Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi az a STRONGER konzol?

Mi az a STRONGER konzol?

Figyelt kérdés

Még nagyon régen, évekkel ezelőtt a piacon vettünk a szüleimmel olyan 10-15 ezerért egy STRONGER nevű "gépezetet" (akkor még azt se tudtam, mi az a PC, nemhogy a konzol fogalmát) viszont most, hogy így a mai időben már tájékozottabbnak mondhatom magam, elkezdtem keresni ezután.

De semmitse találtam. Ami viszont nagyon érdekesnek tünt nekem, hogy ugyan úgy sárga kazettás játékok voltak hozzá, mint a nintendohoz. Sőt, még a játékok is egyeztek!

De ez, hogy lehetséges? Hogy tehette meg azt egy gyártó, hogy a nintendo hardwerét lecopyzzák és más néven eladják?

Akkor miért nem teszik ezt a PS3 vagy az xbox 360 esetében is?

Köszönöm a válaszokat.

2013. dec. 7. 22:39
 1/1 Krisipoke ***** válasza:

Ezek közül a "sárga kazettás" konzolok közül egy sem volt eredeti.

Anno, 1983-ban kiadta a Nintendo az első valós otthoni játékgépét Japánban, a Family Computer-t, röviden Famicomot. Ennek a kazettái különböző színűek és méretűek voltak, nem volt külön egységes verzió (bár az adott játékok ugyanúgy néztek ki, tehát a Super Mario Bros. pl. mindig sárga kazetta volt, míg a Kirby's Adventure rózsaszín). Ezt a konzolt két évvel később nyugaton is kiadták, Nintendo Entertainment System (röviden NES) néven, ami kicsit máshogy nézett ki, és egységesen nagy, szürke kazettái voltak, de mivel elméletben ugyanaz volt a konzol, mint a Famicom, a játékkínálat közel megegyező volt (a kivételek annyiban nyilvánultak meg, hogy voltak játékok, amik nem jutottak ki Japánból, vagy nyugati fejlesztők egyes játékai nem jutottak el Japánba, de ez ma is így van).

Egy időben, valószínűleg valamikor a 90-es évek elején (amikor a Famicom és a NES már nem igazán szerepeltek a konzolpiacon), elkezdett egy csomó kalóz hamisított Famicom konzolokat gyártani (egy idő után teljesen más kinézettel), és hamisított játékokat hozzá, amik, mint tudjuk, gyakran egy-kazettán-millió-játék formátumban jelentek meg. Nagyobb országokban ezeket nagyrészt levadászták, de kisebb, szegényebb országokban, mint itt is, ezeknek volt piaca.

Mivel a Famicom kazetták nagyon sokféle színűek és formájúak voltak, néha nehéz lehet megállapítani, hogy a kazetta, ami a kezünkben van, eredeti-e: de általában a hamisítványon gyenge minőségű kép van, ami általában elnyújtott és/vagy pixeles, esetleg szerepel rajta egy csomó gyanús szöveg (ilyen "New Game 1999" kategória), vagy ha egyszerűen tudjuk, hogy néz ki az adott játékból az eredeti, akkor is meg tudjuk állapítani, hogy az-e, amit látunk. Meg aztán eredetiben nagyon kevés olyan kazit csináltak, amin több játék is van, és azokon sem ilyen 999999, hanem 2, maximum 3.

A lényeg, hogy amit Magyarországon találsz, és "sárgakazettás Nintendo", az 99,99%, hogy hamisítvány, akár kazetta, akár gép, kivéve, ha hozzáértő gyűjtőtől vásárolod. És amit a legtöbb ember így hívott, az valójában nem Nintendo - de annak a másolata, és nagyrészt annak a játékkínálatából vannak összeválogatva rá a (többnyire korábbi) játékok. Egyébként ezeket a hamis gépeket a hozzáértők általában "Famiclone"-nak hívják, hiszen a Famicom gépek "klónjai".

Remélem, ez minden kérdésedre válaszolt, ha esetleg nem, keress rá angol, vagy akár magyar Wikipedián a Famicom, vagy a Nintendo Entertainment System szócikkre.

2013. dec. 9. 01:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!