Elég a jelenlegi tápom az új videokártyához?
Egy Asus Hd 6970-es kártyát szereztem és jelenleg egy Chieftec GPS-400A típusú tápom van. A processzor egy Core 2 Quad Q8400 (még). A processzor TDP-je 95W, a videokártyának meg 250W. A táp meg 12V-on összesen 360W-ot tud leadni, és akkor még a videokártyához szükséges 8 pines csatlakozó sincs rajta, amit Molex-ből alakítanék át (már ha jó a jelenlegi táp). Ez még határeset lenne, de a Molex-ek nem tudom, hogy melyik ágon vannak (2 ágas a 12V-os rész, egyenként max 20 Amperes áramleadás), így lehet arról az ágról kapná a 8 pines csatlakozó az áramot, amin a CPU is van, így azt könnyen túl lehet terhelni.
Vagy ezek a TDP értékek nagyobbak, a valósnál?
Akkor inkább veszek hozzá egy új tápot, fő a biztonság.
Az mostanival semmi baj nem volt eddig, napi átlag 8-9 órákat megy a gép.
A cél majd egy komoly gép összerakása lesz, ezért is szeretnék most nagyobb tápot venni, így majd ha eljutok odáig, akkor nem kell még egyre kiadni a pénzt. AMD processzorban gondolkozom, az FX szériában. A gyárinál feljebb tornászott órajelen ahogy néztem simán van 150-200 Wattos fogyasztásuk. Videokártyából valószínűleg egy lesz, azzal is lehet min. 200 Watt-tal számolni, így ezzel a konfiggal megint hasonló helyzetbe kerülök egy 500-550 Wattos táppal, mint amiben most vagyok.
Rendes 700W vagy afeletti táp 28-30 ezernél indul,csak szólok.
Egy XFX TS 450W minden 1 VGA-s géphez elég.
A kártyák fogyasztása pedig mostmár csökkenni fog,250W-nál egyik sem fog többet enni.
De egy XFX TS 550W-el úgy tuningolsz mindent,ahogy csak akarod.
Ennél erősebb tápot baromság venni.
Seasonic belsős tápok.
Szaros Chieftec a közelébe se ér..
Itt csak 1-et ír :(
Most voltam a helyi számítógépes boltban, megnéztem az XFX 450W-t. A boltos srác is mondta, hogy egy elég jó tápról van szó, azonban 1 indokot megemlített, hogy miért lenne érdemes kerülni. Eddig ilyen tápból ők ~50 darabot adtak el idén, amiből már több mint 10-et visszahoztak, mert bedöglött. Bekapcsoláskor vagy el sem indul vagy egy nagy füstfelhő és vége (jobb esetben; volt akinél más alkatrész is meghibásodott).
Érdekes mert neten csak jókat írtan róla, szerintem ez egy rossz széria lehet vagy valami.
Pontosan mik azok a paraméterek, amik alapján lenne érdemes eldönteni, hogy milyen tápegységet válasszak? Oké, hogy Seasonic belsővel rendelkező tápról van szó, de az miben nyilvánul meg, hogy ez a jobb?
Elsődleges szempont mindig a védelem. Másodlagos az, hogy hány 12v ága van (a legjobb, ha 1) és azon hány ampert ad le.
Azoknak akik abszolút nem értenek hozzá, a védelemre általában utal, hogy hány év gari van. 1-2 éves garanciával rendelkezőket messziről kerülni kell, 3 okés, 5 pedig jó táp.
A 12V ágon leadott Ampert a gyártó minden esetben feltünteti a táp oldalán
A minőségi tápoknak ezenfelül magas a hatásfokuk is, ami annyit tesz, hogy kevesebb áram felvételével tudnak leadni ugyanannyi wattot a gépnek. 80% felett van a bronz kategória, az már elfogadható.
Védelmeknél ami ajánlott, hogy legyen:
-Under Voltage Protection (UVP)
-Short Circuit Protection (SCP) <- nagyon fontos!
-Over Voltage Protection (OVP) <- nagyon fontos!
-Over Power Protection (OPP)
(Az XFX ts 450w-n egyébként tényleg egy db 6+2pin csati van)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!