Miért van ennyi digitális analfabéta?
Komolyan néha olyan kérdések vannak hogy hihetetlen, mint például, a múltkori kérdés, hogy egy millió fölé nem szeretne menni, meg hogy venne 2 titan X-et, meg akkor hogy ebbe a gépházba milyen RAM fér bele, meg nem lehetne-e 2 db processzort egybe építeni, meg ilyen baromságok, van rá vagy 48 válasz.
De miért van ennyi analfabéta? És most nem csak ő rá az egyre gondolok, hanem úgy általában. Volt osztálytársaim közül van párnak rohadt erős gépe, és amikor rákérdeztem, hogy milyen DirectX-e van azt sem tudta miről beszélek. Vagy vett valamelyik egy kártyát r9 290-et. Megkérdeztem, hogy miért nem X-et vettél, az tuningolhatóbb! Erre mi volt rá a válasz? Há' hova húzzam amikor a memóriája már így is 4 GB-os?!?
Vagy a másik is. Megvesz egy gépet, egy erőset, és ráköti a monitorra, majd panaszkodik nekem hogy miért CSAK 60 fps van a "monitoron megjelenítve"? Biztos valami nem jó a gépben. Elkezdte kicserélni az alkatrészeket, de természetesen nem járt eredménnyel. A végén megkérdezett engem, hogy mi a baja a gépnek, és amikor válaszul azt mondtam, hogy "A monitorod hány Hz-es" annyit mondott: Fogalmam sincs... Miért kérded? Mit jelent egy monitornál a Hz?
És akkor jött rá, mikor elmondtam, hogy a monitor csak 60Hz-es ergó 60 FPS-nél többet az nem fog tudni megjeleníteni.
Vagy a múltkor is, hogy belassulnak a böngészők fél évente újrarakom a gépet, de az nem tűnt fel neki, hogy elég lenne egy CCleaner-t használni...
Vagy a másik: Netezik és én megkérdezem, hogy te milyen vírusírtót használsz? Válasz: "Semmilyet, minek az ez sose szokott vírusos lenni... 1-2 évente belassul és újrarakom"
Meg nagyon melegszik a gépem mi a baja? Vírusos?
És amikor mondom neki, hogy ki kellene takarítani évente a gépet, (5 év alatt egyszer sem volt kipucolva) akkor ő csodálkozott, hogy igen? De hát miért?
De miért van ennyi digitális analfabéta???? De komolyan! Mit lehetne ellenük tenni szerintetek?
Én is az oktatást szídom.
Mondok egy elképeztő példát:
Egyik haverom érettségizni ment infóból, én poénosan megkérdeztem mi az a BIOS, neki fogalma sem volt róla mi az.
Mivel az infó óra abból áll hogy Office és kész.
A gépek működéséről hibáiból semmi nem hangzik el.
A belsejéből kB nullát tanulnak.
Pedig szerintem is fontos lenne tudni ezeket amivel később csak szívni fognak és rohangálnak szervízbe.
Például valaki inkább elveszi szervízbe pucoltatni a gépet.
Akit ez érdekel annak magától kell megtanulnia.
Én is sokat olvastam infós könyvet és szereltem ja és net.
Én is az oktatást szídom.
Mondok egy elképeztő példát:
Egyik haverom érettségizni ment infóból, én poénosan megkérdeztem mi az a BIOS, neki fogalma sem volt róla mi az.
Mivel az infó óra abból áll hogy Office és kész.
Ő is mondta hogy elég tudni a Word Access stb és kész.
A gépek működéséről hibáiból semmi nem hangzik el.
A belsejéből kB nullát tanulnak.
Pedig szerintem is fontos lenne tudni ezeket amivel később csak szívni fognak és rohangálnak szervízbe.
Például valaki inkább elveszi szervízbe pucoltatni a gépet.
Akit ez érdekel annak magától kell megtanulnia.
Én is sokat olvastam infós könyvet és szereltem ja és net.
Szakközépbe járok így nekünk van prorgamozás/közismereti infó/és gépszerelés illetve jövőre hálózatépítés.
És itt szakközépbe tanuljuk az olyan dolgokat, amelyeket, már réges rég, meg kellett volna tanulnunk általános iskolában.
