Leírnátok a barátnőmnek, hogy miért rossz ez a konfiguráció?
A barátnőm szeretne új gépet venni, mert már 7 éves a jelenlegi gépe és játszani is szeretne rajta mivel megtetszett neki néhány játék amikkel másoknál játszott. Elment egy számítástechnikai üzletbe ahol úgy néz ki le akarják húzni, mert ilyen konfigot állítottak neki össze:
Intel Core i7-4770K 3.50GHz 1150 processzor
Deepcool processzorhűtő
MSI H81M alaplap
Western Digital Green 1TB merevlemez
Adata 64 GB SSD
Corsair 16 GB 2133 MHz CL11 RAM
MSI GT630 4GB VGA
600 W-os táp (márkát nem is írnak)
Akyga ház
Pioneer DVD-író
Sweex 7.1 hangkártya
Mindezt 255 ezerért, szinte minden megspórolt pénzét erre akarja költeni. Hiába mondom neki, hogy aránytalan, a VGA gyenge míg a proci feleslegesen erős és még ezer sebből vérzik ez a konfig azt mondja, hogy a szakemberek akik összeállították biztos jobban tudják, mint én. Felsorolnátok a konfig hibáit, hátha meggondolja magát a barátnőm ha azt látja, hogy többen is ellenzik ezt a konfigot?
Mutattam már neki, hogy én milyen konfigurációt állítanék neki össze az Iponon:
i5 4460
H97-es alaplap
8 GB (2x4 GB) 1600 MHz CL9 RAM
WD Blue 1TB HDD
Samsung 840 Evo 120 GB SSD
R9 280 VGA (vagy vár még néhány hónapot és egy GTX 960)
FSP Raider 550W táp
Samsung DVD-író
valami normális ház 15 ezerért
Ez sokkal jobb és valamivel olcsóbb is lenne, de ő nem hiszi el, mert nem "szakember" állította össze.
Mutasd meg neki
Youtube-on keress rá játékokra adott vgaval
De ne újakra mert a gt 630on el se indul :D
Akkor én lobogtathatok egy papírt, miszerint hardveres végzettségem van (még fontosabb, tapasztalatom), a boltban sokaknak viszont nem biztos. Úgyhogy higgyen nekem.
Haladjunk sorban:
- i7 processzor: a gép lelke, bivaly erős. Ám az i7 a több magos alkalmazást igénylő programok alá ajánlott, a játékokban a 4 magos i5-ös processzor még nagyon sokáig elég. K-s végű, azaz tuningolható. Ő nem hiszem hogy nekiállna ennek.
- Ha nem húzza a procit, az azokhoz adott gyári hűtő bőven elég, nem kell plusz tuning hűtőt venni. Az intelek fogyasztása, emiatt a melegedésük amúgy is elenyésző.
- Az alaplapról nem tudok mást elmondani, mint ami a gyártói honlapon van. [link] Alsó-középkategóriás deszka. Még az én mini-itx gépemben is különb alaplap van, pedig abban a méretben komoly kompromisszumokat kellett hozni. Ez az alaplap egyszerűen gagyi, fapados.
- 64 gigás ssd kicsi. A win 7 telepítése után 2 éven belül 50 giga fölé kúszik az oprendszer, ha sok alkalmazást rak fel, akkor még előbb. Emellett a játékok pedig úgyis hdd-re szorulnának. 64 GB felesleges. Akkor inkább már 120/128-ast és mondjuk Kingstont. A lényeg, hogy 450/450 felett legyenek az olvasási/írási értékek.
- 16 giga ram? Mi a ráknak? 8 gigánál több hülyeség, ha nem épp renderel és játékot fejleszt. 8GB 1600Mhz-es cl9/cl10/cl11-es ram (az időzítések közt nincs sebességkülönbség játékban) tökéletesen elég.
- A vga egy vicc. Már évekkel ezelőtt is belépő szintű volt, mostanra ádáz harcot folytathat egy amd-s prociba integrált videokártyával.
- A táp valószínűleg gagyi. Veszélyeztetné az egész gépet vele.
- Hangkártyából olyan, ami szép, tiszta hangzást ad, nem olcsó mulatság. Ráadásul megfelelő hangfalakat is kíván. Önmagában egy hangkártya nem csinál csodát, casual gaminghez meg nincs is rá szükség.
- Az akyga gépházat nem is minősíteném. Az a legolcsóbb a piacon, de tényleg. Olyanoknak ajánljuk csak, akiknek minden fillér számít.
Szeretne egy jó gépet gépet?
i5 proci / fx proci
8 gb 1600mhz ram
R9 280, vagy GTX 760
hozzájuk illő alaplap
alaplaphoz illő gépház
128GB-os ssd (opcionális)
1TB vinyó
dvd író/olvasó
500W-os MINŐSÉGI táp (corsair, sharkoon, chieftec, fsp, seasonic, deepcool, zalman - bocs ha valamit kihagytam)
Egy szép, praktikus gépház
És valószínűleg messze megállt 200 alatt.
Lehetne azt mondani hogy Okos ember Saját(?!) kàrán tanul
De ez drága tanulás lene
egyet értek hogy akár olcsob is jó lene
"de ő nem hiszi el, mert nem "szakember" állította össze."
En a helyedben nem eroltetnem, hadd tanuljon sajat hibajabol. Mondd, hogy vegye meg, de te figyelmeztetted, majd nezd az arcat, amikor megprobal egy komolyabb jatekot probal futtatni a 630-al. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!