Ez modem is és router is egyszerre?
Itt most ha átállítom bridgedről, router módba, akkor csak routerként fog működni a kábelmodemem, vagy ugyanugy modemként de a wifit is aktiválja plusszba?
Jelenleg sima modemként üzemel, és közvetlen a laptopba van dugva!
Nem szeretném ellrontani, ezért kérdem!
Modemem: Cisco EPC3208G
Izgalmas a kép amit feltöltöttél, mert amennyire tudom, ebben a szerkezetben nincs wifi-modul.
Ha lenne, akkor úgy lehetne bekapcsolni, ahogy gondoltad.
Hát igen, de ez az egyetlen beállítási lehetőség a bejelentkezés után. Baloldalt a "Internet Connection Type
" menü inaktív, tehát nemtudok rákattintani. CSak ezt a legördülő menüböl ezt a két lehetőséget tudnám választani, de bizonytalan vagyok hogy akkor hogyis van ez pontosan!
(A szolgáltatótol nemigazán van lehetőség megkérdezni, mert a bekötésre is nagysokára került sor)
Leírtam már egyszer, és az adatokat innen vettem: [link]
Wifi nincs benne, de router funkciót elláthat kábelen.
Ez volna a NAT?
Erről viszont nemsokat hallotam.
Nálam a router szórol, egy olyan eszköz jut eszembe, mellyen van min 4 ethernet és egy wan, és szórja a wifit 2,4 vagy 5Ghz en.
A NAT egyszerűbben, mit jelent mire jó?
Köszönöm szépen a válaszokat!
Naigen, konyhanyelven ezt jelenti a router. Bezzeg az én időmben... ;-> Szóval az én időmben '99 előtt, a wifi szabvány előtt is voltak router-ek, merthát akkor is működött az internet. Aztán ugye elterjedtek az otthoni router-ek, amiken ma már szinte alaptartozék a wifi.
A NAT azt jelenti (Network Address Translation), hogy 1 ip cím mögé több gépet is csatlakoztathatsz. Ez ma már mindenkinek alapszolgáltatás, noha régen extra volt.
Egy router lehet akár utp-s, soros portos, bluetooth-os, wifis, akármis. Az, hogy milyen protokollon kommunikál, másodlagos, a router funkciót ellátja, és NAT-olni is tud.
Ez a kütyü meg tud natolni, de a wifi device hiányzik belőle. Ennyi.
Értem! Amugy ha a NAT aktív, akkor mondjuk négy gép van a külvilág fele egyetlenegy ip címmel? Ha pl: egy munkahelyi hálózatban letiltanak a hálózatról ip alapján egy PC-t, akkor mind a négy gép nem fér hozzá?
Ha átállítom, elmegy esetleg a netem? vagy nem történik különösebben semmi?
Bocsi, csak kiváncsiság vezérel, meg érdekelnek is ilyenféle dolgok! :)
Hát a munkahelyi hálózat kis- és középcégeknél az a LAN. Ami lesz neked is otthon wifirouter-rel. Egymást LAN-on belül lehet tiltogatni, és ja, kifele csak 1 ip. De ha a WAN-on (ezt hívjuk internetnek) tiltanak le pl. google-ről, vagy bármiről ip alapján, akkor mind a 4 nat-olt gép le lesz tiltva. Kívülről 1 gépnek látszanak, illetve 1 router látszik csak. De ha rákeresel, hogy NAT, magyar nyelven is tömve a net, ez nem rocket science.
Nem okozna gondod a NAT, menne az is, de jelen esetedben, amikor amúgyis csak 1 gépet dugsz rá, akkor neked tökmind1, és így jobban is jársz, mert nem kell kifele "portot nyitogatni" a router-en, ha kell vmi játéknak.
Valójában a NAT funkció esetedben nem feature, hanem a cisco legyárt egy rakat hasonló funkciós modemet/router-t, és ugyanaz a firmware van a 4 utp csatis wifis verzióban, mint az 1 utp-s wifi nélküliben. Szóval elvileg képes rá, hogy nat-oljon, mert bennehagyták, de neked igazából minek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!