Ilyen ATX tápegységnél még van reális, gazdaságos esély a javításra, vagy bontóba való az egész?
Van egy noname 200W-os ATX tápegység (a 200W-ot tudom egyedül). Ép, 6A-s biztosíték van benne, multiméterrel ellenőrizve a szakadásmentességét. Házi biztosítékot sem vágta le. Vezetékek indokolatlanul nem érnek össze, máshol sem látok szakadásra utaló jelet.
Viszont a tápnál se kép, se hang.
A zöld vezeték leföldelésére sem reagál, a lila (+5V Stanby) vezetéken sincs semmi feszültség, még a szürkét is leföldeltem, hátha, de sehol semmilyen helyzetben sincs semelyik vezetéken DC fesz.
Még azt is megpróbáltam, hogy a földelhető hálózati bemenetét hozzákötöttem egy tápegység fémvázhoz, hátha. Persze úgyse...
Namármost, a kérdésem az, hogy van-e remény arra, hogy valami olyasmi a hiba, amire nem gondoltam, és javítható, vagy az ilyen táp már bontóba való?
"Táppal nem érdemes kínlódni"
Naaaaa, de várjunk. Ha még azt se tudom, hogy mi okozza, akkor azt se tudom, érdemes-e venni.
Tudod Te is, gyenge a forint, és az a 3000 is sokat érhet.
Időm most még van a vizsgaidőszak előtt, szóval ha valaki tudna kiindulópontot mondani, attól függően még próbálkoznék; VAGY : Ha valaki indokolni is tudja, hogy miért nem javítható hiba az ilyen, és valójában micsoda - mert tudtommal egy hibás táp előbb levágja a biztosítékot -, AKKOR fogom csak a "kukába dobni". (miután kiszedtem az ép alkatrészeket)
"Ha ennyire földelhetnéked van és ennyire értesz hozzá akkor ásd el."
Haha, "nagyon vicces".
Amúgy addig feltételezni fogom, hogy Te sem értesz hozzá többet, amíg a cinizmusod mögött nem fogok látni szakszerű indokokat/értelmet.
Szerintem nem érdemes foglalkozni vele.
Ha valami drágább darab lenn, akkor érdemes lenne javíttatni, de így nem.
Inkább nézzék egy másik használt tápot a hardverapro.hu-n.
Tiédhez hasonló tápot 1000ft-ért is már találni fogsz.
Minden alkatrész cserélhető egy tápegységben, de 2-3 ezer forintot elkérnek érte.
Ha belegondolsz, hogy eltökölnek vele mondjuk egy órát, mire mindent kimérnek, akkor nem is sok.
Viszont a te szempontodból nem tűnik gazdaságosnak, mert egy hasonló teljesítményű működő Delta, vagy fsp tápot simán kapsz ennyiből.
Na jó, mondjuk én is hajlok afele, hogy inkább bontás.
A kiméréseket én egyébként magam megcsinálnám, mint utaltam rá, csak fogalmam sincs, hogy mi alapján. Ha esetleg lenne előttem egy kapcsolási rajz magyarázatokkal és a felépítés leírásával/működési elvel, akkor tudnám, hogy melyik alkatrészen milyen és mekkora áramnak kéne folynia. És az után tudnék cserélni.
Csak amúgy furcsállottam, hogy abszolút nem reagált a táp. Ha rossz, legalább azt vártam volna, hogy kiégeti a biztosítékát, de ott sincs semmi sérülés.
Ezt használtad és most megadta magát?
Vagy félre volt téve rég?
Szerintem közvetlen a bemeneti részeknél lesz a gond
"230" at betudtad mérni bene? Lehet beljeb se tud jutni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!