Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért hibásodnak hamarabb az...

Miért hibásodnak hamarabb az "utángyártott" akkumulátorok?

Figyelt kérdés
Konkrétan notebook akku esetében az a tapasztalatom, hogy 2-3 év után a gyári akku ami már 500-1000 töltést kapott és bírt, még 40-60%-ot tud. Ekkor veszek egy új akkut (eredeti ill. Utángyártott mindegy) és ezek 2-3 hónap alatt elpusztulnak. Most van egy olyan ami 2 éves, de kb. Már 2 hónapja nem használtam. Most bekapcsoltam a gépet, és az akku mintha nem is volna benne. Kuka. Pedig ez az akku a 2 év alatt kb. 30-40 töltést kapott és gond nélkül ment. Mit lehet tenni, hogy életre kapjon ez az akku, ami szerintem még jó kell, hogy legyen.
2014. máj. 25. 18:26
 1/9 anonim ***** válasza:

Ha két hónapra félreraksz egy feltöltött lítiumion akkut, egy jó hónap alatt képes mélykisűlni (nyilván nem a legjobb minőségűről beszélünk). Állítólag 20% közelébe merítve, és 80% környékére töltve ha elrakod a fiókba, kibír fél évet. Azért utángyártottal nem biztos, hogy kipróbálnám.

Jó ideje a legjobb, ha benne marad a gépben, kivéve ha nagy hőt kap. A mostani töltőáramkörök már vigyáznak rá. Olyan 1000 "teljes" (majdnem teljes) ciklust ki kellene bírjon, annyit lehet, hogy nem bír, de folyamatosan fullon tartva is elvileg sok évig 98-100%-os lesz, ha nincs melege úgy egyébként. Nyilván ha használod is, akkor jobban pereg az élettartam (kábé fél merülésnyi ciklusokból majdnem 200-et bír, 75% környékére merülésből nagyjából 400-et kéne, persze már a százalék is pontatlan, és nem teljesen dupla a félig merítős élettartam se).

Tehát egy mondatban: legjobb simán csak használni, ügyelve arra, hogy ne legyen hőnek kitéve (napfény, fűtőtest és gamer laptop szokott szóba jönni), és természetesen ne legyen sose csutkára lemerítve, főleg nem lemerülten tárolva. A töltőáramkörök nagyon jók.

2014. máj. 25. 19:44
 2/9 anonim ***** válasza:
Ó, és van laptop bios (egyre több), ahol beállítható, hogy csak 80%-ra töltsön. Na az egy gyári akkuval kábé addig elég, míg a gépedre gyakorlatilag szoftver nem készül már.
2014. máj. 25. 19:45
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Ha most veszek egy új akkut abba a gépbe, amit csak ritkán használok, akkor ezek szerint az sem fogja sokáig bírni, ha nem töltögetem. Ez rossz hír.

Csak azt nem értem, hogy a gyári akkuk még 5 év után is használhatóak, az újak meg miért döglenek.

2014. máj. 26. 11:30
 4/9 anonim ***** válasza:
A gyártó eredeti akkuja jó eséllyel sokkal kisebb belső ellenállású, tehát lassabban merül tárolás közben. Ott is jól jön a 80% szabály azért.
2014. máj. 26. 17:47
 5/9 anonim ***** válasza:

Ennyit tudnak ezek a lítiumos aksik, és ha pocsék a minőségük – mert ugye minden terméket le lehet gyártani jól és rosszabbul is, pl. a lítium tisztasága gyengécske – akkor szívjuk a fogunkat.

Kb, hetente jönnek ki szenzációs hírek, hogy n most aztán lesz egy másik technológia, pl. nátrium-levegős aksi, meg isten tudja mit ki nem próbáltak már, aztán szépen telnek az évek – PhD-jelölt természetesen közben megkapja a tudományos fokozatot! – de a kereskedelemben ezek a csodák az Istennek sem akarnak megjelenni. Ugyanez a szitu a napelemekkel meg még sok mindennel. Esetleg, ha valamit 10-20 év után kidob a kukába hadsereg vagy az űrhajózás (mert jobbat találtak), az kicsit lendít a polgári alkalmazásokon.

