Miért van ennyi digitális analfabéta?
Komolyan néha olyan kérdések vannak hogy hihetetlen, mint például, a múltkori kérdés, hogy egy millió fölé nem szeretne menni, meg hogy venne 2 titan X-et, meg akkor hogy ebbe a gépházba milyen RAM fér bele, meg nem lehetne-e 2 db processzort egybe építeni, meg ilyen baromságok, van rá vagy 48 válasz.
De miért van ennyi analfabéta? És most nem csak ő rá az egyre gondolok, hanem úgy általában. Volt osztálytársaim közül van párnak rohadt erős gépe, és amikor rákérdeztem, hogy milyen DirectX-e van azt sem tudta miről beszélek. Vagy vett valamelyik egy kártyát r9 290-et. Megkérdeztem, hogy miért nem X-et vettél, az tuningolhatóbb! Erre mi volt rá a válasz? Há' hova húzzam amikor a memóriája már így is 4 GB-os?!?
Vagy a másik is. Megvesz egy gépet, egy erőset, és ráköti a monitorra, majd panaszkodik nekem hogy miért CSAK 60 fps van a "monitoron megjelenítve"? Biztos valami nem jó a gépben. Elkezdte kicserélni az alkatrészeket, de természetesen nem járt eredménnyel. A végén megkérdezett engem, hogy mi a baja a gépnek, és amikor válaszul azt mondtam, hogy "A monitorod hány Hz-es" annyit mondott: Fogalmam sincs... Miért kérded? Mit jelent egy monitornál a Hz?
És akkor jött rá, mikor elmondtam, hogy a monitor csak 60Hz-es ergó 60 FPS-nél többet az nem fog tudni megjeleníteni.
Vagy a múltkor is, hogy belassulnak a böngészők fél évente újrarakom a gépet, de az nem tűnt fel neki, hogy elég lenne egy CCleaner-t használni...
Vagy a másik: Netezik és én megkérdezem, hogy te milyen vírusírtót használsz? Válasz: "Semmilyet, minek az ez sose szokott vírusos lenni... 1-2 évente belassul és újrarakom"
Meg nagyon melegszik a gépem mi a baja? Vírusos?
És amikor mondom neki, hogy ki kellene takarítani évente a gépet, (5 év alatt egyszer sem volt kipucolva) akkor ő csodálkozott, hogy igen? De hát miért?
De miért van ennyi digitális analfabéta???? De komolyan! Mit lehetne ellenük tenni szerintetek?
Attól, hogy valaki nem ért a gépekhez, csak használja őket, még nem digitális analfabéta.
A tv működését sem értem, mégis tudom használni.
A mosógépszereléshez sem értek, és mégis tudok mosni.
Ez amiket írtál példának, azok közül sok minden olyan, amit nem is kell tudni egy átlag felhasználónak.
Ha te jobban értesz a gépekhez, az nagyon jó, akár foglalkozhatsz is majd ilyennel felnőttként. De kérkedni azzal, hogy te valamilyen jobb vagy tájékozottabb vagy, nagyon nagy butaság és bunkóság. Biztosan van sok minden, amiben meg mások jobbak, mint te.
Kedves első, én értem mire gondolsz, de szerintem nem egyre gondoltunk.
Én szerintem, a "vírusirtó, és a gép takarítás" fogalma olyan ismert dolognak kellene lennie mint a teafőzés.
Én csak azt mondom, hogy aki már több 100.000 ft-os géppel játszik, az miért nem körültekintőbb? De az átlagfelhasználók is, sokkal több időt nyernének vele, hogyha az ilyen dolgokat maguknak csinálnák meg.
Igen, a vírusirtó valóban eléggé közismert :)
De hogy mi az a DirectX, vagy mi hány Hz, stb.
Egyébként én használok vírusirtót, és így is kb. 2 évente újra kell telepíteni :D
Azért mert neked valami egyértelmű, még nem biztos, hogy másoknak is az és nem kell ezért lenézni őket. Ha te ilyen jó van, akkor segíts másoknak, de ne oktasd ki őket.
