AMD Processzorokhoz van program amivel állítani lehet a ventillátor sebességét? (TÖBBI LENT)
Na akkor elkezdhetjük pontosítani a dolgokat
Van egy X4 750K procid és egy AsRock FM2A88M Extreme4+ alaplapod.
Tudnod kell, hogy a proci hőfoka nem mehet 75 Fok fölé. A gyári hűtővel használod a procidat? Ha igen az elég
hangos, de istenem... ez van.
Szóval a BIOS-ban beállíthatod mekkora fordulaton pörögjön a proci venti, de ha elkezd melegedni mondjuk huzamosabb játék alatt és nem veszed észre, mert minek nézegetnénk percenként a proci hőfokot, és nem emelkedik a fordulat akkor megsülhet a proci.
A Biosban beállíthatod azt, hogy hány foknál kezdjen el jobban dolgozni a levett fordulatszámú venti. Tehát leveheted 50%-ra de ha valamiért eléri a 45 fokot akkor induljon be.
Mindjárt küldök képeket nálam hogy van beállítva és elmagyarázom.
Na szóval.
Fontos tudnod, hogy a BIOS-ba belépve terhelve megy a proci, tehát full órajelen jár, melegedni fog.
Nálam az alaplapom érzékel 2 ventilátort. Egy CPU ventilátort és egy Ház ventilátort.
A képeken CPU FAN 1 és CHASSIS FAN2 néven szerepelnek a BIOS-ban
A HW Monitor fülön átállítottam a CPU FAN 1 & 2 Settings-et Automatic mode-ra
Target CPU temperature-nak adtam 45 fokot. Ez a cél hőmérséklet ehhez szabályozza magát.
Target Fan Speed-nek pedig beállítottam Level 1-et.
Ha 45 fok alatt van a proci hőfok akkor alig pörög a venti. Ha 45 fok fölé megy a CPU hőfok beindul a venti.
Itt az 1-es kép: itt alacsonyabb a proci hőfoka 46,5 , lassabban forog a hűtés:
Itt a 2-es kép, itt látható hogy 49 fokos a proci , a venti felpörgött és addig pörög gyorsabban míg 45 fok alá nem megy a Procihőfok:
Nekem van Ház egy ventim is, ez látható a Chassis Fan 2 Settinsnél - Manual-ra van állítva Level 1-en.
Ha nem akarsz bajlódni ezekkel a BIOS beállításokkal, akkor telepítsd az alaplapodhoz adott CD-ről vagy az AsRock weboldaláról az AXTU nevű programot ( Asrock Extreme Tuner Utility) és ugyanezeket beállíthatod a Windows alatt futó programban is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!