Rendszeres töredezettségmentesítés hatással van a HDD-re? Azt hallottam, hogy nagyon igénybe veszi, és ez negatívan hat ki rá. Csökkenti az élettartamát.
Mozgatja a fájlokat töredezettségmentesítés közben, tehát ez valamelyest igénybe veszi, azonban ne félj, nem ez miatt fog elpusztulni a HDD.
Ami fontos, nincs szükség arra, hogy naponta futtasd, elég kb. 3-4 hetente megnézni és ha 20% fölüli a töredezett fájlok aránya, csak akkor töredezettségmentesíts.
Ajánlott még előtte törölni az ideiglenes fájlokat, vagy lefuttatni egy CCleanert (ez egy soft tisztító, alpbeállításokon hagyva nem töröl olyat, ami miatt használhatatlanná válna a rendszer).
#2 A nagyobb cluster méret miatt viszont a kisebb fájlok nagyobb helyet foglalnak, mint kellene. Adatlemezen – értsd videók, mp3-ak, képek tárolása – jó ötlet, de rendszerlemeznél nem igazán tudnám ajánlani, hacsak nem akarsz nagyobb üres területet áldozni ezért.
A nagy mértékű töredezettség erősen érezhető a lemezműveletek sebességénél, még a mai gépeken is. A Windows időről-időre végez alapszintű töredezettségmentesítést, így normál felhasználás mellett ritkán van szükség a manuális futtatásra.
A merevlemezt természetesen némileg igénybe veszi, de ennél jóval nagyobb terhelést is el kell bírnia. Viszont van a töredezettségmentesítésnek még egy hasznos következménye a fájlok töredezettségmentesítésén kívül, legalábbis elméleti szinten. Ugye új helyre mozgatja a fájlok darabjait, így azok újra fel lesznek írva a lemezre. Ugye a merevlemez mágneses módon tárolja az adatokat, így elméleti szinten a tárolt adatok idővel gyengülnek. (Persze ez csak elméleti dolog, gyakorlatilag egy szekrényben félretett merevlemeznek is meg kell őriznie az adatokat jópár évig, sőt inkább évtizedig.)
Én kikapcsoltam az automatikus töredezettségmentesítést, mert szerencsétlen hülye sokszor a legrosszabb pillanatban kapcsolt be. Az oké, hogy akkor, amikor x ideje nem nyúltam a géphez, de attól még a torrent meg mindenféle letöltés vagy a videókódolás ezerrel ment mindig amikor bekapcsolt.
A rendszerlemezen is gyorsíthat valamennyit a nagyobb clusterméret, mert így legalább egy helyre kerülnek a kisebb fájlok is, amik kisebb clusternál több helyre. Nyilván egy kis hely elvész, de szerintem ez manapság már nem probléma. Viszont olyan történeteket lehet hallani, hogy a rendszer csak az alap 16-os clustermérettel működik jól, a nogyobbnál behal.
#4:
„Én kikapcsoltam az automatikus töredezettségmentesítést, mert szerencsétlen hülye sokszor a legrosszabb pillanatban kapcsolt be. Az oké, hogy akkor, amikor x ideje nem nyúltam a géphez, de attól még a torrent meg mindenféle letöltés vagy a videókódolás ezerrel ment mindig amikor bekapcsolt.”
Nem baj az. A rendszer elbírja. Legalábbis torrent esetén nem kellene, hogy zavarjon. (Nem szabadna lassítania a feltöltést.) Ha egy fájt nem tud elérni, akkor azt nem töredezettségmentesíti, de a többit igen. Szerintem többet vesztettél a kikapcsolásával.
„A rendszerlemezen is gyorsíthat valamennyit a nagyobb clusterméret, mert így legalább egy helyre kerülnek a kisebb fájlok is, amik kisebb clusternál több helyre. Nyilván egy kis hely elvész, de szerintem ez manapság már nem probléma.”
Kicsit számolgattam a Windows és Users mappát figyelembe véve:
Az alap 4 kB cluster méret esetén az 50 GB-nyi adat – meg van tömve rendesen a Windows mappám :-) – 13 millió clusterben tárolódik, ez 400 kB veszteséget jelent (azaz 0,8%-ot).
Kiszámítottam 16 kB cluster mérettel, itt 3,3 millió cluster kellett, a veszteség 2,1 GB (azaz 4,2%).
64 kB clusterméret esetén 1 millió cluster kell, a veszteség 9,8 GB (19.6%!!!)
(Ezért is jó csak a nagyobb fájlokat tartalmazó adat partíciót nagyobb cluster méretre állítani, hiszen ott jóval kisebb a veszteség a nagy fájlok miatt (kb. elhanyagolhat). Igaz, mivel azon általában nincsenek párhuzamos folyamatok, viszonylag kisebb a fájlmozgás, így amúgy is kevésbé hajlamos töredezni. Egy videó lejátszásnál meg nem sok vizet zavar, hogy a fájl 1 vagy 20 részletre van-e törve. Persze több ezer részre szabva már ott is lassulna rendesen a rendszer. A töredezettségnek sokkal nagyobb szerepe van a rendszerfájlok (dll-ek, exe-k, regisztrációs adatbázis, MFT, virtuális memória, stb…) esetén.)
A 16 kB-os cluster méret még tűrhető veszteséget okoz, de azért ez sem sokat véd a töredezettség ellen.
Mondjuk az is igaz, hogy a legtöbb fájl nem nagyon szokott mozogni a lemezen, max a temp, cache fájlok.
Én még mindig azt mondom, hogy 4kB-os cluster méret esetén, ha a programok telepítése közben valóban nem csinálsz más fájlműveleteket (torrent, több telepítés futtatása párhuzamosan), akkor nem sokkal rosszabb a helyzet, mintha 16 kB-os clustereket használnál.
#6 : Mert milyen jellegű problémát okoz számodra, ha a letöltés közben töredezettségmentesít?
#7 : (A #5-ös eredmények így születtek. Egy scripttel végigmentem minden fájlon.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!