Mitől lassú a 6 magos proci?
Polgármesteri hivatalba dolgozom egy rendszergazda mellett. Összeraktam kollégámnak egy gépet ami valamiért nem használja ki az összes magot így állandóan fagyogat. Mi lehet a gond?
Konfig:
-CPU: AMD FX 6350 6 mag, OC: 3.9/4.2 GHz, L2 6MB, L3 8MB, 125W
-Alaplap: ASRock 960GM/U3S3 FX
-RAM: 8GB 1600MHz + 2GB 1333MHz
-HDD: SATA III
Az Ubuntu feladatkezelőjébe látszik, hogy több mag nincs kihasználva, míg egy pár 100%-on megy, de ez a hűtő ventin is hallani mert állandóan maxon pörög. Nézegettem a BIOS beállításokat, automatikusan van a venti is meg az órajel is, bár hozzá teszem, nem biztos, hogy minden jól van beállítva, igaz gyárin vannak az értékek. Itt az alaplap kézikönyve amibe benne van a BIOS is. Esetleg az alapján tudtok segíteni, hogy hogyan kellene megfelelően beállítani?
ftp://europe.asrock.com/manual/960GMU3S3%20FX.pdf
Én az alábbi dolgokra gondoltam ami segíthet:
A tápegység nagyon régi 400w-os (Raptoxx RT-400C) és szerintem az kevés neki még úgy is, hogy nincs dedikált VGA. Tervbe van véve egy nagyobb és minőségibb táp, de nem tudom, hogy ez megoldaná e a problémát. A BIOS-t akarom még frissíteni hátha + a 2GB-s RAM-ot is le akarjuk majd cserélni 1600MHz-re. Még egy dolog van amire tippelek, hogy esetleg az Ubuntu nem használja ki, de ahhoz nem értek.
BIOS beállítást vagy egyéb ötleteket tud valaki mondani?
Előre is köszi!
Csak megfelelő terhelés mellett kapcsolónak be a magok
Ha a hütö venti MAXON pörög akkor valami nem koser
Jól mondják előttem, az alaplap aránytalan a procioz.
A táp meg silány minőség.
(Persze én megpróbálnám Windows alatt is a gyári driverekkel. Linux alatt nekem is volt egyszer hasonló tapasztalatom: Bika gép, a teljesítmény meg 0.)
Ja, értem. Köszi a válaszokat. Amúgy a story úgy kezdődött, hogy anno rendeltünk egy alaplapot és egy procit. Papíron minden kompatibilis volt, viszont gyakorlatilag a socket nem egyezett. Szerintem a honlapon elírták. Így hát később jött az ötlet, hogy csináljunk egy erős gépet, de mivel a proci ami nem volt jó az alaplapba gyenge volt, így az alaplapból indultam ki, hogy milyen procit vegyek. Azért bátorkodtam 6 magosat venni mert az alaplapra rá van írva, hogy 8 magig támogatja a procikat, de valóban lehetséges, hogy gyenge ez az alaplap akkor.
Windowson is próbáltam, bár hozzáteszem nem volt időm úgy leterhelni, de szerintem az jobban kihasználta. Olyat is hallottam már, hogy egyes programok nem tudnak kihasználni annyi magot, talán ez is lehetséges. Akkor megpróbálok lerendelni később egy jobb alaplapot, csak a hivatalnak semmi pénze így ez már necces lesz :). Na de legalább meg van akkor a megoldás. Köszi mindenkinek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!