Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A katonaság, a hadiipar...

A katonaság, a hadiipar használ olyan felépítésű számítógépeket, mint amilyen PC-k nálunk elérhető?

Figyelt kérdés

Olyan gépekre gondolok, mint amiken pl. lefut egy bináris futtatható állomány (pl. egy EXE alkalmazás és a hozzá szükséges OS rendszer), amiben megvannak az átlagos utasítások, vagy amin pl. lefuttatható egy átlagos C kód. ( [link]

A hadiiparban vannak ilyen gépekből a szokványosnál gyorsabbak, vagy azoknak teljesen más a működése?!

??? >> [link]

2014. máj. 26. 12:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Számolgattam kicsit. Az 500 GHz-es órajel egy periódusa alatt a fény kicsivel több, mint fél millimétert tesz meg (0,6 mm). Vagyis az információ legfeljebb ilyen távolságra juthat el a lapka egyik pontjától a másikig, egy órajel periódus alatt. Szerintem itt már komoly szinkronizálási problémák merülnek fel. Hát nem is tudom...

Amúgy a hadiipar általában hamarabb kapja meg a legfrissebb fejlesztéseket, mint a kereskedelem, szóval nem tudhatjuk, mit használnak.

2014. máj. 26. 12:31
 2/13 A kérdező kommentje:

Nekem is kicsit furcsának tűnt a cikk, nem igazán hinném, hogy egy érdekes kísérleten kívül ezt többre tudnák használni bármilyen hasznos dologhoz (mint pl. egy logikai kapukat tartalmazó chip).

Egyébként meg rákerestem cikkekre, és eléggé értetlenül állok a dolog előtt : Voltak 2001-es cikkek, azok 100-200 GHz-ről beszéltek, pár 2011-es cikk pedig graféntranzisztorokról írt, mint a legesleggyorsabb eddigi félvezetők, de azok se voltak gyorsabbak 200-300 GHz-nél.

Ugyanakkor meg volt egy >magyar< cikk, ami egy másodpercenként 3,3 BILLIÓ kapcsolást végző tranzisztorról írt, ami egy esztelen félrefordításnak tűnt.

Lehet, a jövő teljesítménykapcsolóját tisztán passzív elemekből (úgy tudom azoknál nincs késleltetés) felépített áramköri egység adná, de a mai tudás szerint úgy tudom ilyen képtelenség. :)

2014. máj. 26. 13:34
 3/13 anonim ***** válasza:
Én azt olvastam, hogy a frekvencia növelése helyett a párhuzamosításé a jövő, a fejlesztések már 5-10 éve ebben az irányban haladnak. Tehát nem a gyorsabb áramkörök, hanem a párhuzamos végrehajtás felé haladunk. A frekvencia duplázása egyre nehezebb technikai feladat, a fizikai szálak (magok) duplázása egyszerűbbnek tűnik. Ott is vannak persze megoldandó problémák, de azok legalább nem fizikai jellegűek (ld: fénysebesség).
2014. máj. 26. 14:11
 4/13 anonim ***** válasza:

Ráadásul ha igaz az alábbi komment, akkor a fenti cikk egy félreértés eredménye:

"This is not correct. What they've demonstrated is that they can construct a FET on GaAs which hits its short-circuit unity current or power gain at 350/500GHz."

[link]

2014. máj. 26. 14:20
 5/13 A kérdező kommentje:

"a frekvencia növelése helyett a párhuzamosításé a jövő"

De a végén hogy tudják úgy megoldani az eredmények egyeztetését, hogy előny (időmegtakarítás) származzon a párhuzamosításból? Nem kell akkor a végén külön vezérlő, ami összerakja az eredményt?

Bocs, nem értek a programozáshoz, csak olvasgattam ezeket a cikkeket, és felvetődtek bennem ezek a kérdések.

Meg amúgy azt se értem, hogy hogy tud egy mai gép processzor-teljesítménye 1 Ghz-ig felmenni, ha állítólag már milliárdos nagyságrenben tartalmaz tranzisztorokat. Mert gondolnám, ha egy tranzisztornak X a késleltetése, akkor N tranzisztornak N×X. Vagy akkor hogy van ez?

