Milyen középkategóriás AMD konfigurációt ajánlanátok?
Sziasztok. Szeretnék 1-2 hónapon belül összerakni egy új PC-t és ehhez kérném a tanácsotokat, anyagilag kötött vagyok, így szeretném a maximumot kihozni abból a pénzből, ehhez viszont már nem biztos, hogy elég a tudásom.
Szóval, egy középkategóriás AMD PC-t szeretnék (tudom, hogy az Intel lehet jobb lenne, de most ki akarnám ezt próbálni, plusz mivel a VGA a legdrágább, egy hónappal később venném, addig a proci gpu-ja ki tudná szolgálni az igényeim.) játékra használnám főleg, de nem vágyom rá, hogy mindent maxon tudjon futtatni, a lényeg, hogy 2-3 évig ki tudjon szolgálni és el tudja indítani a megjelenő játékokat közepes felbontáson akadások nélkül, valamint a már megjelenteket is jól tudja futtatni. Fejleszteni nem akarok rajta később, sem plusz VGA-t be rakni (1 elég, így az alaplap is nyugodtan lehet 1 PCIe busszal el látva), valamint a RAM-ból is elég lesz szerintem a 2 szlot (gondolom 8 giga kellene 1600 mhz-el, ezt viszont nem tudom, hogy elég lehet-e 3 év múlva is), ha lejárt a 2-3 év, oda adom valamelyik rokonomnak kompletten a gépet én pedig majd veszek akkor egy komolyabb újat.
Szabad utat adok a fantáziátoknak, a videokártyával kapcsolatban én egy ATI R9 280X-re gondoltam, valamint videokártya nélkül a gépre lenne kb 100-120 ezer ft-om (plusz ugye 1 hónappal később a VGA 50-65 közti ára) A lényeg, hogy minimalista legyen a gép és minden ki tudjon mindent használni maximálisan, pl nem akarok olyan procit, ami bőven le tudna kezelni egy GTX 970-et is, mert azért a 280X nem az a kategória, valamint a tápból is ha elég egy 500-550W-os, akkor felesleges 650-eset venni, nem kell modulálisnak lennie sem, nem zavarnak a kábelek, mivel a ház sem kell, hogy csili vili legyen, annyira nem lesz túl hajtva a gép, hogy nagyon nagy szellőzése legyen. Ja és elfelejtettem írni, hogy nem akarok winyót most így elsőre bele, azt majd veszek pár hónap múlva, amikor már szükséges. Egy SSD-t szeretnék 120 GB körül, főleg az árát nézve. Nem baj, ha 2 perccel lassabban lép be a rendszer, annyival nem tud többet egy 10 ezerrel drágább, hogy nekem meg érje azt venni.
Szóval összegezve: gép (AMD alaplap, proci, memória (2*4gb 1600 mhz?), táp, ház, ssd (120 gb)) kb 100-120-ból és a VGA (R9 280X?) kb 50-65-ből.
Köszönöm a segítséget, már most hálás vagyok, ha el értél idáig, mert elég hosszú lett az írásom.
Jelenleg nincs géped? Nincs benne egy videokártya amit felhasználhatsz?
A 6300-as AM3-as, így nem tartalmaz GPU-t.
Az FM2+ -os konfig tartalmaz ugyan, de mi a fenének neked egy FM2, amikor mindenképpen akarsz videokártyát, és így az FM2 gyenge láncszem lesz már, hiszen csak 4Mb belső cache-el rendelkezik maximum, így nem egy "matekzseni".
Az ajánlott Kingston SSD-t felejtsd el! Aki ilyet ajánl, az nem olvas komoly teszteket, és leírásokat.
Gondolom optimálisan összeállított gépet akarsz, és nem drágán szart. Egy alap OCZ is komolyabb üzembiztonságot nyújt, mint egy drága kínai kingston. A komolyabb OCZ, pedig megbízható. Nem véletlen, hogy az AMD-t is az OCZ gyártja. :)
Egy szó, mint 100. Feleslegesen veszel egy CPU-GPU APU-s masinát, ami aztán a videokártyával már csak kidobott pénz lesz.
