Cmos checksum error hiba, új gombelem ellenére is?
Van egy ASRock 775Dual-VSTA alaplapom, ami folyton Cmos checksum error hibát dob áramtalanítás után. Két új elemmel is próbálkoztam. Az elem foglalatot kitakarítottam kontakt spray -el.
Az alaplap egyébként hibátlanul működik. Gyári alapbeállításokon van, csak boot sorrendet állítottam be.
Van valami ötletetek?
ARYS:
1*2 GB DDR2 677 Mhz Noname (hynix feliratos chip -ekkel)
CspCsj:
Vcore: 1,306 V
+3,30 V : 3,306 V
+5.00 V : 5,094 V
+12.00 V : 11,870 V
Főleg a 3,3V-os ágra voltam kíváncsi, de minden normálisnak tűnik.
Memóriatesztet futtatnék, meg ha tudsz kölcsönkérni másik memóriát próbára, mivel a BIOS ellenőrzési hibát memória is okozhatja.
Esetleg a BIOS (CMOS) chip lábainál nézném meg, hátha a por rövidzárat okoz.
A Memtest86+ hiba nélkül fut le több pass -on át is.
Maga a modul hibátlan.
Még amit nem említettem, hogy ebbe van 2 db DDR1 és 2 db DDR2 foglalt. Az egyes számú DDR2 foglalat nem működik, bármit rakok oda nem indul a a gép, vagy sípol. Szóval a 2 -es számúban üzemeltetem a RAM -ot.
Mégiscsak lesz itt valami...nézd meg nagyítóval/lámpával hátha a hibás memóriafoglalatban valamelyik tüske kimozdult és összeér. Ha nem akkor meg a hozzá vezető memóriabusz sérülhetett valahol, esetleg egy forrasztás engedett el.
De szinte biztos, hogy bekapcsoláskor lefutó ellenőrzésbe ez zavar be.
Kimaradt:
Ha van otthon bármilyen kicsi DDR1-es memória azzal is indítanám, hátha a DDR2-est ilyenkor kikapcsolja és a hiba sem jelentkezik. (vinyót addig le is lehet húzni)
P.O.C mester azért te sem engedheted hogy egy ilyen kifogjon rajtad
hynix ?? dobd el
ARYS:
Nem az enyém a gép, nekem van sokkal jobb. :)
Csak az alaplap az enyém, cserealkatrésznek szánom egy gépbe, ami javításra van nálam. Nem akarom így visszaadni a tulajnak: "Bocs, már nem olyan sz@r, mint volt, de azért még mindig sz@r egy kicsit. 10 eFt lesz a javítás." :D
CspCsj:
Nos nem láttam idegen testet a foglalatban, se koszt. Az érintkezők se zártak rövidre. Viszont van pozitív fejlemény (le is kopogom).
Szóval, most nem csak simán befújtam a kontakt spray -el, hanem egy kontakt spray -be áztatott rongy közzé fogtam egy vonalzót, és azzal sikáltam 1-2 percig a DIMM1 -es DDR2 foglat belsejét. Most stabilan megy benne a memória, checksum error -al se találkoztam, a rendszer idő se késik.
Nem gondoltam, hogy van ilyen rigolyás alaplap, aminek nem mindegy melyik foglalatjában van a memória.
Köszönöm a segítségeteket! Megy a +1 mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!