Vajon tényleg képes lesz rá az új "szuper" Processzorom- és Memóriám?
Jelenlegi:
Processzor: Intel(R) Celeron (R) CPU 2.66Hz 2.65 GHz
Memória: 768 (767 használható)
Tervezett új:
Intel Core i5-4460 processzor, VAGY Core i7 4790
Memória: 6-16GB
-
Excelben dolgozok komolyabb szinten. Jelenleg az Excel 5 darab bonyolult kalkulációs felület azonos idejű működtetésére képes. 6-nál már lefagy.
Nekem 10 000 darab ugyanilyen kalkulációs felület egyidejű működtetésére van szükségem.
Ez +2000x -es teljesítmény igényét jelenti.
5 db felület tartalma: 58560 db logikai képlet
10 000 db felület tartalma: 117120000 db logikai képlet
A képletek egy nagyobb része sajnos elég hosszú, van olyan, amelybe majdnem 100 darab további "alképlet" van (ÉS, VAGY).
-
Az informatika nem az erősségem, talán így érthető az aggodalmam.
Bármilyen válasz nagyon fontos lenne.
Köszönöm,
Üdv.
Én nem értek az Excelhez, de komolyan Excelre van ott szükség, ahol 10 000 táblával kell dolgozni???
Nem egészen értem a kérdést, de itt nem is első sorban a processzor fog limitálni, hanem a memória.
A CPU és a memória között hatalmas ugrás lesz, valsózínűleg nem fog neki gondot okozni a feladat.
Viszont őrültség ekkora excel táblákkal dolgozni. Egyrészt erre egy Access lényegesen alkalmasabb lenne, mint adatbázis kezelő. A komolyabb adatbázis programokról már nem is beszélve.
Azon kívül ezeknek az excel tábláknak milyen a biztonsági mentésük? Mi van ha véletlenül kitörölsz 1000 sort? Honnan állítod vissza?
Azt ugye már az előző kérdésednél kitárgyaltuk, hogy videokártyából nem kell valami bika darab és hogy egy erős processzort és sok memóriát keress.
Az konkrétan nem tudom megmondani, hogy ezek a processzoron döccenés nélkül elbírnak-e egyszerre 10 ezer kalkulációs felülettel, de PC vonalon nemigen van más választásod, tekintve hogy ezek a jelenleg kapható legerősebb, értelmes árú processzorok a konzumer vonalon.
Persze építhetsz 8+ magos processzorral is számítógépet, de az nem a te pénztárcádnak való.
Ismételten köszönöm a válaszokat. Én az Access -hez nem értek sajnos, de így elsőre nem igen tudom elképzelni, hogy ott bármilyen számtani dolgot ilyen részletességgel monitorozni tudjak.
A kalkulációs felület alatt szimplán azt értem, hogy egy munkalapon belül van x db olyan hely, ahol rengeteg logikai képlet van, és számításokat végez. Egy munkalapon belül lehet 5 db, de lehet 10 000 db is. (Több munkalapot nem használok)
Az előbb ugye feltettem a kérdést, hogy működhet-e 10 000 db -al.
Az utolsó kérdésem az lenne, hogy működhet-e "csak" 1000 darabbal?
1000 db -al tudnék hatékonyan dolgozni egy kis trükkel, abban bízom, hogy így még reálisabb lesz.
Mit gondoltok?
Üdv.
Ahogy többen is írták, az Excelt nem erre találták ki, ez pazarlás az erőforrásokkal, a memóriával is és a processzorral is.
Ennél többet csak a konkrét feladat ismeretében lehet mondani. Ha sok a bemenő adat, szűrni kell stb. akkor lehet szükség adatbázisra is, ha csak a számítás összetett, akkor már egy Python script is megoldja a problémát a jelenlegi géppel is, végső esetben C++.
És az is fontos szempont lehet, hogy a kimenetnek hogy kell megjelennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!