Mi a különbség az 1magos,2magos,4magos processzorok között?
Ha mondjuk nekem van egy 1 magos 2.1-es procim akkor egy 4 magos 1.7-es van olyan jó vagy jobb?
Egyáltalán egy 1 magos 1.7es jobb vagy egy 2-4 magos 1.7-es és miért?
Mert több magos ..... logika ember.
1x 1,7 =1,7
2x 1,7 =3,4
....
Nem adódik össze!
Milyen procikról van szó, mert pl játszani nem jobb egy AMD 8 "magos", mint egy Intel 4 magos, attól függ, hogy milyenek a magok, procik.
általánosságban kérdezem, nincs konkrét kiszemelt
A lényeg tényleg az hogy összeadódik-e vagy sem, avagy több-e ugyan azon típusból és "méretből" egy 2 magos mint egy egy magos?
A 2 mag azt jelenti hogy a CPU fizikailag 2 magot tartalmaz ez olyan mintha 2db 1 magos CPU lenne a gépedben.
az alkalmazások nem kényszerülnek rá hogy 1 magon osztozzanak több alkalmazással így egymástól függetlenül képes dolgozni a 2 magos CPU azonos erőforrásokat használva pl RAM,VGA stb
első válaszoló!
nekem van egy 3.8 GHz-es négymagos procim
akkor nekem egy 15,2 GHz-es egymagos procim van?
Dehogy van!
Ez hülyeség
Nem adódik össze a magok száma a működési frekvenciával, ezt azonnal felejtsd el!
Ha futtatok egy számolási feladatot (videokonvertálást a gépen) akkor attól függően milyen programot használok annyi magot vesz igénybe az adott program a futásakor.
hiába van nekem egy 8 magos procim ha a konvertáló programom csak az egyik magot dolgoztatja 3.8 GHz-en, a többi 7 állni fog, mert a program nem ad neki utasítást. Tehát ugyanannyi idő alatt végzek a feladattal mintha egy egymagos 3.8 GHz-es procim lenne.
Lehet neked 560 magos processzorod is ha a szoftver amit futtatsz csak 2 magot képes feladattal megcímezni, akkor feleslegesen van ennyi magos procid.
Szoftver hátránynak is hívható a jelenség, főleg játékoknál ahol nem kell a 8 mag, mert nem írnak játékot ennyire
Olyasmik mint a végtagjaid pl.
Nagyon legyszerüsitve
Nem összeadódik/szórzódik de pl. két kéz hatékonyabb
Egy processzor nyers teljesítményét leegyszerűsítve úgy lehet leírni, hogy órajel x magok száma x IPC. Ez utóbbi nagyon fontos, sokan (laikusok) nem tudnak róla. IPC-t pedig a magok típusa határozza meg, és nem igazán lehet számszerűen kifejezni, azaz nem fogod megtalálni pl a processzor dobozán.
Tehát, nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy egy 1.7-es kétmagos, vagy egy 1.7-es négymagos-e a jobb, mivel ha a magok típusa különböző, nem összevethetőek.
Amit még a magok számáról tudni kell - és ezért szerepelt az első mondatban a "nyers teljesítmény" kifejezés - hogy az alkalmazástól is függ, hogy ki tudja-e használni. Nagyon kevés olyan szoftver van, ami közel lineárisan skálázódik a magok számával, azaz nem igen fogsz olyat találni, ami egy négymagos processzoron 2x gyorsabban fut, mint egy kétmagoson (ugyanolyan magtípust és órajelet feltételezve).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!