Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ilyen ATX tápegységnél még...

Ilyen ATX tápegységnél még van reális, gazdaságos esély a javításra, vagy bontóba való az egész?

Figyelt kérdés

Van egy noname 200W-os ATX tápegység (a 200W-ot tudom egyedül). Ép, 6A-s biztosíték van benne, multiméterrel ellenőrizve a szakadásmentességét. Házi biztosítékot sem vágta le. Vezetékek indokolatlanul nem érnek össze, máshol sem látok szakadásra utaló jelet.

Viszont a tápnál se kép, se hang.

A zöld vezeték leföldelésére sem reagál, a lila (+5V Stanby) vezetéken sincs semmi feszültség, még a szürkét is leföldeltem, hátha, de sehol semmilyen helyzetben sincs semelyik vezetéken DC fesz.

Még azt is megpróbáltam, hogy a földelhető hálózati bemenetét hozzákötöttem egy tápegység fémvázhoz, hátha. Persze úgyse...

Namármost, a kérdésem az, hogy van-e remény arra, hogy valami olyasmi a hiba, amire nem gondoltam, és javítható, vagy az ilyen táp már bontóba való?

2014. nov. 3. 16:07
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Én vagyok a "vicces"

A cinizmusom a földelésen van nem tudom ezzel mit akartál elérni.

Az általam javított tápokban egy szekunder-szűrő kondenzátor volt a hibás, zárlatos lett, de nem púposodott fel ellentétben ahogy szokták írni.

Mérni kell, másképp nem lehet boldogulni az ilyen tápokkal.A tápcsatlakozókon zárlatot kell "keresni"; - ha van, akkor közelítünk, hogy melyik körben lehet hiba.

A szekunder körben egy hűtőlapon több félvezető lehet:

A kettős-dióda tipusok: PBYR1040CT, 1545CT, MBR1545CT, 1040CT, BYV, mindegy; jó helyettük más tipus is. Lényeg a CT, azaz a közös-katódos kivitel. TO220-as tokban vannak. Lehet itt nagyobb is, a PBYR3040CT, 4045CT, vagy hasonlóak, ezek nagyobb, TOP3-as, vagy SOT93-as tokban.

Az első szám-pár az áramot, a második a határfeszültséget jelöli. Ezek többnyire alacsony nyitófeszültségű, Schottky-diódák, csak hasonló jó helyettük.

Előfordul itt még kapcsoló-FET is ( STP6N60 ), lehetőleg ugyanolyant tegyünk be, bár ezek ritkán hibásodnak meg. Itt lehet mellettük még egy UA7805-ös, ( LM340T5 ) stab. IC is.Ha valamelyik beteg, az jól mérhető, még a panelban is, de jobb kivenni, ha gyanús.

Sok sikert a fenti ajánlások ésszerűek mert drágább a javíttatásuk mint egy olcsó táp.

2014. nov. 3. 17:20
 12/16 A kérdező kommentje:

"Ezt használtad és most megadta magát?

Vagy félre volt téve rég?"

Na, ez jó kérdés, ezt ugye elfelejtettem megírni.

Egy pár éve már ott pihent, és sanda a gyanűm, hogy előtte nem volt baj vele.

2014. nov. 3. 18:45
 13/16 A kérdező kommentje:

"ma 17:20" : Neked meg őszintén köszönöm a szakszerű választ! :D

Azt a földelést, ami bizonyára - és végülis joggal - nem tetszhetett, azt már csak azért csináltam, hogy biztosra menjek, hogy nem én vagyok a hülye, hogy az a zöld vezeték a levegőben lóg, és ezért nem megy. De én is "sejtettem" amúgy, hogy nem-oszt-nem-szoroz.

2014. nov. 3. 18:48
 14/16 A kérdező kommentje:

"A tápcsatlakozókon zárlatot kell "keresni""

Ilyenkor viszont nem pont az történne, hogyha bárhol is zárlat van, levágja a házi biztosítékot?

2014. nov. 3. 18:51
 15/16 anonim ***** válasza:
Ha konyítanál egy kicsit is a dolgokhoz egy tápot nem üzem közben mérünk rövid zár esetén mert ha fennáll akkor úgy sem működik.De én vagyok a hülye hogy próbálom elmagyarázni a vaknak hogy mi az a szivárvány.Inkább bízd szakemberre.
2014. nov. 3. 19:01
 16/16 A kérdező kommentje:

"Ha konyítanál egy kicsit is a dolgokhoz egy tápot nem üzem közben mérünk rövid zár esetén"

Eeeee... de ezt most meg honnét hoztad fel?! :O

Én nem írtam, hogy áram alatt akarok mérni. Egy szóval sem.

Én azt írtam, hogy tudtommal ha zárlat van az áramkörben, főleg a 230V letranszformálása előtti részeknél, az vagy levágja a biztosítékot, vagy a saját üvegcsöves biztosítékja szakad meg.

Nekem meg nem történt semmi.

2014. nov. 3. 19:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!