Videókártya csere? Nem értem.
alaplap: msi 760ga p43(fx)
proci: amd fx 6300
ram: 8gb hyperx 1866mhz ram
táp: gigabyte superb 460w
ssd: samsung SSD 840evo 120gb
windows 7 sp1 64bit
Jelenleg gigabyte gts 450oc gddr5 videókártyám van, és gondoltam lecserélem asus vagy sapphire r7 260x kártyára,ha már a lapom,procim is amd, akkor legyen a videókártya is az,meg játékok miatt is jobb lenne.-(gondolom)
Haveromnak van 1 asus r7 250x vk és elkértem tőle kipróbálni legújabb drivert telepítettem, és skyrim, bf3, játékok közben semmilyen előnyt nem tapasztaltam a jelenlegi kártyámhoz képest!
pl bf3 singleplayer ultrán viszi a gts 450es is ahogy a r7 250x is.
multiba 1440*900 auto beállitásokkal high, medium beállítások mellett gyönyörűen viszi mindkét kártya, viszont ultrán már mindkét kártya kevés.
Skyrim is körülbelül ugyanolyan beállításokkal azonos szinten viszi a 2 kártya.
fps-t nem mértem,valamennyivel biztos hogy jobban teljesít az r7 250x, de nem fölényesen.
Most teljesen elbizonytalanodtam, hogy az r7 260x mennyivel lenne jobb mint a jelenlegi gts 450-es kártyám, mert csak újat vennék, ami 38k Ft viszont nem tudom mekkora töblet teljesítményt nyujtana a mostanihoz képest, megéri e lecserélni?!
Létezik ilyen fogalom amúgy: Szűk-keresztmetszet
Most egy példával élek. Tegyük fel, hogy szabályosan közlekedünk.
a) van egy sport autód, ami menne 300-al is, de a szabályok miatt csak közúton 90-el megy. Itt a szűk-keresztmetszet a szabályozás. Azaz 90-el fog menni.
b) van egy sportpályád és egy sportautód. Mehetsz de akár, 400al is, de azért nem tudsz, mert az autód 300-al képes menni. Szóval akkor a szűk-keresztmetszet maga az autó.
Informatikában ugyan ez megjelenik.
a) ha HDD 20MB/s-el képes írni, akkor hiába van SATA3-ad, ami sokkalta többet tud, nem fogja annyival tolni.
b) Ha SATA3 helyett valami mást használsz, ami 5MB/s-el képes továbbítani az adatot (mondjuk), akkor a 20MB/s írás helyett 5MB/s-et kapsz.
Most hogy a videokártyán nem láttál különbséget a saját ill. a kapott között, nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindkettőnek ugyanaz a sebességi foka.
Azaz visszatérve az autós példára:
Közúton 90km/s a határ. Ráteszel egy közönséges autót ami mondjuk maximum 100km/s-el tud menni, és egy sportautót.
Mind 2 jármű a szabályok miatt fog menni 90-el, hiába tudna többel menni.
Így az első körben a saját házad táján nézzél körbe, mivel lehet, hogy maga a GÉP-ed húzza vissza a videokártyákat. Ha ez igaz, akkor nincs értelme VGA-t cserélni, mivel + teljesítményt nem fogsz kapni.
Köszi a válaszokat!
A gépem nem húzza vissza a videókártyát szerintem fx 6300 bőven kihajtotta a kölcsönkapott kártyát.
A gonom inkább az, hogy 5fps különbség volt kb a gts 450 és a 250x között, lehet, hogy a 260x jóval erősebb lenne.
Szerintem a 128bit lehet a gond, és igaza lehet a 3. válaszolónak, hogy érdemesebb lenne egy r9 270-est venni a 256 bit miatt.-és ott aztán biztos lenne érdemleges eltérés.
A GTS450 és a 250X között nincs óriási szakadék ugyan, de azért az utóbbinak gyorsabbnak kell lennie nagyjából 40%-kal. Egy 260X már több, mint másfélszer erősebb kártya.
Itt egy régebbi teszt több játék átlageredményével (jelen esetben 1680x1050 felbontáson):
A tesztben van GTS450 és HD7770 (= 250X) és látható a 40%-os gyorsulás! A 7790 OC meg lényegében ugyanaz, mint a 260X. Ez már 90%-kal erősebb azaz közel kétszer gyorsabb. A CPU-d vagy a memória miatt nem gondolnék szűk keresztmetszetre. Gyakorlatilag az sem előny, hogy AMD proci mellé AMD kártya, normál esetben nem számít azaz nem jár plusz előnyökkel. Szerintem megérné lecserélni a GTS450-t egy 260X-re vagy erősebbre. Én az FX-6300 procim mellett 7850-t használok (= R7 265) és teljesen jó.
Egyébként az, hogy 128 bites önmagában nem sokat mond. Ahogy nő a hardverek komplexitása és hatékonysága egyre nehezebb fogódzkodókat találni a paraméterekben. A GTX960 is 128 bites és ahhoz képest milyen erős lett? 384 bites kártyákkal is versenyre kell. Szóval önmagukban az órajelek, interfész szélességek, GT/s, GP/s, GFLOPS teljesítmények nem mondanak el mindent különböző felépítésű GPU-k valós teljesítményéről...
Persze, ha össze tudsz rakni egy 270-es Radeonra az lenne a legjobb (nem csak a 256 bit miatt). :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!