SSD töredezettségmentesítés kérdés? (többi lent)
kíváncsiságból megnéztem a beépített windowsos szoftverrel, hogy mennyire töredezettek a lemezek - az SSD-re 23%-ot írt ki.
Tudom, hogy nem szabad töredezettségmentesíteni az SSD-ket, de a 23% nem sok egy kicsit?
Hagyjam így vagy futtassam le?
Teljesen felesleges töredezettségmentesíteni, mivel SSD-t nem lassítja. HDD-nél az okozza a problémát, hogy egy töredezett fájl beolvasása során a fejnek ide-oda kell mozognia az egyes darabkák miatt (ez pedig időigényes), SSD-nél ugye ez értelmezhetetlen.
Sőt, még káros is, hiszen a töredezettségmentesítéskor felmerülő írások miatt terheled a meghajtót - mindezt ugye teljesen feleslegesen.
Felesleges, ha belegondolsz logikus is, hogy miért. A merevlemeznél az olvasófejnek kell az adatot összeszedni a mágneslemezről, amihez pozicionálnia kell. Ha túl töredezett az adat, akkor azt csak sok-sok pozicionálással tudja összeszedni (ráadásul a korong belseje felé csökken az olvasási sebesség és nő az elérési idő).
Az SSD ezzel ellentétben memória alapú tároló, ahol a vezérlő egyforma sebességgel éri el az összes cellát és mivel nincs szükség fizikai mozgatásokra sem, ezt nagyságrendekkel jobb időzítéssel teszi. Ezért az SSD-t töredezettség mentesíteni nincs sok értelme ráadásul feleslegesen fárasztja a NAND chipeket.
Mondjuk Én azt gondolnám, hogy aki egy ilyen meghajtót vesz, az tudja, hogy miért illetve előtte alaposan utánaolvas a dolgoknak...
Utána is olvastam, ismerem a működésüket, és nem az volt a kérdés, hogy írjátok le, hogy a HDD-t miért szabad, az SSD-t meg miért nem.
Szimplán a 23% tűnt soknak egy kicsit, de akkor hagyom így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!