2014. máj. 26. 15:23
 6/13 A kérdező kommentje:
programozáshoz* --- bocs, inkább elektrotechnika.... Vagyis akkor már ha itt tartunk, egyikhez sem ;) (bioszos vagyok)
2014. máj. 26. 15:26
 7/13 anonim ***** válasza:

"Nem kell akkor a végén külön vezérlő, ami összerakja az eredményt?"

Ez tényleg egy külön történet, egész szakirodalma van az ilyen problémáknak és megoldásoknak. Pl. először volt a pipeline, aztán a szuperskalár megoldás, különféle adat- és egyéb ütközések feloldása, stb. A lényeg, hogy létezik ilyen megoldás, ami "összerakja" az eredményt. Programozási technikák is vannak ilyenek, úgy kereshetsz rá, hogy konkurens programozás.

"Mert gondolnám, ha egy tranzisztornak X a késleltetése, akkor N tranzisztornak N×X. Vagy akkor hogy van ez?"

Aszinkron módban valóban így van, ahogy írtad, de az órajel egyik fő szerepe épp a szinkronizálás. Tehát valóban késleltetve jut el a jel egyik elemtől a másikig, de mindegyik vár egy közös ütemező jelre, és csak akkor kezdi el feldolgozni. Így egyszerre fognak működni, tehát tuképpen bevárják egymást, hogy a "távolabbi" is megkapjon minden infót, mire továbblép az egész rendszer.

Épp ezért fura ez az 500 GHz, mert már az órajel terjedési sebessége is gondot okoz. Egyszerűen nem lehet rendesen szinkronizálni az áramkört, mert nincs olyan jel, amire egyszerre tudnának működni az elemek.

2014. máj. 26. 15:44
 8/13 anonim ***** válasza:

Az 500 GHz-es állítólagos procira egy válasz, ahol kifejtik, hogy azért az nem úgy van.

[link]

Valójában olyan kapcsolóelemet (tranzosztort) teszteltek, ami 500 GHz-el tud kapcsolni, de ez nem azt jelenti, hogy egy egész processzort is lehet működtetni ilyen órajellel. Ráadásul nem digitális eszközökbe, hanem analóg RF áramkörökbe szánják az új eszközt.

Amúgy ez egy 2006-os hír. Azóta valahogy nem szaporodtak el a több száz GHz-es procik.

:D

2014. máj. 26. 16:29
 9/13 anonim ***** válasza:

A katonaságnál pontosan ugyanazt használják, mint másutt, amit az ipar nyújtani képes.

Láttam drón vezérlő egységeket, amelyek joystick-ből, mezei PC-ből álltak (meg nyilván a szükséges hardverelemekből a rádiós kapcsoalthoz) és a vicc az volt, hogy látszott a képernyőn, hogy a PC-n win98 futott.

Elképzelhető, hogy bizonyos célokra, feladatokra vannak saját, spéci fejlesztések is, a harctéren bevetett hardverek is valamivel komolyabb, ipari célú alkatrészekből vannak megépítve, de egyébként a totál kommersz gépek vannak túlsúlyban.

2016. márc. 18. 16:03
 10/13 anonim ***** válasza:

Manapság technológiailag a legtöbb katonai célú IT eszköz az otthoni használatúhoz képest le van maradva az informatikai paraméterekben. Tehát Ghz, sávszélesség stb. Ugyanolyan architektúrák amúgy, mint amit az otthoni pcknél, okostelefonoknál, ipari pcknél használnak. Egy a különbség, hogy ezeknek sokkal robosztusabbnak kell lennie mechanikailag meg pl. kommunikációban több hibajavítás és olyan védelmi rendszerek hogy megvédjék az információt.

Ezért lassabbak is. A harctéri internet az nem megabitekkel száguld, hanem még csak 64kbit meg 128kbit stb. Egy harctéri laptopban általában ugynaolyan intel proci van, de nem skylake, hanem mondjuk merom stb. vagy ipari processzorok, xeon. A fedélzeti eszközök is sokszor ugyanezeket a procikat használják. Az alaplap, tápegység, doboz viszont spéci, olyan nyákok meg gyártástechnológia, ami bírja a rázkódást, port, nedvességet, erős ütést stb.

2016. márc. 19. 11:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!