De én nem arra mondom, hogy kioktatom, hanem arra hogy nem eléggé körültekintők. Az iskolának az a feladata, hogy megtanítson minket az életre, ennek ellenére ma 100-ból 2 gyerek ha tudja, hogy hogyan kell befizetni egy csekket a postán, vagy hogyan vásároljunk online vonatjegyet amit aztán itthon kinyomtatunk.
De az informatika órán sem tanítják meg ezeket a dolgokat, hogy mit kell figyelembe venni, akkor a mai gyerekeket felnőtt korukban úgy át fogják b*szni, a boltokban, hogy öröm lesz nézni.
Arról nem a gyerek tehet, hogy mit nem tanítanak meg neki az iskolában vagy a családban :)
Szerintem is van sok minden, amit a mindennapi életvezetéssel kapcsolatban kéne tanítani.
Ami az infóórát illeti, abban igazad van, kívülről tudom az Office-t én meg mások is, de pl. sokan nem tudnának belépni BIOS-ba átállítani a boot sorrendet, hogy dvd-ről bootoljon, így oprendszert se tudnak újratelepíteni. Pedig arra sokkal nagyobb szükség van, mint hogy tudjad a szaros Office-t. Egy átlag titkárnő is tudja ezeket, olyan is, akinek anno nem volt infó a suliban, ezért is lehetne infóórán sokkal hasznosabb dolgokat is tanulni...
A fejszámolást sem a matekóra miatt tudom annyira jól, hanem mert a kocsmában számolni kell mindig, hogy mennyit ihatok el...
"Az iskolának az a feladata, hogy megtanítson minket az életre". Nah, pont van megbukva a mai oktatási rendszer. De nem erről szól a téma.
Engem csak akkor zavar az általad említett példák, ha valaki azt nagy gőggel, lenézően teszi. Mert van aki szid mindent és mindenkit, még azokat is akik segíteni akarnak rajta. Egy srác egyszer itt GYIK-en panaszkodott hogy egyik napról a másikra lecsökkent 600 FPS-ről a CS 1.6 430 FPS körülire. Mi lehet a baj? Leartuk neki az alapvető dolgokat (géptakarítás fizikailag és a rendszerben, víruskeresés, CCLeaner stb), és azt is hozzátettük, hogy 430 FPS bőven elég a játék tökéletes futtatásához, pont azért mert 60 hz-s a monitora. Szidott mindenkit hogy ő több százezret költött a gépre, meg hogy ennek nem így kéne mennie, stb. Elhajtott minket a francba. Bár itt sem a tudatlansága, inkább a jelleme/modora volt kellemetlen. Keveredett a tudatlanság a bunkósággal.
Amúgy én is gagyiként kezdtem, nagyon sok mindenre magamtól jöttem rá. "Lefagy a gép!" És sírtam 10 évesen.. aztán kinyitottam, kifújtam belőle a port, köhögtem, és jó lett. És rájöttem hogy ezt portalanítani kéne. Ésatöbbi.
Én pedig akkor is az oktatást fogom okolni. Már általánosban meg lehetne mutogatni a gyerekeknek az alapokat, középsuliban pedig simán mehetne az infóórán a gépszerelés is, mindenkinek. Akit meg nem érdekel, az órán kívül nem foglalkozik vele, kész. A többi tantárgy is ilyen.
A vírusirtó, reklámprogram, monitor, VGA, stb., mind elmagyarázható egy-egy 45 perces órán.
A gond az, hogy az informatikus inkább megy versenyszférába, ahol megfizetik, így tanárnak csak a leghülyébbje meg ritkán a legelhivatottabbja áll, így nagyrészt idióták tanítják ezt is. Azaz csak tanítanák mert vagy szarnak az egészre, vagy nem is tudják az anyagot. Vagy mindkettő.
G.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!