Cmos checksum error hiba, új gombelem ellenére is?
Van egy ASRock 775Dual-VSTA alaplapom, ami folyton Cmos checksum error hibát dob áramtalanítás után. Két új elemmel is próbálkoztam. Az elem foglalatot kitakarítottam kontakt spray -el.
Az alaplap egyébként hibátlanul működik. Gyári alapbeállításokon van, csak boot sorrendet állítottam be.
Van valami ötletetek?
Gondolom az elemeket kimérted (kicsi az esély, de hátha...)
és a BIOS beállításoknál a dátumot is átállítottad (több alaplapnál, ha nincs a gyári értékről átállítva, addig hibát jelez) és a módosításokat mentetted.
Ezek után még azt tudom elképzelni, hogy a processzor nincs a támogatott listában (vagy az alaplapi BIOS verzió még nem támogatja):
BIOS verziója?
Persze, kimértem. Simán megvan bennük a 3V.
A proci is támogatott (Intel Pentium E2200)
A BIOS a legfrissebb van rajta. És a jumperrel való CMOS -resettel is próbálkoztam.
Ja és még annyi, hogy nem feltétlenül kell a jelenéghez áramtalanított állapot. Volt úgy hogy egy sima újraindítás is elég volt neki.
Ilyenkor a dátum is visszaáll 2008 -ra.
Az sem.
Most csináltam egy rövidebb 5 perces áramtalanítást. Most nem volt checksum error, viszont az óra 3 percet késett.
Nem az óra zavar engem annyira, mert arra van sok netes frissítő, ami minden bekapcsoláskor szinkronizál automatikusan. Inkább az hogy a RAM csak egyéni beállítás után marad 667 Mhz -en.
Valamiért a CMOS nem kap elég áramot. Kisebb zárlat. Ilyesmit tudok elképzelni. Látványos rendellenég nincs az alaplap felületén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!