És nem azt mondom, hogy mindenkit érdekel de könyörgöm. Minden ember akit ismerek így van ezzel.
- Téged érdekel a számítástechnika? Hogy hogyan néz ki egy gép belülről meg hogy hogyan néznek ki az alkatrészek?
- Nem nem érdekelnek, hagyjál ezzel békén.
Aztán egyszer áthívtam, hogy nézzük együtt a meccset. Én a meccs előtt szereltem a gépet. Bejött
- Te mit csinálsz?
- Gépet pucolok
- Megnézhetem? És ez mi? És az mi és mi a feladata?
Tehát érdekelni kezdte. Mert az ember addig mondja, hogy nem érdekli, amíg nem mutatják meg neki a valóságban. Fizikával is ez a baj. Tanítják az ilyen-olyan képleteket, de 0 kísérlettel.
Tisztelt kérdező.
Teljesen egyetértek veled.
Hazánkban az oktatás rossz.
A fizikáról ne is beszéljünk hú a mi tanárunk utálja a kísérleteket.
KB mindent megutáltatnak velünk...
Az infóval sincs másképp.
"Hazánkban az oktatás rossz. "
Külföldi nem informatikus ismerőseim sem tudják mi a BIOS. Ők is sorozatosan fertőzik gépeiket vírussal. Szóval a magyar oktatás ilyen szempontból nem sokkal rosszabb.
Sőt ezt az arrogáns "vacak az oktatás"-mantra is teljesen téves. Nem az oktatással van itt a baj feltétlenül.
Alapvetően az informatika komplexitása növekedett, miközben egyre nagyobb tömegeket szolgál ki. Hogy minél nagyobb tömegeket tudjon elérni, el kell hitetni az egyszeri felhasználóval - akitől nem várható el, hogy programozó/rendszergazda/hardverszakértő legyen, mint ahogy Te sem magad szereled/chiptuningolod az agyonelektronikázott autódat (ha igen akkor lelkes laikus/autószerelő vagy) - hogy ez milyen kényelmes, milyen egyszerű. És minél inkább ez irányba törekszik a dolog, annál inkább megmutatkozik ennek a hátránya. Ugyanis egyre bonyolultabb, egyre több utánajárást, egyre több tapasztalatot, egyre több alázatot igényel.
Nem tudják mi a BIOS? Nem használnak vírusirtót? Pedig az iskolában - általános iskolai szinten - benne van az alaptantervben. Oktatják is a tanárok. Mint azt is, hogy a mikrohullámú sugárzással nem lehet magfúziót létrehozni, vagy hogy a védőoltások miért fontosak. Mégis elhiszik Egely "porfúziós csodakészülékét"; illetve nem oltatják be gyerekeiket, még annak ellenére sem, ha a megfelelő szervezetek külön felhívják az oltás elhagyásának veszélyeire a figyelmet. Mundus vult decipi, ergo decipiatur.
Egy kis szókimondó, de igaz cikk a támáról: [link]
#15, attól, hogy máshol sem túl jó az oktatás, még a miénk nem kap felmentést. Nem arról van szó, hogy minden gyerek legyen informatikus, csak az alapokkal legyen tisztában mindenki, vagy legalábbis kapja meg a lehetőséget! Én pl. nem látom a költészet szépségét (értsd: Tök hidegen hagy az egész), de mégis képes vagyok a főbb vonalak felrajzolására, tudom ki volt Petőfi, Ady, stb. Pedig ettől még csak a mindennapi életem sem lesz könnyebb, nem úgy mint pl. a hasznos informatikai ismeretektől.
Szinte minden nap feljön valaki GYK-ra és kiírja egy kérdést amelyben van legalább egy olyan általános hülyeség, amit minden nap akár többször is helyrerakunk. Minden nap jön valaki, aki egy rohadt Google keresést sem képes önállóan elvégezni. Ezt kellene tanítani az órán, és nem csak hagyni a gyereket Teve-klubozni, mert addig sem zavarja a tanárt...
G.
