Mi történik, ha nem elég erős a tápegység?
Van egy videokártyám, aminél min. 500w az ajánlott tápegység teljesítmény.
Lehet komoly baj, ha 400w-os táp mellé teszem be a gépbe, vagy csak egyszerűen nem adja ki a papírformai teljesítményt?
Bocs a laikus kérdésért, de sajnos nem igazán kaptam erre egyértelmű választ senkitől se. Van, aki azt mondta hazavágja az egész rendszert, van aki azt, hogy semmi baja nem lesz.
Előre is köszönöm a normális válaszokat!
A megadott 500W az egy erősen ráhagyott érték, mivel sok felhasználó gépében ipari hulladék kategóriájú tápok vannak. Egy jó minőségű 400W-osnak el kell tudnia vinni gond nélkül egy erősebb kártyát is (én HD6870-et használtam évekig egy 400W-os FSP-vel és egy Phenom2-vel, probléma nélkül - egyik sem alacsony fogyasztásáról ismeretes).
Az, hogy mi történik akkor, ha mégsem lenne elég, a tápegységtől függ. Ha pl egy "Vargáné és Tsa" (=fenti ipari hulladék, de HKC meg hasonlóak is ilyenek) 400W-ról beszélünk, akkor tényleg fennáll annak a valószínűsége, hogy tönkremegy a gép. Miért? Ezek a tápegységek nem véletlenül olcsók, gyakran a rájuk írt értékeket sem képesek huzamosabb ideig leadni, és védelem sincs bennük - ha utóbbira szükség lenne, jön a baj...
Egy jobb minőségű tápnál (ha nem elég az általa nyújtott teljesítmény), akkor csak fagyogatni fog a rendszer.
" lényeg, hogy elvileg legrosszabb esetben is max nem kapcsol be a gép"
Akkor nem olvastad el figyelmesen #3-as válaszom. Ha rossz minőségű tápod van (amelyre nagy az esély, tekintve, hogy laikusként aligha fektettél erre annak idején figyelmet, és legtöbb gépet ilyennel árulják, hisz ezen tudnak spórolni), akkor legrosszabb, ami történhet, hogy füstölni kezd a géped, és az egész odavész. Na jó, ház még használható marad!
Valszeg először a tápegység fog megdögleni, mivel a névleges telsesítményének a 125% át szeded ki belőle.
Ez elmegy egy darabig, de ha folyamatosan üveghangon járatod, előbb vagy utóbb beadja az unalmast. Na amikor ez megtörténik, azt már senki nem fogja neked megmondani, hogy mit fog, vagy mit nemfog magával vinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!