Memóriáknál mi a sávszélesség és az MHZ pontosan?
Számítástechnikát kezdtem el tanulni, és a memóriákról tanultunk ma, és a tanár úr mondott egy példát, hogy pl egy DDR3-as 4 GB-s 1600 Mhz-s memória valójában 1600*2 tranzakcióra képes, tehát 3200 tranzakcióra. De azt is tanultuk, hogy ez kicsit becsapós, és a sávszélesség valójában 8bite*1600 ebben az esetben tehát 12800. Elmagyarázná valaki, hogy mi az hogy sávszélesség, mi pontosan az hogy másodpercenként 3200 trancakcióra képes a memória (nem értem mi az hgy tranzakció és sávszélesség). Ha pedig 8*1600 és az 1600mhz adja a sávszélességet, és a tranzakciók számát amire képes, akkor miért számít, hogy hány gigás a vidikártya?!
Úgy magyarázátok el, hogy egy 6. osztályos is megértse, tehát ilyen butanyelven, hogy felfogjam légyszi! :D
Előre is köszönöm, csak jó lennne, ha a logikájt megérteném... még a cl-re is kíváncsi lennék, hogy mi az hogy pl CL11-es a memória.
Értem, mit nem értesz.
Rosszul mondta a tanár.
Az 1600MHz DDR-nél nem jelent 3200 tranzakciót.
Hanem ha ugyanaz a memória nem DDR, hanem SD lenne, akkor csak 800MHz lenne.
Jól, annyi kiegészítéssel, hogy csak DDR3-nál kell 8-al szorozni. DDR2-nél 4-el, DDR1-nél meg 2-vel. De ezt korábban írtam.
És így kapjuk meg a sávszélességet, ami számít.
Tehát egy 800MHz-es DDR3-nak kétszer akkora a sávszélessége, mint egy 800MHz-es DDR2-nek.
Itt a végén keletkezett egy kis dezinformáció...
"Tehát egy 800MHz-es DDR3-nak kétszer akkora a sávszélessége, mint egy 800MHz-es DDR2-nek."
Az első hozzászólásban idézett cikk 1. illetve 2. oldalán van egy-egy ügyes táblázat a RAM-ok sávszélességéről, és lejjebb van egy képlet azok kiszámítási módjáról. Ennek megfelelően - és a memóriacellák órajelének felezése miatt - az azonos külső órajelű memóriák sávszélessége megegyező (DDR400-DDR2 400 /DDR2 800-DDR3 800).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!