ha az alaplap /ami gyakorlatilag a gép lelke/ szar, akkor kötve hiszem...
Tipp?
Egyébként meg az egész gépet nem tudom elvinni, mert nincs autóm, a szerviz pedig messze van. A hónom alá csapva érdekes lenne. Szerelőt viszont azért nem hívok, mert ha azt mondja, hogy alaplap, közben nem is az, hanem elég volna a tápot cserélni...
A legegyszerűbb az volna, ha kiderülne, hogy ez most valóban táp, mert akkor simán csak egy tápot kéne vennem valahol, itthon beszerelem, aztán csá. Nem kéne az egész atomerőművet elcipelni valahová és kamuzó szerelőket kihívnom...
Ha csak magadba bízol, akkor ragadj egy csavarhúzót és szűrd ki a hibát te magad.
Az alaplap hibára nem igazán van bevált teszt, csak a mi fizikailag is látszik pl púpos kondik. Minden javítást egy megbízható tápegységgel kell kezdeni. Ha azzal se jó, akkor 90% hogy alaplap ezen tünetek alapján. Ha nem tudsz kölcsönkérni egy jó tápot, akkor csak a pénzfeldobás marad, mivel a szerelőkbe nem bízol meg.
Köszönöm, ez egy hasznosabb válasz volt. :)
Az alaplapon púpos kondik nincsenek, viszont ha ez jelent valamit, a tápegységben valamelyik nap mikor szétszedtem, láttam ilyen megalvadt, megszáradt fehér valamit. Nem értek a tápokhoz, így nem tudom, hogy az rendeltetésszerűen van-e ott... Illetve ott mintha lett volna púpos kondi. De mindjárt szétszedem és megnézem. Bár lehet, hogy akkor már nem fogok visszajönni egy darabig...
Kiszereltem és elvittem a tápot szervizbe megmutatni. A csávó első ránézésre azonnal megmondta, hogy rossz, mert a ventilátor rácsán keresztül egyből észrevette a rossz kondenzátorokat. Mondtam neki, hogy nekem ehhez szét kellett szednem, hogy felfedezzem... Mondtam neki, hogy ez a megszáradt fehér folyadék is ott van, erre ő azt válaszolta, hogy akkor pláne rossz a táp. Akár van alaplap vagy egyéb hiba, akár nincs, mondta, hogy a táp mindenképpen csere.
Amúgy megemlítettem neki azt is, hogy ma még tudtam használni a gépet, illetve, hogy világít az alaplapon lévő zöld LED. Egyből rávágta, hogy akkor ez viszont csak táp lesz, különben be se kapcsolt volna a gép.
A régi tápom és a konfigom alapján rögtön mutatott egyet, azt mondta, hogy elég sokan viszik és megbízható. 450 wattos. Ő maga is mondta, hogy 10 éves gépbe nem feltétlenül kell az 500 wattos.
5 ezerbe került, nem volt nálam annyi pénz, majd holnap visszamegyek érte. A régi táp viszont megy porfogónak, nem rakom már vissza gépbe, nehogy tényleg tönkre tegyen valamit.
Megbízható 500 W -os táp 5000 -ért viccnek is rossz, nem létezik. De persze neki is el kell adni valahogy, nem porosodhat ott sokáig a polcon.
Minden esetre most már rájöttél, hogy nem minden szerelő szélhámos.
Mármint hogy egy megbízható tápért kevés az 5 ezer, vagy hogy érted? Azért bízok benne, hogy nem olyan tápról van szó, ami pár hét vagy hónap után megadja magát...
Holnap amúgy végülis elviszem az egész gépet is, hogy a biztonság kedvéért nézzen rá a többi alkatrészre is. Bár az alaplapon nem látni semmi fizikai sérülést, és a srác is mondta, hogy alaplap hiba esetén egyáltalán nem ment volna a gép.
Meg ha már elviszem, akkor szerelje be, kapcsoljuk be, hogy biztosan csak az alaplap volt-e szar. Ha még valami netán rossz lenne, az ott derüljön ki, ne itthon.
Egész könnyű lesz a gépet amúgy vinni, simán belefér ez a nagy ház is abba a nagy zöld erős teszkós szatyorba, megemelni sem nehéz. A vonattal is csak 1 állomást kell menni. Azt hittem, jobban meg fogok ezzel a gépes sztorival szenvedni. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!