2016. ápr. 2. 02:52
 6/9 anonim ***** válasza:

Kedves 4-eske!

Magyarázd meg nekem, hogy miért jobb 100% helyett csak 80%-ra tölteni fel az aksit!

2016. ápr. 2. 02:54
 7/9 anonim ***** válasza:

Vannak cikkek lítiumakkuról, szerintem magyarul is, érdemes átnézni őket, én is onnan szedtem. Nyilván nem lettem szakértő se meg vegyész se tőle. Ezt írják mindenütt. Annyi dereng, hogy a feltöltéssel a belső felületek is érdesednek, kábé 80%-ig nem annyira, és akkor a belső ellenállás is nagyobb, nehezebben sül ki "önmagán" az akku. De lehet, hogy keverem valamivel, én is lusta vagyok most utánanézni.

Annyival kiegészíteném azért, hogy rendesen a helyén tartva az akkut (meg akár használva is) bír ki 1000-1500 "teljes" töltés-kisütés ciklust, ez Li akkunál inkább amolyan "optimális" ciklus, 20-30%-ig merítéssel számolnak (szintén nem emlékszem a konkrét számra, lehet hogy gyártónként is eltérő, de lehet, hogy szabvány ír elő valami pontosat). A Li akku másik érdekes tulajdonsága, hogy ha pl. mindig 20%-ig meríted mielőtt teljesen feltöltöd, és mondjuk ilyen ciklusból kibír 1500-at, akkor (hasra ütök) 50%-ra merítősből bír 2200-at. Tehát nagyjából jobban függ a teljes "átlapátolt" töltésmennyiségtől az élettartam, mint a töltőre dobódások darabszámától. Az is egy érdekesség, hogy a tévhiedelemmel ellentétben nem kell 100-ra tölteni és az se káros, ha kihúzza-bedugja az ember esze nélkül (persze a töltőáramkörök tervezői azért itt lehet dobnának a levegőbe egy mutatóujjat). Tehát csak annyi a használati útmutató, hogy ne legyen mélymerítés. A fiókban töltött hónapok pedig pont ezt az egy szabályt tudják áthágni.

2016. ápr. 11. 20:36
 8/9 anonim ***** válasza:

Jaj, és a "vedd ki az akkut" dogmának pedig egyetlen alapja van: melegedős gépben tényleg jobb, ha nem tartod benne, miközben csúcsra járatod. Tehát ilyen munkaállomás erejűek mondjuk egy-egy hosszas render közben vagy játék közben a játékos laptop (ne menjünk bele, hogy önellentmondás, persze hogy az, de attól még elég sok van, amit annak adnak). Elvileg okos konstrukcióval elkerülhető az akku melengetése.

Meg van egy másik dogma: ha töltőn lógsz és fel vagy töltve, akkor #&@!'%. Mindenki helyettesítse be a világképe szerinti apokalipszissel! Semmi nem lesz, csak tovább tart az akku, kivéve persze, ha pörköli valami bentről. Telefonnál is ugyanezek elmondhatók. Talán ott nem annyira jellemző, hogy az akku alatt forr a valaga, de persze mivel nincs légmozgás a házban, egészen érdekes hőmérsékletek lehetnek mondjuk valami kemény grafikájú játékot nyomatva kinn a napon... :)

2016. ápr. 11. 20:44
 9/9 anonim ***** válasza:
Úgy 60-62 Celsius fok hetente 2 órát árt az akkunak? Processzor hőmérséklet ennyi játék közben. Bocsi az offért a kérdés juttatta ezt eszembe és nem szeretnék ezért újt kérdést kitenni.
2016. ápr. 20. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!