"Nem arról van szó, hogy minden gyerek legyen informatikus, csak az alapokkal legyen tisztában mindenki"
Dehogynem. Itt a kérdező (illetve a vele egyetértőek) ifjú "gépbűvölő titánként" olyan dolgokon - például hogy milyen videokártyát vegyen valaki - is háborog, amelyek nem az informatikai alapműveltség része, aminek megismerése nem a közoktatás feladata (hanem mondjuk utána kéne keresnie, vagy meg kéne kérdeznie egy szakembert); illetve az oktatás kontójára számol el olyan dolgokat - például a vírusirtás szükségessége - amit az oktatás elvégez, csak a túlságosan ellustult emberek hajlamosak elfelejteni.
A közoktatás a világon mindenhol ugyanis elsődlegesen felhasználói ismereteket ad - ugyanis a munkaerőpiacnak erre van igénye, illetve szakembert a tömegek csak egy kis hányadából lehet képezni. Ha valakit ez behatóbban érdekel, akkor felkeres egy szakembert, elolvas egy szaklapot/szakoldalt, vagy választ egy szakképzést.
Mondok erre egy példát: a háziasszonynak ahhoz, hogy kimossa a ruhát, nem kell ismernie a mosógép mikrokontrollerének programozását (itt is egy példa a megnövekedett komplexitásra), vagy a mosószer pontos vegyi összetételét. Annyit kell tudnia, hogy adott ruhákhoz milyen mosószer, milyen mosógépprogram tartozik, és a mosás elvégzéséhez milyen folyamatok szükségesek.
Ha elromlik a mosógép, akkor nem a háziasszony feladata megjavítani azt, hanem a szerelőnek.
Illetve mivel a háziasszonynak elmondtuk, hogy hogyan használja a mosógépet, akkor elvárható, hogy azokat az alapdolgokat végrehajtsa, amelyek a mosás elindításához szükségesek - ha nem ellenőrizte, hogy be van-e dugva a mosógép az áramba (miközben elmondtuk neki!) - akkor az a háziasszony "hibája" nem a mienk.
De ne haragudj már meg kedves utolsó, de szerintem a vírusirtás egy igenis fontos dolog, hogy tanítsák az iskolákban. Egyre jobban regélik meg reklámozzák, hogy vedd meg INTERNETEN a vonatjegyet és nyomtasd ki. Itt az új OTP bank alkalmazás amellyel könnyedén intézheted a banki ügyeidet interneten keresztül. És akkor vírusirtó használata is fontos dolog nem, mert mégis csak jobb az ha valami védi a géped, különösen ha banki dolgokat intézel rajta. Az hogy most egy fizetős vagy ingyenessel teszed meg az részlet kérdés.
Egy háziasszonynak elég tudni, hogy melyik ruhához / folthoz melyik mosószer tartozik.
Akkor meg egy átlagembernek illik azt is tudni, legalább, hogy miből áll egy pc, mik az alkatrészei.
"de szerintem a vírusirtás egy igenis fontos dolog, hogy tanítsák az iskolákban"
Mint írtam,
"illetve az oktatás kontójára számol el olyan dolgokat - például a vírusirtás szükségessége - amit az oktatás elvégez, csak a túlságosan ellustult emberek hajlamosak elfelejteni. "
tanítják is. Csak az emberek hajlamosak ezen tanult dolgokat elfelejteni. Mint hogy a sósavat és a hipót ne öntsük össze, vagy hogy az oltások miért szükségesek, vagy hogy örökmozgó nem lehetséges.
"Akkor meg egy átlagembernek illik azt is tudni, legalább, hogy miből áll egy pc, mik az alkatrészei."
Ezt is tanítják. De hogy melyik videokártya az erősebb - ami egyébként is folyamatosan változik, az hogy vírusirtó kell az nem - az egy átlagember számára részletkérdés, ő csak használja a gépet. Majd ha gépvásárlás előtt áll majd, akkor majd megnézi egy szaklapban/szakoldalon/gyártónál/megkérdi a szakembert.
A mosógépes példára visszatérve: a háziasszony tudhatja, hogy a mosógépben van motor meg mosódob, de hogy az a motor inverteres, milyen a csapágyazása, a dobja Carboran-e vagy nem, az majd a vásárlásnál lesz lényeges, amit megelőz egy utánaolvasás/utánaérdeklődés.
No és itt jön be a szakmai felelősség, ami a gyártót, a forgalmazót, a szervizt, stb... terheli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!