Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Egyik pillanatról a másikra...

Zoli1976 kérdése:

Egyik pillanatról a másikra nem bootol be SATA merevlemezről a gépem. Miért?

Figyelt kérdés

Feltettem két képet, ezeken minden látszik. Alaplap típusa, bios verziója stb.

A lényeg, hogy IDE optikai meghajtóim és SATA vinyóim (Maxtor, Samsung) vannak.

Ha bármelyik vinyót felteszem, a gép lepörög eddig (ami a képen látszik) és ott megáll. Nem lehet belépni BIOS-ba sem. Lefut (1 másodperc alatt) a memóriateszt és itt megfagy az egész.

Ha leveszem a vinyót, akkor be tudok lépni BIOS-ba, sőt DVD-ről XP-t vagy WIN7-et be is tudok bootolni, de ugye HDD hiányába telepíteni nem. Mert amint felcsatlakoztatok egy SATA merevlemezt, már csak végigfut ez a kép és fagyás.

Gondoltam, hogy rossz a vinyó. Na de mind a kettő? Kipróbáltam őket egy másik gépen (D meghajtóként), mindkettőt olvasta a gép, a fájlokat át tudtam másolni, a Sentinel szerint hibátlanok 100/100 a merevlemezek. A SATA kábelek (2 db) újak, hibátlanok, másik gépen mennek.

A dologhoz még annyi fűznék, hogy az alaplapi elem a napokban lemerült. Gondolom a BIOS alaphelyzetbe állt. Mit tegyek, hogy elfogadja a SATA-s HDD-t??? Mit állítsak át? Pár napja még ezekről a vinyókról bootoltam be. Mindkettő HDD-n telepítve van az op.rendszer. Nem is küld hibaüzenetet. Egyszerűen nem lép innét tovább. Olyant ne írjatok, hogy HDD-re állítsam az elsődleges bootot. Mert ha fenn van a HDD, be sem tudok lépni a BIOS-ba. Egyébként meg szerepel a bootlistán a HDD. És tök mindegy, hogy van-e telepítő lemez az optikai meghajtóban vagy nincs, mert erről a képről, helyzetről nem lép tovább a BIOS.

A képen az látszik, hogy mindkét vinyó ugyanazon (4.) a SATA porton van. Nyugalom, próbáltam az összesen. Semmi változás!

Az optika SLAVE, de ez sem baj, ugyanis ha nincs fenn optika, vagy ha MASTER, akkor sem bootol vinyóról. Ha vinyó is fenn van, akkor fagyás.

[link]

[link]

2015. márc. 9. 10:15
1 2
 11/14 csacsi2 ***** válasza:
igen. Töröld a partíciókat és formázd le. Így biztos hogy helyreáll a MBR. Nem tudom mi lehet a rendszer számára fenttartott de biztos hogy az van megjelölve aktív partícióként és az okoz gondot.
2015. márc. 10. 11:56
 12/14 A kérdező kommentje:

A következőképpen oldódott meg a probléma:

Odahaza sem az eredetileg a konfiguráció részét képező ASUS p5gv mx alaplap sem a szintén 775-ös foglalatú ASRock 775i65g és a vele szinte egyforma 775i65gv alaplapú gépek nem léptek tovább a lemezellenőrzésen. Hiába volt rajtuk az eredeti vinyójuk feltelepítve, ha ezeket a "hibás" merevlemezeket felcsatoltam, akkor a BIOS befagyott az POST-kor. És tök mindegy volt, hogy IDE vagy SATA csatlakozású volt-e a merevlemez, amiről be kellett volna bootolnia.

A szomszéd gépe viszont nem fagyott be, felállt az op.rendszer és látta a merevlemezeim tartalmát. A munkahelyi gépem (gyári DELL konfig. teljesen SATA-s 2 magos procit kezelő) sem fagyott be, hisz küldtem is fotót, hogy le tudnám venni a lemezkezelőn keresztül a partíciókat.

Végül így is tettem, levettem a partíciókat mindkét vinyóról, így lett két teljesen particionálatlan merevlemezem. Betettem őket az eredeti ASUS gépbe, s tökéletesen fel lehet már rájuk rakni bármilyen op.rendszert, mert továbblép a BIOS, nem fagy be. A Maxtor vinyóra már fel is dobtam az XP-t, a Samsungra meg a hétvégén Win7-et rakok.

Köszönöm a segítséget.

2015. márc. 12. 12:41
 13/14 anonim ***** válasza:
Olvastam, itt kioktattál szinte mindenki a boot művészetéről,akkor miért nem volt " zöld a szomszéd füve" ?
2015. márc. 13. 01:01
 14/14 anonim ***** válasza:
*mindenkit
2015. márc. 13. 01:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!