Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » TL-WDR3600 típusú router-ben...

TL-WDR3600 típusú router-ben lehetséges beállítani, hogy csak 1 gép internet hozzáférését korlátozza egy adott időben?

Figyelt kérdés
Szóval adott a fenti router, de szerintem a korlátozásos részek elég jól el lettek bonyolítva benne (Acces és Bandwith Control). Igazából értem én, hogy ez finomabban hangolható, csak épp arra nem jó (úgy látom) amire én szeretném használni! Ezen azért vagyok megrökönyödve, mert egészen a tavalyi év végéig egy korábbi TP-LINK -em volt, egy WR542G típusú, ami mind korban, mind tudásban fényévekre van ettől az újtól, de abban pillanatok alatt be tudtam lőni a korlátozásokat! Hogy érthető legyen, leírom miről van szó: adott a fő gép (nevezzük így, a feleségem és én használjuk), és adott a gyerek gépe a saját szobájában (a gyerek szakközépbe jár, szal nem piciről van szó :) ). Kábelen jön a net, és anno mikor a gyereknek lett vásárolva egy asztali gép kézenfekvő volt a router+PCI kártya kombó használata, ami a mai napig működik is. A router annál is inkább jó ötlet volt, mert most már a telefonokkal is rá tudunk lépni az itthoni hálózatra stb. Szóval az előző router már eléggé elavult, az utolsó FW frissítés is 2006 körüli hozzá, meg aztán jó pár év használat után elkezdte azt játszani, hogy 10-30 percenként lekorlátozta magát, az az a sávszélességet úgy az eredeti sáv 10 (!) százalékára, ami elfogadhatatlan, de nem csináltam belőle gondot, mert közben már a teljes sávszélem kihasználásához szemeztem gigabites router-ekkel, tehát mindenképp csere lett volna... VISZONT! A régi router-be belépve volt egy olyan menüpont, hogy Security -> IP Adress Filtering. Mivel előzőleg DHPC alatt Adress Reservation-ben az általában használt eszközöket egyedi IP címekhez rendeltem, így IP Adress Filtering alatt könnyen be tudtam szabályozni, hogy melyik eszköz mitől-meddig férjen hozzá a nethez például. Aztán, szintén zenész Security -> Domain Filtering... Van pár weboldal, amit nem óhajtok megnyitni, és nem akarom, hogy bármilyen módon elérhető legyen, na ez is tök egyszerű volt, beírtam az oldal címét, azt mondtam neki, hogy 0-24 tiltás, aztán kész! Na ehhez képest az új router-ben van egy Bandwith Control, ami ugye nem ide tartozik, meg van egy olyan menü, hogy Access Control, ez kellene, hogy szolgálja az igényeimet, CSAKHOGY: egyszerűen nem tudom belőni az említett beállításokat! Az új router-ben (számomra érthetetlen módon) ezt úgy lőtték be, hogy meg lehet adni egy szabályt, ami áll hosztból, célból, és időzítésből. Probléma az, hogy ezek nem úgy működnek (lehet én vagyok a béna, azért is írok ide), ahogy én várnám a beállítások után! Példa: mondjuk a MAC cím alapján akarok beállítást végezni, adok egy nevet a szabálynak, majd megadom agépem a MAC címét hosztnak, célnak megadom, hogy típus legyen Domain, és adok neki 4 címet (ez a max), aztán időzítésnek megadom neki, hogy minden nap, 24 órában! Végül is működik, amint engedélyezem tényleg nem lehet elérni egyik oldalt sem, probléma az, hogy SEMMILYEN MÁS OLDALT SEM, egész addig, míg a szabály aktív! Vagy: nem tudom belőni, hogy mondjuk a gyerek mondjuk, csak este 9-ig netezzen, mert eddig akárhogy próbáltam vagy egyáltalán nem volt net, vagy akkor is volt, mikor nem kellett volna, de az is előfordult, hogy még nálam se volt, nem hogy 9 után, hanem egyáltalán semmikor stb. Nem értem, mi a fenéért kellett ezt így elbaltázni, mikor fent vázoltam, hogy a régi (mondhatni jól bevált) módszerrel minden ilyen beállítás perces művelet volt, még egy kezdőnek is, főleg, ha még picit ért angolul is... Őszintén, nekem ez a része csalódás ennek a router-nek, minimum arra számítottam, hogy ha már veszek egy ilyen kaliberű router-t (ami egyébként 3x annyiba került, mint az előző) akkor legalább nem nehezítik meg az életemet. Funkcionalitását tekintve elégedett vagyok vele amúgy, rendesen teszi a dolgát, de ezek a beállítások... Ha valaki tud, legyen szíves segítsen - már, ha egyáltalán ezen a router-en be lehet állítani egyáltalán ilyen paramétereket! Ja, és még valami, megnéztem a Parental Control-t is (WOW), na az aztán csúcs! Nem semmi, hogy max 8 domain-re korlátozni lehet bármelyik hosztot a LAN-on! Ez ebben a formában nevetséges, mivel semmilyen más korlátozási lehetőség nem kapcsolható hozzá! Persze, lehet, hogy valakinek az a jó, hogy beállítja a Parental-t, utána meg még hozzá konfigurálja az Access-t meg a Bandwith-et is, gratulálok. Lehet én vagyok túl csipkelődős, de mivel egy sokkal jobb/egyszerűbb megoldást már láttam, ráadásul ugyanennek a gyártónak a repertoárjából majdnem 10 éves távlatban, ezért meglehetősen bosszant ez az ügy! Köszi, ha volt türelmed elolvasni :) Üdv.

2014. jan. 27. 18:07
Sajnos még nem érkezett válasz a kérdésre.
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!