Várni kell 1 hónapot, és megveheted videókártyástól a 6300-ast, hamár egyszer olcsón akarsz optimálisan jó középkategóriás gépet.
Nem tudom mit akarsz játszani? Nyilván valami 3 monitoron Quad HD felbontásban egy csúcskategóriás szimulátort..., mert egy normális játékhoz nem kell ekkora kártya...
Beírod a gugliba a játékod nevét, és egy mondjuk R7 250, vagy 260-t... és nézel pár videót.
Rá fogsz jönni, hogy megfelelően működik olcsóbb kártya is.
A jövő nem fog kinyírni egy 260x-es kártyát jobban, mint egy 280x-est. (Mindkettőnél a direkt X verzió lesz a hunyó, és maga a technológiai plusz amit a játékok kapnak addigra...)
1600-as memóriát már rég nem teszünk AMD konfigba. Az az intel "gyengéje." 2400-as meg felesleges, hacsak nem az FM2 a cél, mivel ott a APU-s GPU miatt nem árt.
Normális processzorok és lapok alapból együtt dolgoznak 2133-asokkal... a régebbiek pedig az 1866-osokkal.
Tehát ha olcsón akarsz egy használható játékmasinát, akkor elég egy:
AM3+-os konfig:
A neked tetsző 97, vagy 970-es chip-el ellátott lap.
(A 99 v. 990 drágább, de modernebb, viszont nincs rá igény)
6300-as processzor bőven elég játszani, és csak 30000.-
8320-8350 drágább de ott van 8 mag, és 8 Mb L2cache
Utóbbi jelenleg felesleges, és 3 év múlva sem fog kelleni
továbbá 15-20.000.- el drágább.
8 Gb ram. Mivel 3 évben gondolkodsz, így elég. Ha nem tervezed a párhuzamos üzemet, és egy modult veszel, akkor később még bővítheted... 1866, vagy 2133-as kell, a laptól és procitól függően. (Itt már használhatóbbak a kingstonok jobb verziói.)
Persze egy corsair nem hálátlan darab, ami a 23.000.-es Kinghez képest csak 25-26.200.- (1866-2133)
Kapsz OCZ vertex-et 1200Gb-ost 22.000.-ért.
(Ha olcsó kell, és nem SSD akkor ott a toshiba 500Gb-os 12.000.- )
A táp videokártya függő. A 6300-as proci 95 Wattos, a 8xxx széria 125 Watt.
A Wideokártyák meg 200-250 wattosak normális esetben.
Egy 500 Wattos profi táp. (+80) 400-420 Watt maximális teljesítményt tud, tehát jó eséllyel túlságosan határeset.
Ha biztosra akarsz menni, akkor inkább egy 550-600 wattos a biztos választás, ha mondjuk később rákötnél pár vinyót, és teleaggatnád az USB-ket mindenfélével.
Persze mint említettem "PROFI" táp. Chieftec, FSP.
(Van még pár, de ezek a legmegbízhatóbbak.)
(A hangzatos DEER, Gigabyte, és társai felejtős.)
(A más kategóriában hangzatos név, nem feltétlenül garantálja a minőséget. A DELTA Belső igen...)
A háznál nem az a lényeg, hogy drága legyen, hanem az, hogy anyagból legyen. Az alaplap tartó merevítése, és a mögötte lévő lemez fontos része a gép stabil működésének.
Egy "huppogó" hőre vetemedő instabil ház tele van érintkezési hibákat okozó hatásokkal. Lsd.: fagyások.
(Kerüld az olcsó bádogot!!! A FUJITSU SIEMENS, IBM, HP, TOSHIBA, nem véletlenül használható ház akár 20 év után is.)
(Már nem használunk DVD-t, de ha muszáj venned, akkor ne samsungot! Itt kivételesen az LG jobb. Persze ha profi kell akkor TEAC, Plextor.)
Kb. ennyi lenne a meglátásom számodra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!