Hosszú távra intellel vagy amdvel videokártyából nvidiából vagy amdből érdemes venni?
"Videokártyából csakis nvidia!"
Meg tudnád indokolni?
Mit meg nem teszek értetek... Olvasgassatok gyerekek :)
"ha Gameplay-elni szeretnél jó minőségben, ajánlott nVidiát venni a Shadowplay miatt"
AMD-nek is van ilyen megoldása, heti szinten használom. :)
AMD Gaming Evolved kliens kell hozzá.
Kedves kérdező!
Nekem volt már mindkét fajta - most váltottam egy i5-2500k, 8gb ram, gtx460-as gépről egy fx-8350, 8gb ram, r9-280x gépre.
Az érzéseim elég vegyesek, de nagyon sok függ attól, milyen árkategóriában akarsz venni gépet, és mire akarod használni, de a videokártyára is rákérdeztél, ezért gondolom, játék is szerepel a listán, ahogy nekem is.
Én azt mondom, hogy a határ úgy 160 ezer forintnál van - ennyiből épült a jelenlegi gépem. 160k alatt jobb, ha AMD-t választasz. Hogy miért?
Először is, a processzor.
Az AMD-től az FX-8350 45 ezer forint, de az FX-8320, ami csak órajelben különbözik, 35 ezer forint (sajnos és erre csak a megvétel után jöttem rá).
Ha Intelt akarsz ebben az árkategóriában, a 8320 áráért csak i3-ast kapsz - mondanom sem kell, hogy az nem hasonlítható a 8320-hoz, már csak azért sem, mert az i3 kétmagos, a 8320 meg nyolcmagos. Simán lehet felhúzni 4 GHz-re, és akkor van egy 8350-ed olcsóbban.
Ha azonban 160k felett gondolkozol, mindenképp Intel. Az Intel mellett szól, hogy single-threadingben jobb (ami a programok nagyobb részében fontos, mint a magok száma). Tehát amíg nincs egy elképesztő erős videokártyád, addig maradj a legerősebb AMD prociknál, de egy R9-290x/GTX980 felett már Intel ajánlott, abból is játékra elég egy i5, ha videoszerkesztést és ehhez hasonlókat is tervezel, lehet i7 is.
Akkor most, videokártya.
Itt majdnem ugyanaz a helyzet. Nekem van egy R9-280X-em, ezt 66 ezerért vettem a PCX-en. Ennyiért Nvidiából csak egy GTX 760 jár - ami teljesítményben nagyon sokkal az R9-280X alatt van.
Viszont az Nvidia kompatibilitása jobb, értsd: vannak játékok, ahol hiába erősebb az AMD-s videokártyád, a gyengébb Nvidia is el fog verni, mert arra van fejlesztve. Ebből nem sok van - az egyik ilyen a GTA IV, ami Intel-Nvidia konfigokat szeret, és ezért érdekes, de a régi gépemen majdnem pontosan ugyanúgy futott, mint az új, amúgy összehasonlíthatatlanul erősebb gépemen.
A sok beszéd után a lényeg: ha olcsón akarsz jó gépet, AMD-s konfigot válassz, mint proci mind videokártya terén. Ha a pénz annyira nem fontos, cserébe kell a kompatibilitás és a későbbi jobb fejleszthetőség (az Intel platformja még nem halott, az AMD AM3+ platformja úgy tünik, az), akkor Intel. Én nem csalódtam az AMD-s gépemben, ami a haverom Intel+Nvidiás 200 ezres gépét is elveri majdnem mindenhol.
Ja, és elfelejtettem egy fontos tényezőt.
A mai játékok egyre inkább kezdik kihasználni a magokat, az új konzoloknak köszönhetően. Ezért az AMD FX-8320/8350 egyre jobban fog teljesíteni, hiszen lassan mind a 8 magja ki lesz használva - mostanában szerintem 2-4 magot használnak a játékok. Erre érdemes figyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!