Meghalt HDD? Tanácsok új vételéhez?
A gépemben 2 merevlemez volt, Karácsony óta az egyiken elkezdek előjönni a hibás szektorok. Ma a kondíció 92-ről leugrott 80-ra, majd 45-re. Mindet pár óra alatt. Gondolom vége van, ki is vettem, hátha még lehet majd róla átmenteni néhány dolgot.
A kérdéseim a következők:
- Lehet majd még valamire használni a merevlemezt szerintetek vagy teljesen kuka? 40 hibás szektort írt, 45%-os kondíció, de nem érzek lassulást és mentettem át néhány adatot gyorsan, nem volt vele gond.
- Kivettem a gépből. A rendszer HDD-jének bekötését át kell dugnom a másik helyre vagy ez mindegy? Fut minden, de ehhez annyira nem értek. Lehet belőle probléma?
- És végül: Milyen új merevlemezt vegyek? Tudom, hogy mindnél előfordulhat, hogy elszáll, de kicsit átverve érzem magam. 2 és fél éves volt, 2 terás. Agyon sem volt használva, mert kollégistaként a hét közepén nem is ment a gép, alváskor is mindig kikapcsoltam és akkor is, ha elmentem itthonról. Szóval semmi nagyobb terhelés... :/ Amikor vettem a vinyót, nem írtak róla különösebben rosszat (Seagate Barracuda), de most megnéztem és neweggen ( [link] elég sokan írják, hogy 1-2 év után ők is ugyanígy jártak.
Nekem ez pedig pont arra kellett volna, hogy sokáig tárolhassam az adataim, biztonságban. Családi videók, képek, stb., mára már ezek is elég nagyok.
A kérdés lényegében az, hogy tudtok e olyan merevlemezt ajánlani, ami valóban elmegy legalább 5 évet és minimum 2 terás, hogy sose fogyjak majd ki a helyből?
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Én lementenék a hibás vinyóról mindent amire szükségem lehet mivel valszínűleg nem sokál teljesen megadja magát.
Ha meg csak adattárolásra keresel winchester és nem akarsz rá oprendszert telepíteni akkor WD Red-ek közül válogass, nekem már jó pár éve az van a gépben háttértárnak és semmi gond nincs vele.
Western Digital BLACK-et ajánlok rendszer+programok+játékok helyének.
RED-et csak akkor, de csakis akkor, hogyha egy program játék/program sem fut rajta, kizárólag csak adatok képek/videók vannak rajta......
Blue az jó választás, ha nincs elég pénzed megvenni a BLACK-et, de a BLACK széria a legstrapabíróbb...
5. Is.....
A black széria nagy sebességű Írásra/olvasásra lett kitalálva, ezáltal strapabíróbb, mintha egy red szériát raknál be rendszernek.......
Én egy otthoni NAS-t ajánlok RAID-ben.
Persze ez drágább, mint egy HDD.
Persze, hogy megdögölhet.
Ami el tud romlani, az el is fog.
Másik meg: Nekem ilyen ócska házam van egyelőre, bár még nem kell másik, az optikai NA az megrezegteti, de a merevlemez semmit sem csinál, és nekem is WD Black-em van.
Ne használd, maximum olyan dolgokat másolj fel rá, ami tudod, hogy nem kell, de nincs szíved letörölni :-) Majd a vinyó megoldja...
Ahhoz, hogy biztonságban tudd az adataid, sok dolgot tehetsz, attól függően, hogy mennyi pénzed van rá.
Ha nem sok, akkor vegyél új vinyót. Kettőt, és csinálj RAID1-es tömböt belőle. Így még ha valamilyen okból az egyik el is pukkan, a másikon megvan minden adatod. Vannak helyek, ahol 3 év garival is veheted, lehet, hogy drágább, de a 2 és fél évbe pont belefért volna a csere diszk.
És ami a legfontosabb: ami csak egy helyen van meg, az nincsen meg.
Csinálj biztonsági mentést, lehetőleg ne a gépedben lévő lemezre (ha valamilyen elektromos hiba végigmegy a gépen, akkor lehet, hogy kuka minden benne). Felhőbe is nyomhatod, a CrashPlan havi 5 dollárért korlátlan tárhelyet ad, ez 1500 Ft körül van (annyi?) havonta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!