Ilyen ATX tápegységnél még van reális, gazdaságos esély a javításra, vagy bontóba való az egész?
Van egy noname 200W-os ATX tápegység (a 200W-ot tudom egyedül). Ép, 6A-s biztosíték van benne, multiméterrel ellenőrizve a szakadásmentességét. Házi biztosítékot sem vágta le. Vezetékek indokolatlanul nem érnek össze, máshol sem látok szakadásra utaló jelet.
Viszont a tápnál se kép, se hang.
A zöld vezeték leföldelésére sem reagál, a lila (+5V Stanby) vezetéken sincs semmi feszültség, még a szürkét is leföldeltem, hátha, de sehol semmilyen helyzetben sincs semelyik vezetéken DC fesz.
Még azt is megpróbáltam, hogy a földelhető hálózati bemenetét hozzákötöttem egy tápegység fémvázhoz, hátha. Persze úgyse...
Namármost, a kérdésem az, hogy van-e remény arra, hogy valami olyasmi a hiba, amire nem gondoltam, és javítható, vagy az ilyen táp már bontóba való?
Én vagyok a "vicces"
A cinizmusom a földelésen van nem tudom ezzel mit akartál elérni.
Az általam javított tápokban egy szekunder-szűrő kondenzátor volt a hibás, zárlatos lett, de nem púposodott fel ellentétben ahogy szokták írni.
Mérni kell, másképp nem lehet boldogulni az ilyen tápokkal.A tápcsatlakozókon zárlatot kell "keresni"; - ha van, akkor közelítünk, hogy melyik körben lehet hiba.
A szekunder körben egy hűtőlapon több félvezető lehet:
A kettős-dióda tipusok: PBYR1040CT, 1545CT, MBR1545CT, 1040CT, BYV, mindegy; jó helyettük más tipus is. Lényeg a CT, azaz a közös-katódos kivitel. TO220-as tokban vannak. Lehet itt nagyobb is, a PBYR3040CT, 4045CT, vagy hasonlóak, ezek nagyobb, TOP3-as, vagy SOT93-as tokban.
Az első szám-pár az áramot, a második a határfeszültséget jelöli. Ezek többnyire alacsony nyitófeszültségű, Schottky-diódák, csak hasonló jó helyettük.
Előfordul itt még kapcsoló-FET is ( STP6N60 ), lehetőleg ugyanolyant tegyünk be, bár ezek ritkán hibásodnak meg. Itt lehet mellettük még egy UA7805-ös, ( LM340T5 ) stab. IC is.Ha valamelyik beteg, az jól mérhető, még a panelban is, de jobb kivenni, ha gyanús.
Sok sikert a fenti ajánlások ésszerűek mert drágább a javíttatásuk mint egy olcsó táp.
"Ezt használtad és most megadta magát?
Vagy félre volt téve rég?"
Na, ez jó kérdés, ezt ugye elfelejtettem megírni.
Egy pár éve már ott pihent, és sanda a gyanűm, hogy előtte nem volt baj vele.
"ma 17:20" : Neked meg őszintén köszönöm a szakszerű választ! :D
Azt a földelést, ami bizonyára - és végülis joggal - nem tetszhetett, azt már csak azért csináltam, hogy biztosra menjek, hogy nem én vagyok a hülye, hogy az a zöld vezeték a levegőben lóg, és ezért nem megy. De én is "sejtettem" amúgy, hogy nem-oszt-nem-szoroz.
"A tápcsatlakozókon zárlatot kell "keresni""
Ilyenkor viszont nem pont az történne, hogyha bárhol is zárlat van, levágja a házi biztosítékot?
"Ha konyítanál egy kicsit is a dolgokhoz egy tápot nem üzem közben mérünk rövid zár esetén"
Eeeee... de ezt most meg honnét hoztad fel?! :O
Én nem írtam, hogy áram alatt akarok mérni. Egy szóval sem.
Én azt írtam, hogy tudtommal ha zárlat van az áramkörben, főleg a 230V letranszformálása előtti részeknél, az vagy levágja a biztosítékot, vagy a saját üvegcsöves biztosítékja szakad meg.
Nekem meg nem történt semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!