Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Memóriáknál mi a sávszélesség...

Memóriáknál mi a sávszélesség és az MHZ pontosan?

Figyelt kérdés

Számítástechnikát kezdtem el tanulni, és a memóriákról tanultunk ma, és a tanár úr mondott egy példát, hogy pl egy DDR3-as 4 GB-s 1600 Mhz-s memória valójában 1600*2 tranzakcióra képes, tehát 3200 tranzakcióra. De azt is tanultuk, hogy ez kicsit becsapós, és a sávszélesség valójában 8bite*1600 ebben az esetben tehát 12800. Elmagyarázná valaki, hogy mi az hogy sávszélesség, mi pontosan az hogy másodpercenként 3200 trancakcióra képes a memória (nem értem mi az hgy tranzakció és sávszélesség). Ha pedig 8*1600 és az 1600mhz adja a sávszélességet, és a tranzakciók számát amire képes, akkor miért számít, hogy hány gigás a vidikártya?!

Úgy magyarázátok el, hogy egy 6. osztályos is megértse, tehát ilyen butanyelven, hogy felfogjam légyszi! :D

Előre is köszönöm, csak jó lennne, ha a logikájt megérteném... még a cl-re is kíváncsi lennék, hogy mi az hogy pl CL11-es a memória.

2014. okt. 7. 11:48
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
tehát mindkét memória 100 MHZ-vel fut, de a ddr-nél elvileg a tranzakciószám kétszereződik, mivel le és felfutó ágon is van "adat". tehát a sima memórián 100 tranzakció fut, míg a ddr-esen 200 tranzakció. De ha a 100MHZ-t vesszük a ddr-nek is és a simának is ugyan akkora lesz a sávszélessége. akkor mégis miért jobb a ddr? ezért nem értem mi a szerepe annak, hogy ddr-nél a trancakció kétszeres.
2014. okt. 7. 14:09
 12/16 anonim ***** válasza:

Értem, mit nem értesz.

Rosszul mondta a tanár.

Az 1600MHz DDR-nél nem jelent 3200 tranzakciót.

Hanem ha ugyanaz a memória nem DDR, hanem SD lenne, akkor csak 800MHz lenne.

2014. okt. 7. 14:16
 13/16 A kérdező kommentje:
Ohh értem, magyarul egy 1600 MH-z DDr csak 800 MHz-s, de dplázódik a ddr te hnika miatt, és ezért az órajele duplázódik és így 1600? és ezek után meg tökmidegy mi ez az MHZ csak annyi, hogy fel kell szorozni 8-al, és megkapjuk hogy mennyi but futhat át rajta, annyi hgoy ezen kívül még számít a késleltetési idő? és 4 giga a tárhelye, amennyi adat eltud raktározódni benne? akkor jól értem?
2014. okt. 7. 14:26
 14/16 anonim ***** válasza:

Jól, annyi kiegészítéssel, hogy csak DDR3-nál kell 8-al szorozni. DDR2-nél 4-el, DDR1-nél meg 2-vel. De ezt korábban írtam.

És így kapjuk meg a sávszélességet, ami számít.

Tehát egy 800MHz-es DDR3-nak kétszer akkora a sávszélessége, mint egy 800MHz-es DDR2-nek.

2014. okt. 7. 17:00
 15/16 A kérdező kommentje:
értem! :) köszi a sok segítséget, így már értem.
2014. okt. 8. 12:29
 16/16 apuska2011 válasza:

Itt a végén keletkezett egy kis dezinformáció...

"Tehát egy 800MHz-es DDR3-nak kétszer akkora a sávszélessége, mint egy 800MHz-es DDR2-nek."

Az első hozzászólásban idézett cikk 1. illetve 2. oldalán van egy-egy ügyes táblázat a RAM-ok sávszélességéről, és lejjebb van egy képlet azok kiszámítási módjáról. Ennek megfelelően - és a memóriacellák órajelének felezése miatt - az azonos külső órajelű memóriák sávszélessége megegyező (DDR400-DDR2 400 /DDR2 800-DDR3 800).

2015. febr. 19. 10:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!