Tényleg elég egy i5 a játékokhoz?
https://www.youtube.com/watch?v=b6LUufXCPDM
Itt nem az látszik, hogy az i5 mindent kihajtana, ráadásul ez 4690-es proci nem a 4460.
Ez alapján igenis ajánlott játékra akár i7-et is venni. Játékra kerettől függően akkor az alábbiak jöhetnek szóba:
Celeron G1840 10E (jobb, mint egy Q6600)
Pentium G3258 20E+hűtő (vagy i3-4160 33E)
i5-4460 50E
i5-4590 58E
i5-4690 64E
i5-4690k 72E+hűtő
i7-4790 90E
i7-4790k 100E+hűtő
Nem egyszer láttam, hogy 4590 vagy 4690 prociról beszéltek le valakit 4460-ra. Sőt, még azt is hallottam, hogy a 4460 gtx970 sli-nek is elég :).
Ez mondjuk megint vitát fog képezni, mert vannak olyan apróságok, mint pl. 200 frame történik, így aztán a legfrissebbet sűríti be abba a 75Hz-be, így mégiscsak folyamatosabbnak tűnik kicsit (frissít-x-x-x-frissít-x-x-x-frissít), valamint az, hogy pár játék tényleg megkergül a túl magas fps-től. De tény, hogy az nem 100-120-ra értendő, hanem ilyen 500-1000-re. Skyrimben pl. 150fps-nél elkezdenek ugrálni a karakterek és mozdulatlanul repkednek a sárkányok, amint be lesz kapcsolva a vsync, megszűnik.
DE tény, ami tény, hogy ettől függetlenül még 60-nál több ilyen mértékben teljesen felesleges.
Ez elég friss, ez jól mutatja, hogy semmit nem számít, ha 8 szál dolgozik 4 helyett.
Ott van a Battlefield 4. Látszik, hogy kicsi haszna van a +4 szálnak, de elenyésző, értsd: oly mindegy, hogy 93 fps-ed van, vagy 130.
Ez a "tényleg elég egy i5?" majd 2016 nyarától lesz kérdéses, mikor már jönnek az első DX12-es játékok, befut a Vulkan is, aztán nem csak benchmarkokra fogja mindenki verni a mellét, hogy "fú, mekkora újítás", hanem a gyakorlatban is tapasztalható lesz, hogy jobb-e a 8 szállal dolgozó AMD a 4 magos Intel helyett.
Nem keveslem a 60 fps-t, de ezek nem is a leg gépigényesebb játékok. Mai játékokkal mi a helyzet? Jövőre mi lesz?
Mindössze arra utalok, hogy egy közép/felső kategóriás VGA mellé nem a 4460 a max. proci, ami kell, sőt, ha keret van rá, inkább egy 4790k.
Ez nettó baromság, ennyi erővel ne vásároljál semmit, mert jövőre úgyis kevesebbet fog érni. Jelenleg elég az i5, punktum. Ha valaki van akkora ökör, hogy X99-et vesz kifejezetten játékra most, mert majd 4 év múlva milyen jó lesz a 12 szál, időtálló, a mellett, hogy megvetem nagyon tudom sajnálni, mert úgy, hogy 200-240e forintot adott ki érte, semmivel nem ért többet el vele játékok alatt, mint én.
Nem jön ki túl sűrűn új processzor, ha el akarnám passzolni az i5-4670-emet, 48-ért el tudnám adni akár holnap, alig vesztett az értékéből (én 53-ért vettem, de 58-ért most is megkapom hardveraprón újonnan). Ha kijönne a DEZSŐOKTOPUSZ 13.2, a világ legjobb játéka, és kiderülne, hogy bizony már 4 szál édeskevés hozzá, minimum egy FX-8320 kell, de inkább i7-4790, 10e forint veszteséget bőven megért az, hogy 1,5-2-3 éven át elég volt számomra a 4 szál is.
A jövőre vásárolni legalább akkora hülyeség, mint early access játékot venni. Ha eljön az ideje, majd mindenki vált.
Egyesek könnyen elfelejtik, hogy nem kizárólag a játékok hajtják a hardveripart. A mai magasabb gépigényű játékok még közel nem tartoznak az igazán CPU intenzív, felsőkategóriás processzort igénylő feladatok közé. Ha játékra vásárolsz valamit, azt vedd, amire most szükséged van, nincs értelme hosszú távra több pénzt tenni olyan hardverbe, aminek az áráért 1-2 év múlva úgyis sokkal jobbat kapsz.
Pl.: Ha most veszel egy CPU-t 50k-ért és 3 év múlva lecseréled egy újabb modellre, ami szintén 50k-ba kerül, játékra mindvégig magas teljesítményt kapsz, viszont 3 év múlva egy sokkal jobb CPU-d lesz. Így 3 év alatt összesen 100k-t költöttél processzorra. Ezzel szemben ha most veszel egy sokkal nagyobb teljesítményű modellt 100k-ért, azt a következő 3 évben úgysem fogod rendesen kihasználni, viszont 3 évig áll benne a pénzed és még nem is lesz jobb, mint az akkori 50-be kerülő középkategóriás modell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!